SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Obama'yı Çıldırttı

A- A+ PAYLAŞ

ABD'nin Afganistan'daki güçlerinin komutanı Orgeneral McChrystal, Rolling Stone dergisine verdiği mülakatta Obama yönetimi yetkilileri ve diplomatlarıyla dalga geçti. Orgeneral ortalık karışınca özür diledi. Ancak Beyaz Saray McChrystal'i ABD'ye çağırdı ve görevden aldı. Amerikan medyasındaki haberlerde, Obama'nın McChrystal'ı azlettiğini belirtilirken, Washington yönetiminden üst düzey bir yetkili de Obama'nın McChrystal'ın istifasını kabul ettiğini söyledi. Obama'nın McChrystal'ın yerine General David Petreaus'u görevlendirdiği belirtildi.

ABD'de çıkan Rolling Stone dergisinin, Afganistan'daki Amerikan ve NATO güçlerinin komutanı Orgeneral Stanley McChrystal'i konu alan 'Firari General'' başlıklı yazısı ortalığı karıştırdı. McChrystal ve yardımcılarıyla yapılan mülakatlardan yola çıkılarak hazırlanan yazıda, 'Yalnız general'' olarak tanımlanan Orgeneral, ABD Başkanı Barack Obama yönetiminin önemli isimleriyle yaşadığı sorunları ve emrindeki askerlerini bile kendi stratejisinin savaşı kazandıracağına ikna edemediğini anlatıyor. ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile dalga geçen McChrystal, seçimlerde oyunu Obama'ya vermesine karşın, daha başlangıçtan itibaren Obama ile aralarında bir bağ kurulmadığından yakınıyor. Obama ile geçen yıl Washington'da yaptığı görüşmede ABD başkanının kendisinin Afganistan'a yeni asker gönderilmesi talebine karşı çok anlayışsız davrandığını belirten McChrystal, ''Bu görüşme benim için acı vericiydi. Pazarlanması imkansız bir şeyi pazarlıyordum'' ifadelerini kullanıyor. Bir yardımcısı da, Orgeneral McChrystal'in Obama ile Oval Ofis'te yaptığı daha ilk görüşmede 'hayal kırıklığına uğradığını' söylüyor.

BEYAZ SARAY'A ÇAĞRILDI
Obama'nın, aylar süren bir etüt sonucu Afganistan'a 30 bin asker daha göndermeyi kabul ettiğine dikkati çekiliyor. Dergi, bu durumun ordudaki pek çok kişi için sinir bozucu olduğunu ve Obama yönetiminin Amerikan askerlerinin eve dönüş tarihi olarak Temmuz 2011 tarihini vermesinin de McChrystal'a danışmanlık yapan direnişçilerle mücalede stratejistlerince keyfi bir tarih olarak bulunduğunu yazdı. McChrystal, Beyaz Saray'ın diplomatik ortak olarak seçtiği emekli general Büyükelçi Karl Eikenberry'nin, Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai'nin direnişçilerle mücadele stratejisi için güvenilir ortak olmadığı görüşünü dile getiren raporunu basında gördüğünde, 'kendisini ihanete uğramış gibi hissettiğini'' kaydetti. Mülakatta Eikenberry'yi kılıf aramakla suçlayan McChrystal, 'Bu, tarih kitapları için kendi tarafını örten bir kişi. Eğer şimdi başarısız olursak 'biz demiştik' diyebilmek için'' dedi.

McChrystal, Washington yönetimini eleştiren sözlerinden özür dilerken, Obama yönetimine 'çok büyük saygı' duyduğunu kaydetti. Ancak Orgeneral, Obama yönetimi ile ilgili sözleri nedeniyle Washington'a çağrıldı. McChrystal'dan, Beyaz Saray'daki Afganistan ve Pakistan konusundaki aylık toplantıya, telekonferans yöntemi yerine bizzat katılması istendi.

Beyaz Saray ilk fireyi verdi
Beyaz Saray'ın Bütçe Müdürü Peter Orszag görevinden ayrılıyor. Washington Post'ta Orszag'ın bir yakınına dayandırılarak verilen haberde, 41 yaşındaki ekonomist Orszag'ın akşam saatlerinde niyetini açıkladığı ve önümüzdeki haftalarda görevinden ayrılacağı belirtildi.

Haberde, Orszag'ın Barack Obama yönetimini ekibinden ayrılan ilk görevli olduğuna dikkat çekildi. Obama yönetimine 18 aydır hizmet veren Orszag'ın, Obama'nın ekonomik canlanma planı ile sağlık sistemi reformunda iz bıraktığı belirtiliyor.

İşte o gaflar:
- McChrystal'in bir yardımcısı Ulusal Güvenlik Danışmanı James Jones'u 'soytarı' olarak tanımlarken onun 1985'te sıkışıp kaldığını söylüyor.
- Obama'nın Afganistan ve Pakistan'daki en üst düzey temsilcisi Richard Holbrooke kast edilerek, 'Patron kendisini yaralı bir hayvana benzetiyor. Kovulacağı yönündeki söylentilere kulaklarını tıkıyor' deniliyor.
- McChrystal, Holbrooke'dan gelen bir e-posta için, 'Hayır, Holbrooke'dan bir e-posta daha. Artık okumak istemiyorum' diyor.
- McChrystal, 'Bana Başkan Yardımcısı Biden'ı mı sordunuz. O kim?'

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız