SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Obama'yı Kutladı

0
Güncellendi - 2015-12-27 15:30:36
Obama'yı Kutladı
A- A+ PAYLAŞ

Başbakan Erdoğan, ABD Başkanlık seçimini Obama'nın kazanmasıyla ilgili olarak, ''Ben de şahsım ve ülkem adına kendilerini bu başarılarından dolayı tebrik ediyorum''dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''5. Bali Demokrasi Forumu''na katılmak üzere geldiği Bali'de Türk gazetecilere açıklamalarda bulundu. 

Erdoğan, Barack Obama'nın tekrar ABD Başkanı seçilmesini şöyle değerlendirdi: 

''Bu neticelere göre, 270 delege bazında değerlendirme yapıldığında Sayın Başkan Obama bu sayıyı aşmış olması sebebiyle seçimi kazanmış durumda ve bizler 4 yıllık bir çalışma arkadaşlığı dönemi itibarıyla tanıdığımız, bildiğimiz ve müşterek dünya siyasetinde çalışmamızın olduğu süreci yaşadık. Sadece dünya siyasetinde değil, bölgemizde de yoğun çalışmalarımız oldu. Stratejik ortaklığımızı Sayın Obama ile model ortaklığa tırmandırdığımız bir dönemi yaşadık. Ben de şahsım, ülkem adına kendilerini bu başarılarından dolayı tebrik ediyorum.'' 

Amerika'daki demokrasinin seçim kampanyası esnasındaki güzel bir yanını vurgulamakta fayda gördüğünü dile getiren Başbakan Erdoğan, ''Bu da her iki önemli ismin bu mücadele esnasında sergilemiş oldukları performans gerçekten takdirin üstündedir. Bunun yanında birbirine karşı oldukları tavır, o da yine takdire şayandır. Özellikle de 3 münazarada takındıkları tavrı bizler de takdir ediyoruz, tebrik ediyoruz. Tabii bu arada darısı da başımıza diyoruz'' diye konuştu.   

Obama ve Romney'in mesajları 

Seçim sonucunun belli olmasının ardından Obama'nın yaptığı ''Artık mavi, kırmızı eyaletler yok, tek Amerika var'' açıklamasına ilişkin, ''Geneli kucaklama, tüm Amerikayı, tüm Amerikalıları kucaklama açısından önemli bir mesajdı. Bu mesajın yanında, karşılıklı tebrikler, tebrikleşmenin yanında Mitt Romney'in bundan sonra 'Tabii ki herşey Amerika için' demesi, 'Bütün gücümüzle Amerika için çalışacağız' demesi, bu da önemliydi'' değerlendirmesi yaptı.  

Seçimlerin ardından Obama'yı tebrik ettiklerini, telgraf gönderdiklerini anlatan Erdoğan, Obama'nın yardımcısı Joe Biden'e de tebrik tegrafı gönderdiklerini söyledi. Erdoğan, şunları kaydetti: 

''Bundan sonraki süreçte de yine bu ileri seviyeye taşıdığımız Türkiye-Amerikan ilişkilerini inşallah daha da ileri taşımanın gayreti içinde olacağız. Ben, bu dönemi de özellikle Türkiye-Amerika ilişkilerinde adeta bir final dönemi olarak tanımlamak istiyorum. Şundan dolayı ifade etmek istiyorum, birbirimizi çok daha iyi tanıdığımız için bu süreç içerisinde Türkiye-Amerika ilişkilerinde her alanda çok daha isabetli, çok daha verimli adımlar atabileceğimize inanıyorum. İnşallah Türkiye'ye dönüşümde de kendisi ile telefon irtibatımızı kurmak suretiyle daha geniş bir görüşmeyi de yapmayı arzu ediyorum. Bu görüşmemizi de yapacağız.'' 

Suriye'de vahşet var, cinayet var 

Erdoğan, Suriye'de Beşşar Esed'in bayramda ve cuma namazı sırasında cami bombalattığını belirterek, ''Burada bir vahşet var, bir cinayet var ve bu vahşet, cinayet bayram demeden. İşte bayramda güya silahlar susacaktı, ateşkes yapılacaktı. Ne ateşkes oldu ne silahlar sustu. Bayramda da cuma namazlarında da camiler bombalandı. Cuma namazı... Zerre kadar sende, bu noktada İslami ve insani hassasiyet yok. İçerde herkes cuma namazında, sen orayı bombalıyorsun. Ondan sonra da utanmadan sıkılmadan 'ben de Müslümanım' diyorsun'' dedi. 

Başbakan Erdoğan,  Esed'in yönetimde kalacağı bir çözümün mümkün olmadığını bildirerek, ''Bizim şu andaki yaklaşımımız, Cenevre görüşmelerinden sonra Esed'li bir çözüm olmaz çünkü bir defa muhalefet, Esed'li çözümü kökünden, temelden zaten reddediyor. Böyle bir şey söz konusu olmaz. Çünkü bu kadar insanın öldürüldüğü, bu kadar insanın göçe zorlandığı, 2,5 milyon insanın kendi ülkesinde evlerini terk ettiği buna vesile olan bir insanın kendi ülkesinde hala kalkıp da liderliğe oynamasını herhalde kimse kabullenmez. Buna ne ad takarsanız takın, böyle bir bakışın olmasını, demokratik parlamenter sisteme inanmış insanlar olarak bizim de kabullenmemiz mümkün değildir'' diye konuştu. 

Erdoğan, ABD yönetiminin,  tutumunu değerlendirirken, ''Şimdi Amerika'nın bölgede özellikle NATO'nun önemli bir üyesi olarak, Amerika'nın bu işi çok daha farklı ele almasının gereğine inanıyorum''dedi. 

Erdoğan, ''ABD seçimleri Suriye konusunu kilitlemişti. Yeni dönemde Obama ile inisiyatif alma yönünde bir girişim, niyetiniz var mı'' sorusu üzerine, geçen zamanın Suriye'deki insanların ölüme terk edilmesine zemin hazırladığına inandığını söyledi. Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti: 

''Sayın Başkan ile bu süreci hızlandırmak ve özellikle daimi üyeler nezdindeki süreci çok daha hareketlendirme gayretimiz olacaktır. Onun için yarın bir tebrik görüşmesi yapacağız ama ülkeye dönüşümüzde de inşallah, hemen, süratle tekrar Sayın Başkan ile bu konuları görüşmeyi arzu ediyoruz. Bu telefon diplomasisiyle olabilir, bir araya gelmek suretiyle olabilir. Çok çok önemsediğimiz bir konu. Bunu kendi başına terk edemeyiz çünkü bunun bize birinci derecede olumsuz tesiri var.''  

Türkiye'nin sınır komşusu olarak Suriye'de yaşananlardan çok etkilendiğini ifade eden Erdoğan, sorumluluklarını bildiklerini ve bunun idrakiyle de bu tür görüşmeleri yaptıklarını anlattı. 

Bordo berelilerin operasyonları 

Başbakan Erdoğan, ''Bordo berelilerin Irak sınırının 5 kilometre ilerisine nokta operasyon yaptığı haberleri doğru mu'' sorusunu, ''Ben zaman zaman özellikle hava harekatının olduğunu biliyorum, bu arada da bu hava harekatlarının yapıldığını biliyorum ama Bordo Bereliler noktasındaki bir harekat noktasında şu anda böyle bir giriş-çıkışın olduğu konusunda henüz haberim yok'' diye yanıtladı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız