SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Obezite'nin Sonu mu Geldi?

A- A+ PAYLAŞ
 
Bu buluş 'kilo' problemini tarihe mi gömecek?
 
ABD’li uzmanlar, vücuda verilen irisin adlı hormonun otururken bile kilo verip kas yapmayı sağladığını buldu. Yan etkisi olmayan hormon yakında ilaca dönüşecek.
 
Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi Dana-Farber Kanser Araştırma Enstitüsü’nün fareler üzerinde yaptığı deneylerde, “irisin” hormonunun beyaz yağ hücrelerini, yağ yakan kahverengi yağ hücrelerine çevirmedeki etkisi saptandı. İnsanlarda da bulunun irisin hormonuna, PGC1-alfa proteinin bileşenlerinde rastlandı. Zira, bu protein, sporla çalıştırılan kasların güçlenmesinde belirleyici bir rol oynuyor.
 
Proteinin bileşenlerinde bulunan FNDC5 isimli bir kimyasal, kas hücrelerinde irisin hormonunun salgılanmasını sağlıyor. Egzersiz yaparak artırılan irisin hormonu, farelere enjekte edildiğinde hayvanlar hiç hareket etmedikleri halde deri altı yağ hücrelerini yağ yakan kahverengi yağ hücrelerine dönüştürdü. Kan şekerini düzenleyerek, kilo verilmesini sağlayan irisin terapisinin herhangi bir yan etkisine rastlanmadı.
 
İki yıl sonra piyasada olabilir
 
Yetişkinlerde, bebeklere göre daha az salgılanan irisin hormonu, spor yapıldığında yakılan kalorilerden daha fazla yağ yakılmasını sağlıyor. İrisin hormonunun vücutta zamanla azalması, kilo almayı kolaylaştıran nedenlerden biri olarak görülüyor. Bilim dergisi Nature’da yayımlanan araştırma için Harvard Üniversitesi uzmanları, obeziteyle savaşta önemli bir adım katedildiğini söyledi. İrisin hormonunun dışardan alınmasını sağlayan ilaçların iki yıl içinde piyasada olması bekleniyor. Hormonun, obezite, kanser ve diyabete karşı koruyucu olduğu belirlendi. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız