SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Öbür Dünya' 2011'de Bulunacak!

A- A+ PAYLAŞ

Bugüne dek keşfedilen Güneş-dışı gezegen verilerini derleyen bilimciler, Dünya'ya çok benzeyen ve üzerinde yaşanabilir ikinci bir gezegenin her an bulunabileceği kanısında.

ABD’li iki bilimci, Dünya’ya çok benzeyen ve üzerinde yaşanabilir ilk Güneş-dışı gezegenin Mayıs 2011’de bulunacağı kanısında. Profesörler, tespitlerini çok karmaşık matematiksel olasılık hesaplarına dayandırıyor.

Harvard ve California üniversitelerinde araştırmalar yapan Samuel Arbesmans ile Gregory Laughlins, son yıllarda Dünya ile benzerlikler taşıyan gezegen keşiflerinin hızla arttığını, elde edilen verilerle matematiksel olasılık hesaplarını bir arada kullanarak, ‘Dünya-gibi’ bir gezegen keşfinin sanıldığından çok daha yakın olduğunu tespit ettiklerini açıkladı.

İkili çalışmalarında ağırlıklı olarak Kepler Uzay Teleskobu’ndan elde edilen görüntü ve verileri kullandı. Verilerden bir ‘yaşanabilirlik oranı’ oluşturan ikili, bilinen tüm Güneş-dışı ve Dünya benzeri cisimleri bununla sınıflandırmaya başladı.

Olasılık hesapları da çıkaran ikiliye göre ‘yaşanabilirlik oranı’ 1’de 1’e yakın olan bir gezegenin Güneş Sistemi dışında bulunma olasılığı 2013’e kadar yüzde 66, 2020’ye kadarsa yüzde 75 düzeyinde. Ancak medyan (ortanca) değerin çok daha yakın bir tarihe işaret ettiğini söyleyen bilimciler, bunun Mayıs 2011 civarında olabileceği sonucuna vardı.

Elbette Dünya'ya benzer nitelikler taşıyan ve yaşanabilir bir gezegenin keşfi, insanoğlunun oraya ulaşabileceği anlamı taşımıyor. Zira bu gezegenlerin çoğu Dünya'dan yüzlerce ışık yılı uzakta bulunuyor.

Haber dünyanın en çok satan popüler bilim dergisi Popular Science'ta yer aldı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız