SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Ocak Köyü'nde Festival

A- A+ PAYLAŞ

Erzincan ili Kemaliye ( Eğin ) ilçesine bağlı Ocak köyünde bulunan Hıdır Abdal Sultan Kültür Festivali’nin 17. Cumartesi günü gerçekleştirildi.

İlki 1994 yılında gerçekleştirilen Hıdır Abdal Sultan Kültür Festivali’nin 17. si Cumartesi günü 1000'i aşkın insanın katılımıyla Ocak köyünde gerçekleştirildi. Sabah erken saatlerden itibaren çevre köylerden, ilçelerden, illerden ve yurt dışından gelen konuklar festival alanını doldurmaya başladı.

13. yüzyıl Anadolu erenlerinden Gözcü Karacaahmet Sultan’ın oğlu olan Hıdır Abdal Sultan, düşkünler ocağına önder olarak Hacı Bektaş- ı Veli tarafından gönderilir. Erzincan ilinin Kemaliye (Eğin) ilçesinin Ocak köyüne yerleşen Hıdır Abdal Sultan, Kızılbaş Alevi felsefesinin hoşgörü, kardeşlik, barış, demokrasi, koşulsuz sevgi, dürüstlük, temizlik, çalışkanlık, eşitlik gibi evrensel değerleriyle yöre insanına önderlik etmiş. Hıdır Abdal Sultan Dergâhı, güç koşullarda çaresizlikle boğuşan Anadolu insanına umut olmuş.

Ocak köyünün insanı okumaya meraklı, geçmişine değer veren, geleceğe yönelik çalışmayı benimseyen insanlar. Dergâhın bakım ve onarımını yapıyorlar. Tarihi türbenin ve çeşmenin onarımı yapılmış. İçerisinde okuma odası, kitaplığı, bilgisayar odası, konferans ve toplantı salonu bulunan bir kültür merkezi bulunmakta. Cemevi, konuk evi, et kesim yeri, mutfak, yemek salonu, gasilhane ( ölü yıkama yeri ), hamam var. Bu külliyenin yanına şadırvanlı, Hıdır Abdal Sultan türbesinden çok daha yüksek minareli bir de cami yaptırmışlar. Hoşgörü ve kardeşliğin simgesi olduğunu söylüyorlar.

Ocak köyünde bir de Özel Ali Gürer Müzesi kurulmuş. Müze Müdürü Hüseyin Ataibiş, müzede beş yüzü kıymetli eser olarak Kültür Bakanlığı dökümüne kayıtlı, kalanı demirbaşa kayıtlı 2400 eserin bulunduğunu söylüyor. Müzede Gürer ailesinin biriktirdiği ve vatandaşların bağışladığı etnografik eserler bulunuyor.

Müzenin önüne ünlü kalp ve damar cerrahı Prof. Bingür Sönmez tarafından yaptırılan Pir Sultan Abdal anıtı, yoğun ziyaretçi katılımıyla Prof. Bingür Sönmez tarafından açıldı. Kızılbaş Alevi felsefesinin engin hoşgörüsü ve evrensel insan sevgisi vurgulandı. Prof. Bingür Sönmez: “ Pir Sultan Abdal’a atılan gül bile canları yaralıyor. Bir avuç taş getirdim. Bu taşların sevgi taşı olarak anıtın kenarına konmasını arzu ediyorum. “ dedi ve taşları protokolde yer alan kişilere uzattı. Konuklar, bu taşları sevgi simgesi olarak Pir Sultan Abdal anıtının kenarına bıraktılar. İstiklal Marşıyla açılan anıtın törenine Erzincan Valisi Abdulkadir Demir, Kemaliye Kaymakamı Metin YILMAZ, Erzincan milletvekili, çeşitli Alevi derneklerinin başkan ve üyeleri ve bini aşkın vatandaş katıldı.

Festival kapsamında verilen konserde, halk müziği sanatçısı Sabahat Akkiraz, Tolga Sağ ve yerel sanatçılar izleyenlere coşkulu anlar yaşattılar. İstanbul Gözcü Karacaahmet Sultan Dergâhı’nın semah ekibi, semah gerçekleştirdi.

Kültür festivalinde, festivale katılan konukları bilgilendirmek amaçlı herhangi bir konferans ya da seminer düzenlenmemiş olması, konuklarca önemli bir eksiklik olarak görüldü.

Hıdır Abdal Sultan Kültür Festivali’nin on yedincisi, Ocak köyünde gençlerin coşkulu halayları; önümüzdeki yıl yeniden buluşma dilekleri, barış ve kardeşlik duygularının perçinlenmesi umudunu içeren veda konuşmalarıyla sona erdi.

HABER-FOTO: Sultan KILIÇ

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız