SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Ödemeler Derhal Yapılmalı"

0
Güncellendi - 2015-12-27 21:37:10
A- A+ PAYLAŞ

 Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Malatya’da yaşanan don felaketine dikkat çekerek, alan bazlı ödeme yapılması gerekliliğine dikkat çekti. Ağbaba, ayrıca, üreticilerin Ziraat Bankası ve tarım kredi kooperatiflerine olan borçları ile elektrik borçlarının en az iki yıl faizsiz ertelenmesini istedi. 

Parlamentoda düzenlediği basın toplantısında, 29-30-31 Mart tarihlerinde Malatya’da yaşanan don felaketine dikkat çeken ve Malatya ekonomisinin donduğunu belirten CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, dünyanın en güzel kayısılarının Malatya’da üretildiğini, Malatya’nın Türkiye ve dünya kayısı üretiminin tamamına yakınını karşıladığını ifade etti. Kayısı üretiminin sadece Malatya ve Türkiye için değil tüm dünya için çok önemli olduğunu belirten Veli Ağbaba, şöyle konuştu: "Kayısı, Türkiye ekonomisine yıllık ortalama 300 milyon doların üzerinde bir katkı getiren bir ürün. Cari açığımızı kapatan Rıza Sarraf kadar bir etkisi var mı tartışılır ama Malatyalının alın teri kayısı Türkiye için önemli gelir kaynaklarından birisidir.” 

Malatya’da sadece kayısı değil bir çok tarım ürününün üretildiğini ifade eden Ağbaba, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’nin en güzel dalbastı kirazı Yeşilyurt’ta, Türkiye’nin en güzel cevizi Hekimhan’da, Türkiye’nin en güzel elması Doğanşehir’de, Türkiye’nin en güzel üzümü Arapgir ve Banaz’da üretilmektedir. 29-30-31 Mart’ta yaşanan belki son yüz yılın en büyük don olayı sadece kayısı değil, cevizinden üzümüne, kirazına kadar bütün ürünlere ve ağaçlara zarar verdi.” 

Malatya'nın geleceği dondu

“Malatya, Malatya olalı böyle bir olay yaşamadı. Daldaki kayısı ve ağaç dondu” ifadelerini kullanan Ağbaba, basın toplantısına getirdiği dondan zarar görmüş ürünleri gösterdi. Ağbaba, yaşanan don olayı ile birlikte çocukların okul masrafının, kızların düğün hayallerinin, esnafın, şoförün donduğunu, Malatya ekonomisi ve Malatya’nın geleceğinin donduğunu kaydetti.

Malatya’da son yıllarda don ve dolu felaketi yaşandığına dikkat çeken Ağbaba, her kayısı ağacından ortalama 30-40 kilo kayısı elde edildiğini, Malatya genelinde 8 milyonun üzerinde ağaç olduğunu söyleyerek, “Don olayından sonra 1 dönüm arazide üreticinin zararı 2 bin lira” şeklinde konuştu.

Malatyalı üreticilerin, eşlerinden dostlarından aldıkları borç ile yaşadıklarını ifade eden ve kayısı olsa da olmasa da masrafın aynı olduğunu belirten Ağbaba, “Üreticilerin şartları zor, sigortası pahalı, geri ödemeleri sıkıntılı. Bu yıl Malatya’daki üreticilerin yüzde 45’i TARSİM’e ürünlerini sigortalattı. Ürünlerini sigorta yaptırmayanlar kara kara düşünüyorlar” dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na ve Başbakan Erdoğan’a seslenen Ağbaba, sözlerine şöyle devam etti: “Afet yasası derhal değiştirilmelidir. Ancak, bütün kentte yaşam biterse ancak afet yasasından faydalanıyorsunuz. Büyük felaketin üzerinden Malatya ve ürünleri zarar gören şehirler derhal afet kapsamına alınmalı, tıpkı geçmişte olduğu gibi TARSİM’e sigorta yaptırıp yaptırılmamasına bakmadan tüm üreticilere dönüm başına ödeme yapılmalıdır. Alan bazlı ödeme fındık için seçimden önce yapıldı. Malatya’da alan bazlı ödeme derhal yapılmalıdır. Ayrıca, geçen yıl Ziraat Bankası ve tarım kredi kooperatiflerine borçları olan üreticilerin borçları en az 2 yıl faizsiz ertelenmelidir. Elektrik borçları ertelenmelidir.” 

Yaşanan felaketin araştırılması için Meclis Araştırma Komisyonu kurulması ile ilgili bir teklif vereceklerini açıklayan Ağbaba, Malatya’da esnafın da kara kara düşündüğünü söyleyerek şöyle konuştu: “Esnafın Halk Bankası’ndan aldığı krediyi ödeyecek durumu kalmadı. Çünkü bizim bütün yaşamımız kayısıya bağlıdır. Bu borçların derhal ödenmesi gerek. Eğer ertelenmezse bu dönemde üreticilerimiz battı, önümüzdeki aylarda esnafın batacağından kimsenin kuşkusu olmamalıdır.” 

Ağbaba, uygulanan tarım politikalarını eleştirdi. Yanında getirdiği kuru kayısıları gazetecilere ikram eden Veli Ağbaba, kayısının ortalama fiyatının dondan önce 3 lira olduğunu, dondan sonra bu fiyatın 2-3 katı arttığını belirtti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız