SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Ödüller Tepenin Ardı'na Gitti

0
Güncellendi - 2015-12-27 15:36:09
Ödüller Tepenin Ardı'na Gitti
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Uluslararası Film Festivali Perşembe gecesi yapılan ödül töreni ve kapanış programı ile sona erdi.

Bu yıl 3.’sü yapılan Malatya Uluslararası Film Festivali’nde Ulusal Uzun metraj kategorisinde En İyi Film Ödülü’nü yönetmenliğini Emin Alper’in yaptığı Tepenin Ardı filmi aldı. En İyi Erkek Oyuncu ve En İyi Senaryo Ödülü’nün de Tepenin Ardı’na gittiği festivalde En İyi Yönetmen Ödülü’nü Lal Gece ile Reis Çelik, En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü Zerre filmindeki rolü ile Jale Arıkan alırken, En İyi Özgün Müzik Ödülü Ateşin Düştüğü Yer filmindeki müzikleri ile Saki Çimen’e verildi. 

Uluslararası Uzun Metraj kategorisinde ise, En İyi Film Ödülü Şili yapımı NO filmine verildi. Bu kategoride En İyi Yönetmen Ödülü ABD yapımı Düşler Diyarı filminin yönetmeni Benh Zeitlin'e, En İyi Erkek Oyuncu Ödülü İsrail yapımı Müfettişler filmindeki rolüyle Roy Assaf'a gitti.

Kültür Bakan Yardımcısı Arıcı: Sinema Artık Stratejik Sektör

Bu yıl 9-15 Kasım tarihleri arasında 3.sü yapılan Uluslar arası Malatya Film Festivali’nin ödül ve kapanış töreni Korhan Abay ve Defne Halman'ın sunumuyla Perşembe gecesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapıldı. 

Vali Vasip Şahin, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı, Belediye Başkan Vekili Ertan Mumcu, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, Türk Sineması’nın tanınmış isimleri Eşref Kolçak, İlyas Salman, Suna Yıldızoğlu, Hababam Sınıfı oyuncuları, Ahu Tuğba, Oya Aydoğan, Yavuz Karakaş, yardımcı rollerde oynayan çok sayıda oyuncu, festivalde yarışan filmlerin yönetmen, yapımcı ve oyuncuları, jüri üyeleri ve çok sayıda davetlinin katılımı ile gerçekleşen gecede ilk olarak festival süresince Malatya’da gösterime giren filmler ve yapılan atölye çalışmalarından kesitler sunuldu. 

Daha sonra protokol konuşmalarına geçildi. İlk olarak konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı, Türk Sineması’nın son yıllarda hızla gelişme göstermeye başladığını belirterek, sinemayı Türkiye’nin stratejik sektörlerinden biri olarak tanımladı. Malatya Film Festivali için “Güzel ve önemli bir film festivali olması memnuniyetimizi ifade etmeye yetmiyor. Malatya Film Festivali Antalya Altın Portakal ve Adana Altın Koza gibi marka olarak film festivallerine katkı sağlayacak konuma gelmelidir” dedi. Bakan Yardımcısı Arıcı, Malatya Film Festivali’ne destek vermeye devam edeceklerini de söyledi. 

Belediye Başkan Vekili Ertan Mumcu da konuşmasında “Ülkemizin değerlerinin dünyaya tanıtılmasında sinema önemli bir araçtır. Sanatın, sinemanın dilini kullanan ülkeler kültürlerini tanıtmada evrensel bir başarı yakalayabilirler” dedi. Mumcu, Malatya’nın yeni düzenleme ile büyükşehir statüsüne kavuştuğunu hatırlatarak, Malatya’nın sadece şehirleşmede değil, sanatsal ve kültürel anlamda da bölgesinin merkezi olmaya başladığını kaydetti. 

Vali Şahin: 1 Haftada 10 Bin Kişi Sinema İzledi 

Ödül törenine geçilmeden önceki son konuşmayı Malatya Valisi ve Festival Onursal Başkanı Vasip Şahin yaptı. Malatya’nın sinema ve sanatla dolu bir hafta yaşadığını söyleyen Vali Şahin, sinemaya emek veren çok sayıda ismi Malatya’da ağırlamaktan mutlu olduklarını kaydetti. 

Festival kapsamında bir hafta içinde 140 film gösterimi, çok sayıda atölye çalışması ve söyleşi yapıldığını belirten Vali Vasip Şahin “Çok yoğun ve bir o kadar dolu bir haftaydı. Ama Malatya yorulmadı ve sinemayla hemhal bir haftayı doyasıya yaşadı. 10 binden fazla seyirci son derece kaliteli filmler izledi. Filmler bir emeğin, bir yorgunluğun ve alın terinin eseridir. Festivale katılan tüm eserlerin emekçilerine, jüri üyelerine, festival komitesine teşekkür ediyorum” dedi. Vali Şahin, Malatya halkının festivali daha çok sahiplenmesi gerektiğini söyledi. 

Ödüller Tepenin Ardı’na Gitti 

Konuşmaların ardından, MUFF Yaşam Boyu Onur Ödülü'ne layık görülen, ancak olumsuz hava koşulları nedeniyle Türkiye'ye gecikmeli gelen ve açılış törenine yetişemeyen  ABD'li yönetmen John Sayles'e ödülü verildi. Daha sonra ödül törenine geçildi. 

İlk olarak Ulusal Kısa Metraj, ardından Uluslararası Uzun Metraj finalde ise Ulusal Uzun Metraj kategorisinde kazanan yapım ve sanatçıların açıklandığı 3. Malatya Uluslararası Film Festivali’nde en iyiler şöyle sıralandı: 

ULUSAL UZUN METRAJ

Jüri: Senarist ve Yönetmen Biket İlhan, Oyuncu Pelin Batu, Yönetmen Mehmet Eryılmaz, Sinema Yazarı Rasih Yılmaz ve Turkuaz Grubu İletişim Müdürü Fecir Alptekin.

En İyi Film : Tepenin Ardı  - Yönetmen Emin Alper 

En İyi Yönetmen : Reis Çelik – Lal Gece 

En İyi Kadın Oyuncu : Jale Arıkan – Zerre Filmi’ndeki Zeynep rolü ile

En İyi Erkek Oyuncu : Tamer Levent, Mehmet Özgür, Reha Özcan, Berk Hakman, ve Furkan Berk Kiran (Tepenin Ardı filminin erkek oyuncuları) 

En İyi Senaryo : Emin Alper ( Tepenin Ardı) 

En İyi Özgün Müzik : Saki Çimen - Ateşin Düştüğü Yer 

En İyi Kurgu : Mesut Ulutaş – Zerre

En İyi Görüntü Yönetmeni : Ercan Yılmaz – Güneşin Düştüğü Yer 

SİYAD Ödülü : Tepenin Ardı – Emin Alper 

Jüri Özel Ödülü : Ferah Feza – Yönetmen Elif Refiğ 

Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nda en iyi film 30 bin TL, en iyi yönetmen 10 bin TL, diğer dallarda kazananlar ise 6 bin TL para ödülü ve festival heykelciği ile ödüllendirildi.  

ULUSLAR ARASI UZUN METRAJ

Jüri: İranlı Kadın Yönetmen Tahmineh Milani, Senarist ve Yönetmen Suha Arraf,  Sinema  Yazarı Esin Küçüktepepınar, Sinema Yazarı ArunaVasudev ve Hamburg Film Festivali Direktörü Albert Wiederspiel.

En İyi Film : NO -Yönetmen Pablo Larrain – Şili 

En İyi Yönetmen : Düşler Diyarı – Benh Zeitlin - ABD

En İyi Kadın Oyuncu : Rachel Mwanza – Kanada 

En İyi Erkek Oyuncu : Roy Assaf – Müfettişler – İsrail 

En İyi Senaryo : Philippe Falardeau – Lazhar Bey – Kanada 

En İyi Özgün Müzik : NO – Carlos Cabezas – Şili 

Jüri Özel Ödülü : Best Set Design - Beasts of The Southern Wild - Düşler Diyarı - ABD 

ULUSAL KISA FİLM

En İyi Film : Aralık – Hüseyin Mert Erverdi 

Jüri Özel : – Dom – Halil Aygün 

Mansiyon : Kafes – Oğuzhan Akalın

Ulusal Kısa Metraj kategorisinde en iyi film 5 bin TL ve festival heykelciği ile ödüllendirildi. 

Gecenin Finalinde Vedat Sakman Konseri 

Kazanan yapım ve sanatçıların açıklanarak ödüllerinin verilmesinden sonra gece sanatçı Vedat Sakman'ın konseri ve toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi. 

Haber - Fotoğraf: Niyazi DOĞAN - Güler HAZAR 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız