SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Odunmatik' Yaptı

0
Güncellendi - 2015-12-27 23:52:54
'Odunmatik' Yaptı
A- A+ PAYLAŞ

Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde mahrukatçılık yapan bir esnaf, ilginç bir buluşa imza attı. Tahir Özdemir isimli vatandaş, hidrolikle çalışan ve ismini 'odunmatik' koyduğu, bıçaklar yardımıyla kütüklerini kısa sürede sobada yakılacak büyüklükte kesen bir makine yaptı. 

Yaklaşan kış ayları öncesinde vatandaşları odun ve kömür telaşı sardı. Birçok vatandaş odun almak için mahrukatçıların yolunu tuttu. Vatandaşların taleplerine cevap vermeye çalışan esnaflar da kendilerince çözüm üretmeye başladı.

Balta ile aşırı zaman ve fazla insan gücü gerektiren odun kırma işini daha kolay çözmek isteyen Afşin ilçesine bağlı Kabaağaç Mahallesi’nde yaşayan ve uzun süredir odun-alım satımı yapan ortaokul mezunu Tahir Özdemir (31) ise, ilginç bir buluşa imza attı. Balta ile odun kırmaktan bıkan Özdemir, dizaynını kendisinin yaptığı hidrolikle ve elektrikle çalışan makineyi Elbistan’da imal ettirdi. Makinenin ön kısmına yerleştirdiği bıçaklar, hidrolik sistemin basınçla ittiği ağaç kütükleri kısa sürede oduna çevirmeyi başardı. Odunmatik ismini verdiği makinenin performansından memnun olduğunu belirten Tahir Özdemir, önümüzdeki günlerde makinesini daha da geliştireceğini kaydederek, “Bu makine bir işçinin baltayla 6-7 günde yaptığı işi 1 günde yapıyor. Baltayla odun kırmaya son” dedi.

Uzun yıllardır kendi atölyesinde doğramacılık ve odun alım-satımı işi yaptığını ve böyle bir makine oluşturmanın en büyük hayallerinden biri olduğunu anlatan Özdemir, “Bu odun kırma makinesi yıllardan beri aklımdaydı. Baltayla odun kırmak için işçi tutuyorduk. 70 lira yevmiye alıyordu. O da ancak akşama kadar 1,5 ton odun kırıyordu. Bu hem zaman açısından hem de parasal yönden bizlere ağır geliyordu. Bu sorunu çözmek için uzun zamandır kafamda tasarladığım bir makine vardı. Düşüncelerimi ve hayalimi ustalara anlattım. Onlar da benim fikrim doğrultusunda bu makineyi yaptılar. Bu makine ise bir günde 8 ton odun kırıyor. Bu makinede dinamo, hidrolik sistem ve piston var. Hidrolik sisteme gelen yağ, pistonları hareket ettiriyor ve 80-100 ton arası basınçla istenilen ebattaki kütükleri parçalıyor. Sobalık şekilde hazırlıyor. Artık odunları daha kolay ve kısa sürede kırıp müşterilerimizin evlerine götürebileceğiz. Artık baltaya son. Makinemizin ismini de odunmatik bıraktık. Odunmatikle baltaya gerek kalmadı” şeklinde konuştu.

Odunmatikin çalışma sistemini inceleyen vatandaşlar ise, makinenin büyük kolaylık sağladığını kaydettiler. Bazı vatandaşlar makinenin hızını ortaya çıkarmak için ellerine aldıkları balta ile makine arasında odun kırma yarışına bile girmeyi ihmal etmedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız