SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Öğrenci Duyarlılığı

0
Güncellendi - 2015-12-27 15:32:01
Öğrenci Duyarlılığı
A- A+ PAYLAŞ

Mimar Kemal Ahmet Aru’yu Anma Etkinliklerinde, Malatya Anadolu Lisesi öğrencileri, uzmanları soru yağmuruna tuttular. Öğrenciler, Horata projesinden, trafik keşmekeşine, kaldırım çalışmalarından, TOKİ’nin tek tip yapılaşma uygulamalarına, Kentsel dönüşümden, kurumlar arası eşgüdümsüzlüğe ve yeni yapılaşmaya açılan alanlarda yaşanan sıkıntılardan, yapılaşmada yaşanan görüntü kirliliği konularında sorduğu sorularla uzmanları terlettiler.

Malatya Kültür Yaşam Derneği ve İl Halk Kütüphanesi iş birliği ile Mimar Kemal Ahmet Aru’yu anma etkinliği düzenlendi. 8 Kasım Dünya Şehircilik Günü’nde düzenlenen ve Malatya Anadolu Lisesinde gerçekleştirilen ve konuşmacı olarak dernek başkanı mimar Abdurrahman Yavuz ve Malatya Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü Şehir Planlamacısı Seyithan Tekin, İl Halk Kütüphanesi Müdiresi Mümine Aydın’ın da katıldığı etkinlikte, Anadolu Lisesi öğrencileri sordukları sorularla, Malatya’nın sorunlarına duyarsız olmadıklarını gösterdiler.

İl Halk Kütüphanesi’nin tanıtımı ve verdiği hizmetleri anlatarak konuşmasına başlayan Müdire Mümine Aydın “ Sizleri kütüphanemizin hizmetlerinden en üst düzeyde yararlanmanız için üye olmaya davet ediyorum.” Diyerek gençleri kütüphaneye üye olmaları için çağrıda bulundu.

Kültür Yaşam Derneği Projeler Geliştirme Komisyonu başkanı Makbule Karaman  “Cumhuriyet döneminin ilk mimarlarından olan Aru,  Malatya’da gerçekleştirdiği ve 1959 yılında birincilik ödülü aldığı Teknik Tarım Lisesi (Ziraat Okulu) projesi ile çağdaş şehirciliğin temelini o yıllarda yaşama geçirilmesine önemli rol oynamıştır” diyerek Mimar Aru’nun yaşamı ve eserleri hakkında bilgiler verdi.

Kültür Yaşam Derneği Başkanı Abdurrahman Yavuz mimarlık ve Malatya’daki mimari uygulamalar hakkında bilgi veren konuşmasında “ Köylerden kentlere olan göç, kentlerimizin yaşanabilirliliği sorgulanan bina yığınları haline dönüştürdükçe, şehirde yaşayan ve doğayı özler hale gelen insanlarımızda köylere kaçış başlamış gibi. İnsanlarımız, kalabalık ve gürültüsü olmayan, toprağa ayağını basabileceği ortamlar yaratmak için adeta yarış eder hale geldi.Oysa bu kaçılan bölgeleri de yaşanamaz hale getiren insanlar biz değil miyiz?” diyerek çarpık şehirleşmeden bunalıp kaçanları insanların kendi kendilerini sorgulamaları gerektiğini belirtti.

Şehir Planlamacılığı uygulamalarının  orta ve uzun vadede ki yaraları, planlamacıların görevi ve görev alanları hakkında bilgiler sunarak konuşmasına başlayan Malatya Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü personeli ve Şehir Planlamacısı Seyithan Tekin’de “ Malatya hızla büyüyor. Fakat bu büyüme son yıllara kadar plansız olarak gerçekleşmiş. Yaşanan sıkıntılar bu plansızlıktan kaynaklanıyor. Ayrıca, İdari bölünmüşlük de çarpık kentleşmenin daha da yozlaşmasına neden olmuş. Fakat son yıllarda yapılan bölge ve kent planlarının yaşama geçirilmesi ile çarpık kentleşmenin önüne geçilmesi ve daha yaşanabilir Malatya oluşturulması amaçlanıyor” diyerek Malatya’nın bugünkü çarpık yapılaşmasını, plansızlığa ve idari bölünmüşlüğün neden olduğunu belirtti.

Uzmanların konuşmasından sonra soru yanıt bölümüne geçildi.

Zaman zaman uzmanları terleten sorular ise;

  • Yeni yapılaşma alanlarında da; İmar tadilatları veya değişiklikleri kararları alınıyor ve bu bölgelerde sık sık  şebeke arızaları meydana geliyor. Acaba bu k değiştirilen kararlar ve meydana gelen arızalar  plansızlıktan mı kaynaklanıyor?
  • Şehrimizin hemen hemen bütün cadde ve sokakları yapılan kazılar nedeniyle köstebek yuvasına dönmüş durumda. Bunun nedeni nedir? Kurumlar işbirliği yapmıyor mu? Yapıyorsa bu kadar kazıların nedeni ne?
  • Kaldırım çalışmaları bizleri canından bezdirdi, acaba bir 5 yıl sonra genişletilen kaldırımlar küçülecek mi?
  • Horata Vadisi ile ne amaçlanıyor ve uygulanabilecek mi?
  • Trambus, Malatya gerçeklerine (caddelerin darlığı) uygun mu? İleride daha büyük sıkıntılar yaşanacak mı?
  • 3-4 katlı bölgelerde yeni yapılan binalara  7-8 hatta 10-15 katlı binalar yükseliyor. Bu doğru bir uygulama mı?
  • Tarımsal alanlarda gecekondu türü yapıların yıkılması ve TOKİ tarafından gecekondu sahiplerine ev yapılamaz mı?
  • TOKİ neden tek tip projeler uyguluyor. Malatya’ ya özgü mimari projeler üretemez mi?

şeklinde oldu.

Mimar Ahmet Aru’yu Dünya Şehircilik Gününde Anma Etkinliği soru-yanıt bölümünden sonra sona erdi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız