SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Öğretmenler Emeklilikten Korkuyor"

0
Güncellendi - 2016-05-11 15:27:40
A- A+ PAYLAŞ

Eğitim-İş Genel Başkanı Veli Demir, son yıllarda ek göstergelerin düşük olması nedeniyle öğretmenlerin emeklilikten korkar hale geldiğini, 2003 yılında 25 bine yakın öğretmen emekli olurken, son 3-4 yılda bu rakamın 7-8 bin düzeyine düştüğünü belirtti.

Eğitim-İş Genel Başkanı Veli Demir, sendikanın Malatya Şubesi'nde düzenlediği basın toplantısında eğitim politikalarını eleştirdi. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde işçi sınıfını ilgilendiren bir yasanın kabul edildiğini anımsatan Demir, kölelik yasası olarak nitelendirilen bu kanunun çıkarılmasına sendikaların engel olamadıklarını ifade etti. Demir, "Biz buna kölelik yasası diyoruz. Kiralık işçi yasası ya da özel istihdam büroları şeklinde de anlatabiliriz. Bu konuda işçi sınıfı ne yazık ki sınıfta kalmıştır. İşçi sendikaları yeterli tepkiyi gösterememiştir. Şimdi kalkıp da sendikalar ve konfederasyon başkanlarının, Cumhurbaşkanından ‘yasayı veto et’ demesi acınacak bir durumdur. Burada yapılması gereken Türkiye’deki işçilerin ve emekçilerin eylem birlikteliği yaparak, sokağa çıkmasıdır. Bu yasayı geriye püskürtmesidir. Ama bunu başaramadık hep beraber. Bunun arkasından kıdem tazminatı yasası gelecek. 50 yıllık işçilerin kazanımıdır bu. Bunun da işçilerin elinden alınacağını düşünüyorum. Bunun ardından gelecek bir diğer yasayı biz biliyoruz. Türkiye’deki kamu çalışanları, özellikle de eğitim çalışanları için en büyük tehlike; 657 Sayılı Devlet Memurları Yasası’nın önümüzdeki süreçte değiştirilmesidir. Değiştirilirse ne olur? Eğer 657 sayılı yasa değiştirilirse kamu çalışanları taşeron işçi haline gelir, kamu çalışanlarının iş güvencesi siyasal iktidarın, il ve ilçe başkanının iki dudağının arasından çıkan söze bakar hale gelir" şeklinde konuştu.

Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre ülkede 350 bine yakın öğretmenin atama beklediğini söyleyen Demir, “Ülkemizde 350 bin atanamayan öğretmen olduğu söyleniyor. Öncelikle en kısa sürede bu arkadaşlarımızın atanması gerekiyor. Bilindiği gibi 2014-2015 yılında öğretmenler artık emeklilikten korkar hale gelmiştir. 2003 yılında yılda yaklaşık 25 bin öğretmen emekli olurken, son 3-4 yılda bu sayı 7-8 bin düzeyine düşmüştür. Sebebi öğretmenlerin ek göstergesinin düşük olmasıdır. Öğretmenlerin çalışırken aldığı maaşın emekli olduktan sonra alamamasıdır” ifadelerini kullandı. Laik eğitim sistemine ilişkin tartışmalara da değinen Demir, “Son günlerde Türkiye’nin gündemine laiklik konusu gelmiştir. Bilindiği gibi laiklik, eğitim sisteminin taşıyıcı sütunudur, olmazsa olmazı ve temelidir. Ama siyasi iktidar döneminde zaten cumhuriyetin eğitim sistemi çok büyük tahribatlar almıştır. En fazla vurulan sütun da laikliktir. Laiklik yoksa aslında eğitimde yoktur” diye konuştu.

iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

2 yorum yapılmış

  • Osman (7 yıl önce)
    En düşük emekli öğretmen bile 1800-1900 TL yakın maaş alıyor asgari ücret bile zamlandığı halde bu kadar değil azzzz daaaa Şükürrrrr edinnnnn.
    0
    0
    Yanıtla
  • ÇİFTÇİ44 (7 yıl önce)
    Korkunun Ecele Faydası Yok :)))
    0
    0
    Yanıtla