SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Öğretmenler Toplumun Rehberi'

0
Güncellendi - 2015-12-28 05:28:17
'Öğretmenler Toplumun Rehberi'
A- A+ PAYLAŞ

24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nce hazırlanan tören Kanalboyu’ndaki Halk Eğitim Merkezi’nde yapılacak. Tören saat 10.00’da başlayacak ve etkinlikte konuşmalar yapılacak.  Stajyerlikleri kalkan öğretmenlerin yemin töreni ile emekli öğretmenlere de plaket verilecek.

24 Kasım 1928, Türkiye Cumhuriyeti devletininin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün "Millet Mektepleri’nin Başöğretmenliği"ni kabul ettiği gündür. Bu gün, 1981'den bu yana Öğretmenler Günü olarak kutlanıyor.

24 Kasım Öğretmenler Günü il yöneticileri, siyasiler ve çeşitli kuruluş temsilcileri mesaj yayınladılar. Eğitim Bir Sen'den ise 24 Kasım kutlamalarına eleştiri geldi.

ÖĞRETMENLER GÜNÜ MESAJLARI

Vali Süleyman Kamçı

Vali Süleyman Kamçı yayınladığı mesajda, “Geçmişin bilgi birikimini çağın bilgisiyle harmanlayarak istikbalimiz olan çocuklarımızın istifadesine sunan öğretmenlerimiz inanmayı, başarmayı, ahlaklı olmayı ve insana dair bütün erdemleri azim ve fedakârlıkla öğretme çabası gösteren toplum rehberleridir.

Haklarının hiçbir şekilde ödenemeyeceği inancıyla, Türkiye Cumhuriyeti'nin ve Türk Milleti’nin hürriyet ve bağımsızlığını ilelebet savunacak ve yaşatacak nesilleri yetiştirmek için cefakârca çalışan, yaratılmışların en şereflisi olan insanın tekâmülü uğrunda ömrünü vakfeden öğretmenlerimizin 24 Kasım Öğretmenler Günü'nü kutluyor, görevlerini ifa ederken yapılan hain saldırılar sonucunda şehit düşen ve ebediyete intikal etmiş bulunan eğitim camiamızın mensuplarına Yüce Allah'tan rahmet diliyorum.” ifadelerini kullandı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ise yeyanladığı mesajda şunları belirtti:

“Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk’ün tanımlamasında olduğu gibi, “Dünyanın her tarafında öğretmenler, insan topluluğunun en fedakâr ve muhterem unsurlarıdır.” Bu sebeple gerek ülkemizin gerekse insanlığın gerçek bir refah seviyesine kavuşması için en büyük sorumluluk öğretmenlerimize düşmektedir. Gelecek nesillerimizi bilimsel, demokratik ve laik bir eğitim anlayışıyla yetiştirmek öğretmenlerimizin her zaman temel görevi olmuştur. Türkiye’nin en ücra köşelerinde, her türlü olumsuz koşullarla mücadele ederek, görevlerini yerine getirmeye çalışan öğretmenlerimizin yapılan uygulamalarla her geçen gün meslekleri itibarsızlaştırılmaya ve değersizleştirilmeye çalışılmasına karşın bizler öğretmenlerimizin haklarına sahip çıkmaya devam edeceğiz. Fakir Baykurt’un dediği gibi ‘’Öğretmen yalvarmaz, öğretmen boyun eğmez, öğretmen el açmaz, öğretmen ders verir.’’ 

Ataması yapılmadığı için intihar eden, emekli maaşları yeterli olmadığı için çalışmak zorunda kalan, hakları için mücadele eden sürgün edilen, tutuklanan, biber gazlarına maruz kalan bütün eğitim emekçilerinin önünde saygıyla eğiliyorum. 24 Kasım Öğretmenler gününde onlara yaşanılacak ve onurlu bir şekilde mesleklerine devam edebilecekleri Türkiye yaratma çabasından asla vazgeçmeyeceğimizin sözünü veriyorum. Başta Başöğretmenimiz Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere ülkemizde emeği geçmiş bütün öğretmenlerimizi şükran ve minnetle anıyor, tüm öğretmenlerimizin gününü kutluyorum.”

AKP Malatya Milletvekili ve MKYK Üyesi Öznur Çalık

Adalet ve Kalkınma Partisi MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık mesajında, “Hayatın her anında andığımız öğretmenlerimizi; 24 Kasım Öğretmenler Günü vesilesiyle bir kez daha saygıyla anıyorum.

Öğretmenlerin bizim medeniyetimizde, tarihimizde ve dinimizde çok müstesna bir yeri vardır. Peygamber Efendimiz(S.A.V.), Bedir Savaşı’nda esir edilen Kureyş müşriklerinden, malî durumuna göre, ‘kurtulmalık akçesi’ ödemeye elverişli bulunmayan her birisinin, Ensar çocuklarından on çocuğa okuma-yazma öğrettiği takdirde, serbest bırakılacaklarını bildirerek ilme ve ilim öğretmeye ne kadar önem verdiğini göstermiştir. Yine Hz. Ali’nin “Bana bir harf öğretenin, kırk yıl kölesi olurum” demesi belki de günümüz öğretmenlerinin ne kadar saygın olduğunu ve öğretmenlerimizin ne kadar ciddi bir sorumluluk sahibi olduklarını göstermektedir.

Medeniyetimiz de ilim ve muallim/alim ilişkisi ve ehemmiyeti; Cumhuriyet kurulduktan sonra 1924’te Gazi Mustafa Kemal’in;  ‘Öğretmenler; Yeni nesli, Cumhuriyetin fedakâr öğretmen ve eğitimcilerini, sizler yetiştireceksiniz ve yeni nesil, sizin eseriniz olacaktır’ sözüyle vücut bulmuştur.

Ülkemizin muasır medeniyet seviyesine ulaşması ve aydınlık yarınlarımız için öğretmenlerimiz, hayati önem arz etmektedir. Geleceğimizi inşa edecek olan çocuklarımızın önündeki ışık ve yol gösterici olan öğretmenlerimiz, milletimiz için her zaman saygın ve değerlidir. Öğretmenlerimiz, ülkemizin 2023 ve 2071 hedeflerine ulaşmasında öne önemli etkendir. Öğretmenlerimiz sayesinde özgür, güçlü ve muteber bir medeniyet olarak sonsuza kadar var olacağımızdan en ufak bir şüphemiz yoktur. Hem öğretmenlerimizin içinde bulunduğu durumların düzelmesi için çalışmalar yürüten AK Parti hükümetleri, yeni dönemde de atama bekleyen 30 bin öğretmenimizi Şubat ayında okul ve öğrencileri ile buluşturacaktır. Bu vesile ile öğretmenlerimizin Öğretmenler Günü'nü tebrik ediyorum.” dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır yayınladığı mesajda şunları belirtti:

“Yurdumuzun dört bir yanında her türlü zorluğa ve sıkıntıya göğüs gererek çocuklarımıza vatan, millet ve bayrak sevgisini, sevgi, saygı, hak ve adalet gibi değerleri aşılayan, bilim ve teknolojinin gerektirdiği gelişmelere ayak uydurabilen nesillerin yetiştirilmesinde kuşkusuz öğretmenlerimizin çok büyük emekleri ve gayretleri bulunmaktadır. Cumhuriyetin kuruluş yıllarından itibaren, milli birlik ve beraberliğin teminatı, gelecek nesilleri sabır ve özveri ile yetiştiren öğretmenler, bugün de aynı inanç ve azimle görevlerini yerine getirmekteler. Büyükşehir Belediyesi olarak açmış olduğumuz kurslarda, etüt merkezlerimizde ve eğitim için hayata geçirdiğimiz alt yapı hizmetleri ve projeler ile bir nebze de olsa eğiteme katkı sunmaya çalışıyoruz. Geleceğimizin teminatı çocuklarımız için var gücümüz ile çalışmaya devam edeceğiz.  Türkiye'yi çağdaş medeniyetler seviyesine çıkarmak için canla başla çalışan öğretmenlerin, 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü  kutluyoruz. Ebediyete intikal etmiş tüm öğretmenlerimize Allah’tan rahmet, hayatta olan öğretmenlerimize ise sağlıklı mutlu günler diliyorum"

Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan

Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan'ın mesajı şöyle: 

“Bugün 24 Kasım Öğretmenler Günü. Tüm öğretmenlerimizin bu özel gününü kutlarken, öğretmenlik mesleğinin ne kadar kutsal bir meslek olduğunu da hatırlatmakta fayda vardır. Öğretmenlik mesleği, kutsal bir meslek olmanın yanı sıra diğer mesleklere göre farkındalık yaratan en önemli özelliği ise, bilgi, birikim, özveri, emek, sabır ve hoşgörü temeli üzerine kurulmuş olmasıdır.  Çağdaş Türkiye’nin mimarı öğretmenlerimiz, ülkemizin gelişmiş ülkeler arasında hak ettiği yeri alması için verilen mücadelenin en önemli neferleridir. Öğretmenlerimiz, yetiştirdiği insan gücü ile, ülkemizin geleceğini şekillendiren, çağdaş Türkiye’nin çimentosu görevini üstlenmektedirler. Her daim örnek sözlerini dile getirdiğim Hz. Ali’nin  “Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum” sözü ile yine Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk’ün “Milletleri kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir” sözü, öğretmenlik mesleğinin kutsal bir meslek olmaktan öte üstlendiği sorumluluğu en iyi özetleyen ifadelerdir. Öğretmenlerimizin dün olduğu gibi bu günde önemli sorunları vardır. Onlar, sorunları ile değil, sorumlulukları ile ön plana çıkmış örnek şahsiyetlerdir. Bende bu mesleğin bir mensubu olmaktan büyük bir onur ve gurur duyarak, başta Başöğretmenimiz Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, ebediyete intikal etmiş, şehit olmuş, bütün öğretmenlerimize Allah’tan rahmet dilerken, görevi başında olan öğretmenlerimize de sağlıklı, huzurlu ve mutlu bir ömür dileyerek, öğretmenlerimizin Öğretmenler Günü’nü kutluyorum” 

Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat

Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat yayınladığı mesajda şunları kaydetti:

“Toplum ve medeniyetlerin temel unsuru olan insan yetiştirmede en önemli vazifeyi ifa edenler hiç şüphesiz öğretmenlerdir. Bu anlamda öğretmen geleceğin mimarıdır. Eğitimi sağlıklı olan milletler, geleceğe güvenle bakabilirler.  Öğretmenlerimizin geleceğimizi emanet edeceğimiz çocuklarımızı yetiştirmek, yarınlara hazırlamak ve çağdaş dünyayla rekabet edebilir hale getirmek gibi çok önemli ve kutsal bir görevi bulunmaktadır. Onları yılda bir defa hatırlamak ve kutlamak yetmez. Yarının bilim adamları, sanatçıları, iş adamları ve daha sayamayacağız birçok alanda insanımızı öğretmenlerimiz her zaman fedakâr, her zaman özverili emekleriyle yetiştiriyor ve yetiştireceklerdir. Ülkesine ve tüm insanlığa böylesine yeri dolmaz bir hizmet sunan, mesleğine canla başla sarılmış eli öpülesi tüm öğretmenlerimize bir kez daha saygı ve hürmetlerimi sunuyorum.  Öğretmen gerektiğinde anne, baba, arkadaş olur. Sabır işidir öğretmenlik, çocuğun yaşamına, geleceğine dürüstlük, saygı, sevgi, inanç, güven gibi insan yaşamına dair olmazsa olmazları sabır ve sevgiyle nakış nakış işler onu hayat denen uzun yola hazırlar. Ülkemizin her köşesine ulaşarak ışık olan, fedakârlıkların en büyüğünü gösteren, eğitmeyi ve öğretmeyi bir ideal olarak benimseyip ülkemizi çağdaş medeniyet seviyesine çıkarma gayreti gösteren öğretmenlerimiz, saygın bir görevi yerine getirdiklerini çok iyi bilmektedirler. Emek verdikleri her bir çocuk, kendisine, ailesine, vatanına faydalı bir birey olarak yarının büyükleri arasında yerini almaktadır” 

AKP İl Başkanı Hakan Kahtalı

Adalet ve Kalkınma Partisi İl Başkanı Hakan Kahtalı mesajında, “ Ülkemizin muasır medeniyet seviyesinin üzerine çıkma yolunda kararlı adımlarla ilerlediği , eğitimden sağlığa, adaletten emniyete her alanda büyük başarılara imza attığımız bu dönemde en büyük emek, yurdumuzun dört bir yanında fedakârca görev yapan Öğretmenlerimize aittir. Geleceğimizin teminatı olan sevgili çocuklarımızın eğitimi uğruna verdikleri emekleri büyük bir takdir ve şükranla karşılarken Ülkemizin önünde ki 2023 ve 2071 Hedeflerine Ülkemizi taşıyacak çocuklarımızı emanet ettiğimiz, her şartta ve her koşulda insan yetiştirmeyi amaç edinen, hiçbir zorluktan kaçınmayan Öğretmenlerimizin ve eğitim camiamızın 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü yürekten kutlarken , Bu vesileyle emekli öğretmenlerimize saygılarımı ifade ediyor, ebediyete intikal etmiş öğretmenlerimizi de rahmetle anıyorum." ifadelerini kullandı.

MHP İl Başkanı Mehmet Erdem

Milliyetçi Hareket Partisi Malatya İl Başkanı Mehmet Erdem ise yayınladığı mesajda şunları kaydetti:

"Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızı yetiştiren, geleceğimizi ve gençliğimizi emanet ettiğimiz öğretmenlerimiz yarınlarından endişeli, gelecekten ümitsizdir. Öğretmenlerimizin özlük ve sosyal haklarını iyileştirmeyi aklının ucuna bile getirmeyen siyasi irade,  aleni kadrolaşmayı önceliği haline getirmiş, belli bir sendikaya üye olmayanlar dışında herkesi mağdur ve perişan etmiştir. Hukuka ve ahlaka aykırı bu kadrolaşma hareketi  irfan ordumuzun içindeki  çalışma huzur ve barışını bozmuştur. Büyük çaba ve fedakârlıkla ömrünü eğitime harcamış bilgi, birikim ve tecrübesi ile her türlü makam ve mevkii hak eden Milli Eğitim Çalışanları siyasi iradenin değil de, devletin öğretmenleri oldukları için, ya layık oldukları  makam ve mevkilere getirilmemiş ya da başarı ile yürüttükleri makam ve mevkileri ellerinden alınmıştır. Dünyevi ve nefsi makamların kendileri için hiç bir anlam ifade etmediğini  bildiğimiz peygamberlik mesleğinin erbabı olan öğretmenlerimiz Türk Milletinin gönlünde Taht kurmuşlardır.Her türlü-olumsuzluklara  rağmen Türk milletinin Mürreffeh ve Aydınlık günlere o yüce insanlarla kavuşacağına inancım tamdır.Bütün Öğretmenlerimizin Öğretmenler gününü kutluyor Sizleri öğrencilerinizle bu kutlu yolda bütün engelleri aşacağınıza yürekten inanıyorum. Başta Başöğretmen Mustafa Kemal ATATÜRK olmak üzere şehit ve gazi öğretmenlerimizi ve rahmeti Rahmana kavuşmuş Öğretmenlerimizi Rahmet minnet le anıyorum” 

Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Yunus Millioğulları

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Malatya Şube Başkanı Yunus Millioğulları yayınladığı mesajda şunları  ifade etti:

“Eğitim bir toplumun gelişmesinde, kalkınmasında, gönence kavuşmasında ve çağdaşlaşmasında ön koşuldur. Eğitim, nitelikli öğretmenlerle toplumun geleceğini oluşturacak nitelikli insanları yetiştirmektir. 

Eğitim sistemimizin Laiklik ve Ulusallık çizgisinde baştan ayağa yeniden yapılandırılması ve kutsal görev yüklediğimiz öğretmenlerimizin çağdaş yaşam olanaklarının tümüne kavuşturulması Ülke gündeminin çözüm bekleyen baş sorunudur. Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk’ün izinde yürüyen ve Türkiyemize aydınlık çağdaş öğrenciler yetiştiren tüm öğretmenlerimizin, Öğretmenler günü kutlu olsun”

VE EĞİTİM BİR SEN'İN TEPKİSİ..

Eğitim Bir-Sen Malatya Şube Başkanı Kerem Yıldırım, 24 Kasım Öğretmenler Günü'nün kışla düzeni anlayışı ile kutlanıldığını belirterek, "Darbecilerin ruhunu yansıtan, izlerini taşıyan, törenleri ve ritüelleriyle sorgulanmaksızın her yıl tekrarlanan Öğretmenler günü, millet iradesini hiçe sayanların himmetiyle ihdas edildiği günden beri kabul sorunu yaşamaktadır" dedi

Başkan Yıldırım, yaptığı açıklamada, öğretmenler gününün her yıl, 12 Eylül 1983 tarihinde ‘Öğretmenler Günü Kutlama Yönetmeliği’nin yayınlanmasından sonra kışla düzeni anlayışıyla kutlandığını belirtti. Yıldırım, “Darbecilerin ruhunu yansıtan, izlerini taşıyan, törenleri ve ritüelleriyle sorgulanmaksızın her yıl tekrarlanan Öğretmenler günü, millet iradesini hiçe sayanların himmetiyle “Öğretmenlere de bir gün olsun” denilerek ihdas edildiği günden beri kabul sorunu yaşamaktadır. Darbecilerin yeri milletin vicdanında nasıl meşrulaşmadıysa, 24 Kasım da aynı şekilde meşrulaşamamıştır” diye konuştu. Kutlamaların pratikte öğretmenlere hiç bir katkı sunmadığını belirten Yıldırım, “12 Eylül darbesi sonrası olduğu gibi 28 Şubat’ta da geniş salonlara yoklama yapılarak alınan öğretmenlere antidemokratik diskur(nutuk) çekilmiş, kutlanmaya başladığı günden bu yana içi doldurulamayan, yasak savmak kabilinden törenler ve beylik konuşmalarla öğretmenler günü geçiştirilmiştir. Öğretmenlere pratikte her hangi bir katkı sunamayan, çocuk masumiyetinin suni teneffüsüyle bu güne kadar gelen 24 Kasım, ideolojik devletin bir ritüeli olmaktan öteye geçemeyen bir 'belirli' gündür. Öğretmenlerin günü kutlanacaksa, bu, militarist biçimde öğretmenleri belli saatte, belli yerde bulunmaya zorlayarak değil, öğretmeni bir makama götürüp 'günümü kutla' yaklaşımı yerine, bütün devlet Erkânının da hocası olan öğretmenlerin kendi mekânlarında ziyaret edildiği ve önemsendiği bir nezaket çerçevesinde olmalıdır. Eğitim yöneticilerini ve öğretmenleri heyetler halinde protokolü oluşturan zevatın ayağına götürerek; komedi programlarındaki skeçlere, seza uygulamalara imza atılma dönemi kapanmalıdır. Yıllarıdır devam ede gelen şablonların yönetmeliklerle devam ettirilmesi de, 24 Kasım’da sorgulanmalıdır” ifadelerine yer verdi.

Yıldırım son olarak bundan sonraki süreçte öğretmenlerin gönülden iştirak edecekleri ve kökü derinlerde olan bir öğretmenler günü yaşanmasını temenni ederek, tüm öğretmenlerin emeklerinin değeri anlaşılan, mesleğin itibarı ön plana çıkan günlerde buluşmayı diledi. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız