SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Öğretmenlere Saygıyla

0
Güncellendi - 2015-12-28 00:38:27
Öğretmenlere Saygıyla
A- A+ PAYLAŞ

24 Kasım Öğretmenler Günü, Malatya'da da Pazartesi günü törenlerle kutlanacak.

İl Kutlama Komitesi tarafından belirlenen 24 Kasım Öğretmenler Günü kutlama töreni Kanalboyu’ndaki Halk Eğitim Merkezi’nde  gerçekleştirilecek. Saat 09.45’de resim sergisinin açılışının ardından  saat 10.00’da tören düzenlenecek. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Öğretmen Marşı söylenecek.

Törende, genç öğretmenler ile emekli öğretmenler adına konuşmanın yanı sıra, stajyerlikleri sona eren öğretmenlerin yemin töreni düzenlenecek. Törende protokol konuşmalarının yanı sıra resim, şiir ve kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verilecek.

Halk Eğitim Merkezi’ndeki kutlama töreni müzik öğretmenleri tarafından hazırlanan programın  sunumuyla sona erecek.

Öğretmenler Günü kutlama töreni Pazartesi akşam saat 19.00’da Sabancı Kültür Merkezi’nde Müzik Öğretmenleri Korosu tarafından sunulacak konser ile son bulacak.

ATATÜRK'E "BAŞÖĞRETMENLİK" ÜNVANI VERİLDİĞİ GÜN..

24 Kasım 1928, Türkiye Cumhuriyeti devletininin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün "Millet Mektepleri’nin Başöğretmenliği"ni kabul ettiği gündür. Bakanlar Kurulu, Mustafa Kemal Atatürk’e "Millet Mektepleri Başöğretmenliği" ünvanını 11 Kasım 1928’de yaptığı toplantıda vermiş ve bu ünvan, 24 Kasım’da Millet Mektepleri Talimatnamesi'nin yayınlanması ile resmileşmişti.

Atatürk'ün 100. doğum yıl dönümü olan 1981 yılında onun "başöğretmen" oluşunun yıldönümlerinde ülke çapında Öğretmenler Günü kutlanmasına karar verildi. Öğretmenler Günü ile ilgili kutlamalar, 26 Kasım 1992’de Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren Öğretmenler Günü Kutlama Yönetmeliği çerçevesinde gerçekleşir. (Vikipedi)

KUTLAMA MESAJLARI

Bu arada Öğretmenler Günü dolayısıyla siyasiler ile eğitim işkolunda örgütlü sendikalar tarafından mesajlar yayınlandı.

ÇALIK’IN MESAJI

Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık yayınladığı mesajda şunları belirtti:

“Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün, 24 Kasım 1928 tarihinde Başöğretmen unvanını almasının yıldönümünü bir kez daha büyük bir coşku ile kutluyoruz. Atatürk, ‘Öğretmenler sizin başarınız, Cumhuriyet'in başarısı olacaktır’ sözleri ile öğretmenliğin ne kadar büyük sorumluluk isteyen bir meslek olduğuna dikkat çekerken, öğretmenlerimizin Cumhuriyet'in ilerleyişi için en itici unsur olduğunu da ifade etmiştir. Bu sebeple öğretmenlerimiz, Yeni Türkiye'nin başarıya ulaşması için en önemli unsur  olarak, geleceğimizi inşa edecek olan çocuklarımızın baş yol göstericileridir. Öğretmenlik bu onurlu görevi ile sevgi ve fedakarlık üzerine kurulu son derece saygın ve kutsal bir meslektir.

İnsanı işleyerek, ona şekil vererek, hayata hazırlayan öğretmenlerimiz, dünyanın var oluşunun her döneminde gelişimin ve ilerlemenin anahtarı olacaklardır. 

Fedakar öğretmenlerimiz sayesinde medeni dünyada özgür, güçlü ve saygın bir medeniyet olarak sonsuza kadar var olacağımıza dair en ufak bir endişemiz yoktur.

Bu düşüncelerle başta Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk ve ebediyete intikal etmiş öğretmenlerimizi saygıyla, rahmetle anıyor ve tüm öğretmenlerimizin ‘Öğretmenler Gününü’ kutluyor ve onları selamlıyorum"

AĞBABA’NIN MESAJI

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba yayınladığı mesajda şunları dile getirdi:

“12 yıllık AKP iktidarında eğitim,  bilimsellikten, çağdaşlıktan ve yaratıcılıktan uzaklaşıp ticarileşen bir hal aldı. Dindar nesil yetiştirme arzusuyla her mahalleye  imam hatip okulu açmak, binlerce öğrenciyi zorla bu okullara kaydettirmek, sorunları daha da artırmıştır.  AKP’nin 12 yıldır uyguladığı eğitim politikalarının sürekli sermayeden yana olduğunu kaydeden Ağbaba, “Bu politikalar sonucu eğitim sistemi her geçen gün bilimsellikten, çağdaşlıktan ve yaratıcılıktan uzaklaşıp ticarileşen bir hal almaktadır.

4+4+4 ucube yasası ile eğitim sistemi, sistem olmaktan çıkarılmış, binlerce öğretmen norm fazlası hala getirilmiş, sınıf mevcutları kalabalıklaşmıştır. Dindar nesil yetiştirme arzusuyla her mahalleye  imam hatip okulu açmak, binlerce öğrenciyi zorla bu okullara kaydettirmek zaten üst düzeyde olan sorunların çok daha fazla artmasına sebep olmaktadır. AKP Hükümeti yetkilileri tarafından sıklıkla az çalışıp çok ücret aldıkları iddia edilen eğitim emekçileri OECD ülkeleriyle kıyaslandığında en düşük ücreti almaktadır. Türkiye‘de öğretmenler diğer ülkelerdeki meslektaşlarına göre daha çok çalışmakta, ancak bu çalışmaları karşılığında daha az ücret almaktadır. Öğretmenlik toplumsal statüleri, ekonomik, sosyal ve özlük hakları açısından diğer ülkelerle kıyaslandığında çok gerilere düşmektedir. AKP ile birlikte nitelikli öğretmen yetiştirme politikaları terk edilerek, 300 bini aşkın atanmayan öğretmen atanmayı beklemektedir. Eğitimde esnek, kuralsız ve güvencesiz çalışma yöntemleri her alana yayılması kaygı yaratmaktadır. 7 bin müdürün aynı anda görevlerine son verildiği, okul yöneticilerinin AKP’li olup olmadıklarına bakılarak, subjektif kriterlerle belirlendiği, yandaş sendikanın referansıyla listelerin hazırlandığı, mezhepsel ve etnik kimlik ayrışmasının doruğa çıktığı bir Türkiye’nin eğitimde ilerlemesini beklemek gerçekçi değildir. Bu şartlar altında elbette 24 Kasım’ı bir bayram olarak kutlamaktan ziyade Türkiye’de ki eğitim sisteminin ve eğitim emekçilerinin sorunlarının dile getirildiği ve bu sorunların çözümü için girişimlerde bulunulduğu gün olarak değerlendirmek gerekmektedir” ifadelerine yer verdi. Ağbaba açıklamasının sonunda “Özlemini duyduğumuz çağdaş Türkiye’nin oluşmasına ışık tutan bütün öğretmenlerimizin 24 Kasım Öğretmenler Günü'nü kutluyorum" 

AKIN’IN MESAJI

Adalet ve Kalkınma Partisi Malatya Milletvekili Cemal Akın yayınladığı mesajda şunları ifade etti:

“Gelecek nesillerimizin yetişmesinde ve topluma kazandırılmasında büyük rol oynayan, onları hayata hazırlayan, her türlü fedakârlığı göstererek azimle çalışan öğretmenlerimizin bu önemli gününü kutlamanın mutluluğu içerisindeyiz. 

Zengin bir kültüre sahip olan ülkemizin, ileri uygarlıklar seviyesine ulaşmasında en büyük görev ve sorumluluk öğretmenlerimize düşmektedir. Ülkelerin gelişmesi, küreselleşen dünyada başarıya ulaşabilmesi, her şeyden önce iyi eğitilmiş, milli ve manevi değerlerine sahip gençler sayesinde mümkün olmaktadır. Geleceğimizin güvencesi olan çocuklarımızı en iyi şekilde yetiştiren, zor koşullarda dahi vatanına ve milletine hizmet veren bütün öğretmenlerimize gösterdikleri fedakârlıklar için çok şey borçluyuz. 

Bu duygu ve düşüncelerle, mesleklerinin gereklerini ödün vermeden ve fedakârca yerine getirerek, ülkemizin her yerinde gelecek nesillerimize ışık tutan değerli öğretmenlerimizin 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü kutluyor, sevgi, selam ve saygılarımı sunuyorum.”

ÇAKIR’IN MESAJI

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır ise yayınladığı mesajda şunları belirtti:

“Öğrencilerimizi geleceğe hazırlayan, onların bedensel, ruhsal ve zihinsel gelişiminde yönlendirici rol üstlenen öğretmenlerimiz, toplumsal geleceğimizin en büyük güvencesidir. Büyük bir özveri ile bu görevi yürüten öğretmenlerimiz, ulaştığımız medeniyetler seviyenin de mimarlarıdırlar. Kutsal bir meslek olan öğretmenlik, geçmişte olduğu gibi gelecekte de baş tacı yapılan bir meslek olacaktır. Hazreti Ali ‘Bana bir harf öğretenin kölesi olurum’ diyerek, Yavuz Sultan Selim, ‘öğretmeninin atından sıçrayan çamurla şeref duyup, bu çamurlu elbisenin kendisine kefen yapılmasını’ emrederek, Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk ‘Ulusları kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir’ diyerek öğretmenlerin önemine vurgu yapmışlardır. Hayatımızda çok büyük yeri ve önemi bulunan öğretmenlerimize karşı bizler de gereken değeri verip, onlardan azami derecede yararlanmalıyız. Başta öğrencilerimiz olmak üzere, öğretmenlerimize karşı saygıda kusur etmemeliyiz. Bu duygu ve düşüncelerle bütün öğretmenlerimizin 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü kutluyor, Türk eğitimine yıllarını vermiş emekli öğretmenlerimize de sağlık, huzur ve esenlikler diliyorum.”

GÜRKAN’IN MESAJI

Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan yayınladığı mesajda şöyle dedi:

“Öğretmenlik mesleği kutsal bir görev olmakla birlikte, aynı zamanda emek, özveri, hoşgörü ve sabır isteyen bir meslektir. Böyle bir mesleğin neferleri, Türkiye’nin geleceğini şekillendirmede önemli roller üstlenmektedir. Kalkınmış ülkelerin temelinde eğitim yatmaktadır. Ülkemizin de kalkınması, çağdaş ve modern ülkeler arasında yer alması için güçlü bir eğitim ordusuna ihtiyaç vardır.  Cumhuriyetimizin kurulduğu günden bu güne bütün imkânsızlıklara rağmen Türkiye’yi bu günlere taşıyan öğretmenlerimiz, yarınlarımızın mimarıdır. Hz. Ali; ‘Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum’ sözüyle eğitimin ve öğretmenlik mesleğinin önemine dikkat çekmiştir.  Yine Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk, ‘Milletleri kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir’ ifadesiyle öğretmenlik mesleğinin kutsal bir meslek olmaktan öte üstlendiği sorumluluğa dikkat çekmektedir. Eğitim ordumuzun dün olduğu gibi bu günde önemli sorunları vardır. Onlar, bu güne kadar sorunlarından ziyade sorumluluklarını ön plana çıkartarak, kalkınmış, çağdaş ve modern bir Türkiye için fedakârca çalıştılar. Bende bir eğitimci olarak ve bir eğitimci olmaktan büyük bir onur duyarak, başta Başöğretmenimiz Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, ebediyete intikal etmiş, şehit olmuş, bütün öğretmenlerimize Allah’tan rahmet dilerken, görevi başında olan öğretmenlerimize de sağlıklı, huzurlu ve mutlu bir ömür dileyerek, öğretmenlerimizin Öğretmenler Günü’nü kutluyorum” 

EĞİTİM-İŞ SENDİKASI’NDAN AÇIKLAMA

Eğitim-İş Sendikası Malatya İl Temsilciliği Şube Örgütlenme Sekreteri Ünal Günay yayınladığı mesajda şöyle dedi:

“Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün, 24 Kasım 1928 tarihinde Millet Mektepleri’nin kendisine verdiği ‘Başöğretmen’ unvanını kabul etmesinin de yıldönümü olan 24 Kasım tarihi, 1981 yılından itibaren Öğretmenler Günü olarak kutlanmaktadır. Bu vesileyle Başöğretmenimiz Atatürk’ü saygıyla anıyor, tüm öğretmenlerimizin Öğretmenler Günü'nü kutluyoruz.

İktidara  geldiği günden bu yana, her geçen gün liyakatsiz kadrolarıyla, keyfi uygulamalarına yenilerine ekleyen, AKP iktidarının demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olan, Türkiye Cumhuriyeti’ni tasfiye hareketi nedeniyle, eğitimciler olarak bu mutlu günümüzü buruk bir şekilde yaşıyoruz. 

AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılından bu yana öğretmenlerin alım gücünde çok fazla bir düşüş olduğu bilinen bir gerçektir. 2002 yılında mesleğe yeni başlayan bir öğretmen maaşı ile 24 çeyrek altın alırken, 2014 yılında sadece 14 çeyrek altın alabilmektedir. Bu hesaba göre 2002 yılından bu yana öğretmenlerin maaşlarındaki alım gücü  %41,6 oranında düşmüştür.

24 Kasım Öğretmenler Gününün yaklaştığı şu günlerde Başbakan ve Milli Eğitim Bakanı çeşitli platformlarda öğretmenlerin maaşlarının 2002’den bu yana ne kadar arttığı konusunda konuşmalar yapacaklardır. Şimdiden açıklıyoruz, bu konuşmaların tamamı büyük bir yalandır. Gerçek, Eğitim-İş’in yaptığı araştırma sonuçlarındadır. Öğretmenler ekonomik sorunlar içerisinde zorlu bir mücadele vermektedir.

TÜRK EĞİTİM-SEN’İN MESAJI

Türk Eğitim-Sen Malatya Şube Başkanı Ekrem Şenol’da Öğretmenler Günü dolayısıyla yayınladığı mesajda şunları ifade etti:

“24 Kasım Pazartesi günü Öğretmenler Günü olarak kutlanacaktır.  Ancak bugünün önemi sadece isminde kalmıştır ve öğretmenlerimiz mutlu bir gün olarak yaşayamamaktadır. 

Düşünün ki, okullarda işleyişin ana unsuru olan binlerce müdür ve müdür yardımcısının makamlarıyla oynanmıştır.  İdareci eksikliklerinden veya benim adamım mantığıyla atanan liyakatsiz idarecilerden dolayı işler aksamaktadır. Çalıştıkları kurumlarda yaşanan tehdit, adam kayırmacılık ve kadrolaşma öğretmenleri bezdirmiştir. Atamalarda eş özrünün kaldırılması korkusu yaşanılırken  bir de süreci belirsiz bir rotasyon çalışması başlatılmaktadır. Sekiz yılını dolduran öğretmenlerin rotasyona tabi tutulması, ardında il dışı rotasyonu da gündeme getirmekte;  büyük ekonomik kayıplar ve sosyal yaraları hazırlamaktadır.  

Rotasyon kapsamında 400 bin öğretmenin yerleri değiştirilerek mağdur edilecektir. Okullarda öğretmenin  itibarı düşürülmüş; öğrenci ve velilerin uyguladığı şiddete maruz kalma oranı artmıştır. Öğretmenlerimiz can güvenliği tehlikede olduğundan korkarak  eğitim öğretim yapmaktadır. Toplu sözleşme rezaletinden sonra iyice yoksullaşan öğretmenler , düşük bir ücrete mahkum edilmiştir. Enflasyon farkından ek derslere birçok kalemde zam alamamıştır. Hükümet enflasyon hedefini tutturamamış, enflasyon farkı ödemeyerek öğretmenleri mağdur etmiştir. Netice itibariyle bir çoğu  banka kredilerine, kredi kartlarına mahkum edilmiş ve borcunu ödeyemediği  için yasal takibe  düşmüştür.  Tüm bunların karşısında Memnun-Sen adlı sarı sendika hükümetin arka bahçesi, noteri gibi hareket etmekte; öğretmen camiası adına kazanımlar yerine makam sendikacılığı yapmaktadır.

Toplumda öğretmenlerimizin bu kadar olumsuz durumla karşı karşıya kalmasına rağmen mesleklerine dört elle sarıldıklarını gördükçe, fedakarlığın ve özverinin öğretmenlerimizde ne kadar güzel yansıdığını fark ediyoruz.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız