SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Öğretmenliği Konuştular

A- A+ PAYLAŞ

24 Kasım Öğretmenler Günü'nden bir hafta sonra, Öğretmenler Günü etkinliği olarak İnönü Üniversitesi Kongre Kültür Merkez’inde “Öğretmenlik Mesleğinin Dünü ve Bugünü” konulu bir panel düzenlendi.

Panele Rektör Vekili prof. Dr. Turgay Seçkin, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nevzat Battal, Eğitim Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr Battal Aslan, Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sabahattin Arıbaş, Milli Eğitim Müdürü Mehmet Bulut, Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burhanettin Dönmez ve öğrenciler katıldı.

Panelde ilk olarak Müzik Öğretmenliği Korosu tarafında müzik dinletesi yapıldı. “Öğretmenlik Mesleğinin Dünü ve Bugünü” konulu panelde ilk konuşmayı Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sabahattin Arıbaş yaptı. Arıbaş, öğretmenlik mesleğinin önemine değinerek, “Değişik Ülkelerde Öğretmen Yetiştirme Uygulamalarını”anlattı.

Arıbaş, “Her şahsi değerin başında öğretmenlik mesleği yatmaktadır. Öğretmenliğin mesleğinin hür olduğu yerde ülke yükselir. Öğretmenlikte değer verilmeyen ülkelerde ise eğitim itibarında düşüşler yaşanır. Bu meslek her devirde ideal bir meslektir. Bir ülkenin eğitim düzeyini belirler. Türkiye’de ilk öğretmenlik mesleğinin yetiştirildiği dönem 1948 yılında olmuştur. Artık batıda ya da çağdaş ülkelerde öğretmen yetiştirme programları kaliteyle yarışıyor. Ülkemizde gerekli bir şekilde aynı uygulamayı yapmalıdır. Türkiye’de batı tipi öğretmenlerimizin sağlanması için gerekli hususların oluşması şarttır” diye konuştu.

“YÖK TEPEDEN İNMECİ BİR ANLAYIŞTA.."
Öte yandan diğer konuşmacı Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burhanettin Dönmez de "Ülkemizde Öğretmen Yetiştirmenin Son 10 Yılı” konusuna değindi. Dönmez, “Son 10 yılda yapılan değişikliklerden bahsetmek istiyorum. Eğitim Fakültelerinde ilköğretim 2. kademe öğretmeni yetiştirme işi ihmal edilmiştir. Öğretmen yetiştirme etkinliklerinde uygulamanın ciddi biçimde ihmal edildiği ve dengenin ‘Teori’ yönünde bozulduğu bir durum ortaya çıkmıştır. Eğitim Fakültelerinin birçok programında ciddi insan gücü ihtiyacı söz konusu iken Milli Eğitim Bakanlığı elindeki yurt dışı burs imkânlarını öğretmenlik alanları dışında ve çoğunlukta temel fen bilimleri ve mühendislik alanlarında kullanmıştır”şeklinde konuştu.

Ayrıca YÖK’ün tepeden inmeci bir anlayışa sahip oluğunu öne süren Burhanettin Dönmez, “YÖK’ün tepeden inmeci bir anlayışla, eğitim fakültelerine sormadan kendi seçtiği ve atadığı kişiler aracılığıyla dünya bankası kredisi kullanarak, bazı kişilere yüksek ücretler ödeyerek, “ Eğitim Fakültelerini yapılandırdı”kendileri buna “Eğitim fakültelerinin yeniden” yapılandırması, dediler” şeklinde ifadelere yer verdiler.

FOTO: Duygu GÜLAL (Yorum)

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız