SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Öğretmenlikten Bulaşıkçılığa

0
Güncellendi - 2015-12-28 03:04:16
Öğretmenlikten Bulaşıkçılığa
A- A+ PAYLAŞ

Kobanili Nidal Ahmet Muhammed, Suriye’de yaşanan savaşın kararttığı hayatlardan sadece biri. Savaş çıkmadan önce öğretmenlik yapan Muhammed, şimdi IŞİD örgütünden kaçarak sığındığı Malatya’da bir lokantada bulaşık yıkayarak hayatta kalma mücadelesi veriyor. 

Fransızca öğretmeni olan, eşi ve ailesi ile birlikte 8 ay önce Türkiye’ye sığınan Nidal Ahmet Muhammed, ev kiralayarak Malatya’da yaşamaya başladı. İlk başlarda iş bulamayınca inşaat işinde çalışan, ekmek parası için çalışan Nidal Ahmet Muhammed, daha sonra bir lokantada bulaşıkçı olarak iş buldu ve karın tokluğuna da olsa çalışmaya başladı.

Suriye’de 6 yıl öğretmenlik yaptıktan sonra savaş ile birlikte Türkiye’ye sığındığını belirten Muhammed, eşinin de Fransızca öğretmeni olduğunu söyledi. Evde bulunan kardeşinin ziraat mühendisi olduğunu dile getiren Muhammed, “Biz, IŞİD’den kaçtık buraya geldik. Orada yemek, ilaç, hastane, elektrik, su yok. Yani zor bir hayat var” dedi.

Malatya’ya ilk geldiklerinde çok zorluk çektiklerini belirten Muhammed, 12 kişilik aile ile kiraladıkları bir evde yaşam mücadelesi verdiklerini ve iki hastası bulunduğunu söyledi. Öğretmenlik mesleğinden sonra lokantada bulaşık yıkamanın zor geldiğini belirten Nidal Ahmet Muhammed, Malatya’yı çok sevdiğini ancak ülkesindeki savaşın biran önce bitmesini istediğini anlattı. Kendisi gibi Suriye’den gelen çok sayıda doktor, öğretmen ve diğer meslekteki arkadaşlarının da Türkiye’de günlük karın tokluğuna işlerde çalıştığını belirten Muhammed, tek umutlarının yeniden ülkelerine dönmek olduğunu söyledi.

Lokanta sahibi ise işletme olarak savaştan kaçarak Malatya’ya sığınanlara yardımcı olduklarını ifade ederek “Bizim yanımızda çalışan üç personelimiz var. Bu personel ilk geldikleri, iş başvurusunda bulundukları zaman kendilerini ifade edemedi. Biz dinlemeye çalıştık ve işe ihtiyaçları olduğunu belirttiler. Bizde yardımcı olmaya çalıştık. Yanımızda çalışan personelin dört yabancı dili var. Ama başka işyerlerine başvurdukları zaman Türkçe bilmedikleri için dışlanıyorlar. Benim tek ricam duyarlı olalım” diye konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız