SON DAKİKA
SON DEPREMLER

OKS Birincilerinden Biri de Malatya'dan..

A- A+ PAYLAŞ

Ortaöğretim Kurumları Seçme Sınavı'nın sonuçlarını Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik açıkladı. Sınavdan 5 birinci çıktı ve bunlardan biri de Malatya'dan.. Özel Rahime Batu İlköğretim Okulu öğrencisi Büşra Eroğlu, sınav birincilerinden.

Sınavdaki 5 birinciden 2'sinin İstanbul, 2'sinin Bursa ve 1'inin de Malatya'dan çıktığını belirten Milli Eğitim Bakanı Çelik, sınavda en başarılı illerin de Edirne, Anhkara ve Eskişehir olduğunu bildirdi.

Bakan Çelik, Doğu ve Güneydoğu illeri arasında en başarılı iki ilin Malatya ve Elazığ olduğunu, ilk 40 il arasına girdiklerini söyledi.

SINAVLA İLGİLİ AÇIKLAMALAR..
Bakan Çelik'in verdiği bilgilere göre, sınava başvuran 786 bin 284 adaydan 768 bin 639 aday sınava girdi. Bu adaylardan 12'sinin cevap kağıtları belirlenen sınav kurallları içerisinde ulaştırılamadığından iptal edildi. Sınavda, Fen Bilgisi Testinden bir soru 'adaylar arasında istatistiksel olarak anlam kargaşasına neden olduğundan' iptal edildi. Türkçe - Matematik (TM)'de 26, Matematik - Fen (MF)'de 27 aday 160 puan barajını geçemezken, sınava giren 402 bin 475 erkek öğrencinin yüzde 89.41'i, 366 bin 161 kız öğrencinin yüzde 93.86'sı ham puan barajını geçti. Her aday için OKS - MF ve OKS - TM Ağırlıklı Standart Puan olam üzere iki puan türünün hesaplandığı sınavda, resmi ve özel fen liselerine yerleştirmede, OKS - MF Ağırlıklı Standart Puan, fen liseleri dışındaki okullara yerleştirmede ise OKS - TM Ağırlıklı Standart Puan kullanılacak. Her iki puan türünde yapılan sıralamada da, birinci sırayı Edirne, ikinci sırayı Ankara, üçüncü sırayı da Eskişehir aldı.

Her iki puan türünden de birinciliği 5 aday paylaştı. Bursa Özel Tunçsiper İlköğretim Okulu'ndan Anıl Balkan, İstanbul FMV Özel Işık İlköğretim Okulu'ndan Atakan Özel, Malatya Özel Rahime Batu İlköğretim Okulu'ndan Büşra Eroğlu, Bursa Özel Emine Örnek İlköğretim Okulu'ndan Ece İrem Aslan ve İstanbul Özel Merter Fatih İlköğretim Okulu'ndan Reyyan Ergüder birinciliği paylaşan isimler oldu. İkinciliği ise 6 aday paylaştı. Bu 6 adaydan, OKS - MF'de 4 aday; Eskişehir Özel Atayurt İlköğretim Okulu'ndan Oral Ersoy Dokumacı, Manisa Turgutlu Cumhuriyet İlköğretim Okulu'ndan Ahmet Karaduman, Kocaeli Özel Körfezim İlköğretim Okulu'ndan Arda Küçükduman, İzmir Özel Türk İlköğretim Okulundan Murat Uzun olurken, OKS - TM'de 2 aday ise, Zonguldak Özel Zonguldak Ufuk İlköğretim Okulu'ndan Yigit Yarımbaş ve İstanbul Piri Mehmet Paşa İlköğretim Okulu'ndan Yağız Küsmez oldu. Üçüncülüğü ise, her iki puan türünde de Isparta Eğirdir Süleyman Demirel İlköğretim Okulu'ndan Esra Şimşek ve İstanbul Özel Avcılar Fatih İlköğretim Okulu'ndan Ömer Uludağ aldı.

Adaylar sınav sonuçlarına Milli Eğitim Bakanlığı'nın www.meb.gov.tr web sitesinden ulaşabilecek. Adaylar sınav sonuç belgelerini bugünden itibaren mezun oldukları ilköğretim okullarından alabilecekler. Adayların adreslerine ayrıca sonuç belgesi gönderilmeyecek. Bu yıl ilk defa OKS'de tercihler, adayların puanları belli olduktan sonra alınacak. Tercihler, e-sınav kapsamında internet ortamında alınacak. Veliler öğrencilerin mezun olduğu ilköğretim okulu müdürlüklerine başvurarak tercihlerini yapacaklar. Bu yılki sınavla, fen liselerine 5 bin 328, sosyal bilimler lisesine 383, Anadolu liselerine 118 bin 900, Anadolu teknik ve Anadolu meslek liselerine 53 bin 719, Anadolu öğretmen liselerine 13 bin 230, Anadolu imam-hatip liselerine 14 bin 40, özel fen ve meslek liselerine 5 bin 2, sağlık meslek liselerine 7 bin 534 ve diğer bakanlıklara bağlı meslek liselerine 634 olmak üzere toplam 218 bin 771 öğrenci yerleştirilecek.

Tercih başvuruları 21 Temmuz 2005 tarihinde başlayacak 5 Ağustos 2005 tarihine kadar devam edecek. Her iki puan türünün en az birinden 160 puan barajını geçen adaylar puan türüne uygun olarak en fazla 12 tercih yapabilecekler. Yerleştirme sonuçları 16 Ağustos 2005 tarihinde açıklanacak. Sınav kapsamında öğrenci alan okulların kayıtları 16 - 23 Ağustos 2005 tarihleri arasında yapılacak. Mülakat / mülaket ve beder yeterliliği sınavı ile öğrenci olan okulların kayıtları ise 16 - 25 Ağustos tarihleri arasında yapılacak. Boş kalan kontenjanlara Tercih Kılavuzundan belirtilen takvime uygun olarak merkezi sistemle ikinci yerleştirme yapılacak.

Bu yıl yapılan OKS'de bir takım yenilikler yapılarak, başvurular internet yoluyla alındı. Böylece aday verilerindeki hatalar en aza inmesi sağlanırken, yüzbinlerce başvuru ve kılavuzun basılması, dağıtılması, toplanması ve optik okuyucularla okutulması süreçleri ortadan kaldırıldı. Bu yeniliklerle zaman tasarrufunun yanında, iş gücü ve maliyet açısından da yaklaşık 8 trilyon liralık bir tasarruf sağlandı. Tercihler de yine internet ortamından alınacak. Ayrıca ön kayıtlar da kaldırıldı. Boş kontenjanlara merkezi sistemle öğrenci yerleştirilecek.
Bakan Çelik, 65 bin öğrencinin 0.5 puanın altında puan almalarından dolayı değerlendirmeye alınmadığını söyledi. 'Sınav sonuçlarına göre devlet okulları sınıfta mı kaldı?' sorusuna Bakan Çelik, özel - devlet okulları diye bir ayrım yapmadıklarını belirterek, "Özel okullar başarılı öğrencilerine özel bir ilgi gösteriyor. Ama özel okullar seviyesinde ve hatta üstünde devlet okullarımız var" dedi.

Bakan Çelik, sınavda başarısız olan illerin çoğunluğunun Doğu ve Güneydoğu illeri olduğuna işaret etti. 65 bin öğrencinin 'sıfır' çekmesine ilişkin bir soruya Çelik, aslında hiçbir öğrencinin sıfır çekmediğini, 3 yanlış bir doğruyu götürdüğünden 0.5 puan altında kalanların değerlendirmeye alınmadığını bildirdi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız