SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Okul Arsasının Öyküsü

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Defterdarlığı Milli Emlak Müdürlüğü tarafından arsa karşılığı okul binası yaptıracağı arsanın, 1980’li yılların sonunda “Eğitim Tesisi Alanı” olarak ayrılan ve yaklaşık 20 yıldır atıl halde duran arsa olduğu öğrenildi. Çöşnük mevkiinde olmasına rağmen tapu kayıtlarına göre Saray Mahallesi olan bölgede 5.263.555.00 TL maliyet bedelle 32 Derslikli okul binasının yapılacağı arsanın 1990’lı yılların başından bugüne uzanan ilginç bir öyküsü var.

Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerinin “İl merkezinde okul binası eksikliğimiz var fakat arsa bulamıyoruz,” açıklamalarına karşın 20 yıldır eğitim tesisi alanı olarak ayrılan fakat bir türlü değerlendirilemeyen arsanın öyküsü:

ARSANIN TARİHÇESİ

Tapu kayıtlarında mülkiyeti; Maliye Hazinesi, Malatya Belediyesi ve 26 vatandaş adına kayıtlı Çöşnük Mahallesindeki (Sağlık Ocağı Karşısı) yaklaşık 13 dönümlük arsa Tapu kayıtlarına ve İmar planlarına “Eğitim Tesisi Alanı” olarak 1980’li yılların sonlarında tescil ettirildi.

Belediye İmar İşleri Müdürlüğü tarafından 04.01.1994 tarih ve 03 no’su ile İmam Hatip Lisesi ve Sosyal Tesis alanı için imar durumu verildi. 1990’lı yılların başında kurulan “İmam Hatip Lisesi Yaptırma ve Yaşatma Derneği” adı altında bir dernek kurulan ve vatandaşlardan da topladığı paralarla tapu kayıtlarında mülkiyeti Maliye hazinesine ait olan 1138 ada 10 No’lu yaklaşık 4372 m2’lik parsel üzerinde ruhsat almadan inşaata başladı, 1996 yılına kadar süren inşaat çalışmaları bu tarihten sonra durduruldu. 1990’lı yılların sonlarına doğru mülkiyeti Maliye hazinesine ait olan alanda kurulu bulunan ve daha sonra da “çürük” raporu verilen bina dernek tarafından kullanım hakkı “Din Eğitimi Genel Müdürlüğüne” devredildi.

2000’li yılların başlarında başta Çöşnük Mahallesi muhtar ve sakinleri olmak üzere civardaki vatandaşlar, bu alanda bir lise binası yapmak için kamuoyu oluşturma çalışmalarına başlamaları üzerine Milli Eğitim Müdürlüğü yöneticileri, dernek yönetimi ile defalarca bir araya gelerek bu alanın kendilerine verilmesini istedi. Fakat dernek yöneticileri Milli Eğitim Müdürlüğü’nün bu önerilerine “İmam Hatip Lisesi” olma koşulunu öne sürdü. Binanın kaçak olarak yapıldığı ve eğitime kazandırılması gerektiği yönünde haberlerin yerel basında yer almasıyla dernek, anlaşılmaz bir şekilde kendini feshetti.

Mülkiyeti hazine arazisine ait olan parsele ruhsatsız olarak yaptırılan binanın akibeti ile ilgili yerel basında yer alan haberler üzerine 2005 yılında Milli Eğitim Müdürlüğü’nce, Valilik Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü aracılığıyla yerel basına gönderdiği yazılı açıklamada;

“1- İlimiz Merkez Çöşnük mahallesinde mülkiyeti Maliye hazinesine ait, kullanım hakkı Din Eğitim Genel Müdürlüğü bünyesinde olan İmam Hatip Lisesi Yaptırma ve Yaşatma Derneği ve vatandaşların katkıları ile başlanmış olup 1995 yılında karkas ve duvarlar bitirilmiştir. Ancak 10 yıldır atıl haldedir.

2- Anadolu İmam Hatip Lisesi inşaat projesine uygun olarak Yap-İşlet-Devret modeli ile tamamlanarak 2006-2007 yılında eğitim öğretime açılacaktır. Bakanlığımız Din Öğretimi Genel Müdürlüğünce uygun görüş alınıp, protokole bağlanmıştır. Protokol gereğince ruhsatı, depreme yönelik projeler Bakanlıktan tasdik edildikten sonra inşaata başlanmıştır.

3- Bina, okul öncesi, ilk öğretim ve lise olarak tamamlanacak mevcut haliyle süre bitiminde müdürlüğümüze teslim edilecektir” denilmişti.

“Kocaman” okul binasının “kaçak” olarak yapıldığı haberlerini ilgililerin dikkatine sunan Yorum Gazetesi’ne, 29 Haziran 2004’te yanıt veren Malatya Belediyesi de, 1990’lı yıllarda Mimar Belediye Başkanı Münir Erkal döneminde yapılmış olan inşaatlarla ilgili bir alışkanlığı şöyle ifade etmişti:

“-Okul, İmam Hatip Lisesi Yapma ve Yaşatma Derneği tarafından yapılmaktadır. O yıllarda kamu kurum ile diğer kuruluş ve derneklerin yaptırdığı binalar genelde toplumun geneline hizmet veren açık binalarda yapı ruhsatı alınmadan sadece mülkiyet ve mali konular ile imara uygun bir şekilde inşa edilmesi göz önünde bulundurularak yapılar yapılmakta idi”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız