SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Okul Polisi Kurulmalı'

A- A+ PAYLAŞ

Malatya’da okul yöneticilerine güvenli Okul Projesi anlatıldı. Ayrıca, Polis Akademisi’nin Malatya’da yaptığı Ortaöğretim Kurumları Suç Korkusu Araştırması’nın sonuçları da açıklandı.

OKUL YÖNETİCİLERİYLE..
Malatya Anemon Otel’de yapılan toplantıda Malatya Ortaöğretim Kurumları Suç Korkusu Araştırması ile Güvenli Okul Projesi anlatıldı. Toplantıya Cumhuriyet Başsavcısı Ali Ceyhun Ceylan, Emniyet Müdürü Ali Osman Kahya, Mili Eğitim Müdürlüğü yöneticileri, okul idarecileri katıldılar.

Toplantının açılışında konuşan Çocuk Şubesi Müdürü Selim Özdemir Güvenli Okul Projesi’ni anlatarak, “Neden güvenli okul projesi? Okul ve çevresinde; olması muhtemel olaylara bağlı olarak öğrenci, aile ve okul idaresinde mevcut güvenlik endişenin azaltılması. Suçun önlenmesi ve oluşan suçla, mücadele olarak kabul edilmiştir. Daha önceki eğitim öğretim dönemlerinde meydana gelen olayların istatistiki verilerine göre; ilimiz polis sorumluluk bölgesinde faaliyet gösteren 39 liseden; 6 tanesi 1.öncelikli, 33 tanesi 2.öncelikli, 83 ilköğretim okulunun ise tamamı 3.öncelikli tedbir alınması gereken okul olarak sınıflandırılmıştır. Toplam 122 Okul” ifadelerini kaydetti.

Özdemir şunları söyledi: “Hedefler, Okul içinde ve çevresinde şiddet ve suç ile mücadelede okul yönetimi, aileler, öğrenciler ve polis arasında iş birliğinin sağlanması. Proaktif bir yaklaşımla suçun oluşmadan önlenmesi. Okullarda meydana gelebilecek suçları önleyerek çocukların mağduriyetlerinin ortadan kaldırılması. Çocukları kabul edilemez davranışlar konusunda proje ortakları ile birlikte bilinçlendirerek, model davranışlar kazandırmak. Güvenli okul ortamı sayesinde eğitim kalitesine katkıda bulunmak. Ailelerin güvenlik endişelerini minimum seviyeye indirmek. Okul güvenliği ile ilgili yaşanan sorunları yerinde tespit ederek kısa, orta ve uzun vadeli çözümler üretmek. Problemli öğrencilerin rehabilitesine proje ortakları ile birlikte katkı sağlamak. Okul harici şahısların okul çevresinde rahatsızlık vermesini engellemek. Okul, aile ve öğrencilere güvenlik danışmanlığı yapmak. Okullarda potansiyel çete oluşumlarını izlemek, önleyici tedbirler almak ve mücadele etmek. Uyuşturucu ve uçucu madde bağımlılığı ve sigara gibi zararlı alışkanlıklara karşı koruyucu tedbirler almak ve bu maddelerin okul çevresinde kullanımını ve satışını engellemek. Zararlı bilgisayar oyunlarının kullanımına yönelik koruyucu tedbirler almak.”

Okullarda Okul Polisleri görevlendirileceğini aktaran Özdemir, “Güvenli okul projesinin hayata geçirilmesi ile; Okullarda görevlendirilen Okul Polisleri ve okul idarecileri suç ve suçluyla mücadele konusunda etkinlik kazanacaktır. Okullardaki problemlerin öncelikli olarak ele alınması ve muhtemel olayların önlenmesi için ortak stratejiler belirlenecektir. Okullarda meydana gelen olaylara olay türüne ve yerine göre araştırmalar yapılarak problem odaklı polislik uygulamaları yapılabilecektir. Okulların güvenlik açısından fiziki eksiklikleri tespit edilerek giderilmesi sağlanacaktır. Mağduriyet, saldırı ve sosyal dışlanma konularında yüksek risk altında bulunduğu düşünülen çocukların tespit, destek ve bunlara yönelik faaliyette bulunmak üzere polis, rehber öğretmen, aile, eğitim kurumu ve diğer kuruluşlar arasında ortak çalışma imkanı sağlanacaktır” şeklinde bilgi verdi.

ARAŞTIRMA SONUÇLARI..
Toplantıya katılan Polis Akademisi Suç Önleme Araştırma Merkezi’nde görevli Dr. Şener Uludağ ve Dr. Osman Dolu ise, Malatya Ortaöğretim Kurumları Suç Korkusu Araştırması’nın sonuçlarını açıkladılar.

Malatya’da polis sorumluluk bölgesinde bulunan 28 ortaöğretim kurumunda öğrenim gören öğrenciler arasından rastgele örnekleme yoluyla seçilen 911 öğrenci ile yapılan yüz yüze yapılan Malatya Ortaöğretim Kurumlarında Suç Korkusu Araştırması’nın sonuç kısmı şu şekilde açıklandı;

“OKUL İLE POLİS ARASINDA DİLALOG ARTTIRILMALI”
“Öğrencileri okulda güvensizliğe iten en önemli faktör, daha önce okul ortamında şiddete maruz kalmalarıdır. Dolayısıyla, ortaöğretim kurumlarında suç korkusu ve güvensizlik endişesiyle başa çıkabilmek için okullarımızı şiddetten uzak, güvenli mekanlar haline getirmek için gereken önleyici tedbirler alınmalı, bu çerçevede gerekli hallerde güvenlik güçlerinden yardım istemekte tereddüt edilmemeli, polis ile okul idaresi arasındaki diyalog ve işbirliği artırılmalıdır."

“ÖĞRENCİLERİN GÜVENLİK ENDİŞESİNDE DÜŞÜŞ VAR”
“Okul idaresi tarafından öğrenciler tarafından yeterli olarak şiddet olaylarına karşı alınan tedbirlerin değerlendirilmesi durumunda öğrencilerin yaşadıkları güvensizlik endişesinde ciddi bir düşüş gözlemlendiğini ortaya koymaktadır. Bu çerçevede, okulda işlenen ve işlenme potansiyeli en yüksek olan suç türlerinin tespit edilerek okul yönetimleri ve il idaresi tarafından bu suçlara karşı etkin çözümler geliştirilmelidir. Soruna multidisipliner bir bakış açısıyla yaklaşılmalıdır.”

“HUZURLUĞA KARŞI ‘SIFIR TOLERANS’ GÖSTERİLMELİ”
“Meydana gelen ve gelmesi muhtemel suçlara ve huzursuzluklara karşı okul idaresinin tutumu ve gösterdiği ilgi ve önem öğrencilerin okulda kendilerini ne kadar güvende hissettikleri üzerinde etkili olmaktadır. Bu itibarla, okul idareleri tarafından okulda işlenebilecek her türlü suça ve huzurluğa karşı ‘sıfır tolerans’ gösterileceği mesajı verilmelidir."

“OKULDA CEP TELEFONLARI KONTROL ALTINDA TUTULMALI”
“Bulgular, öğrecilerle öğretmenler arasında kurulan yakın ve sıcak ilişkilerin öğrencilerin kendilerini okul ortamında daha güvende hissetmelerine neden olduğunu göstermektedir. Dolayısıyla, öğrenciler ve öğretmenler arasında artırılacak diyalog ve sıcak ilişkiler daha güvenli okullara kavuşmamızı sağlayacaktır. Araştırma bulguları, öğrencilerin cep telefonuna sahip olmasının okula gelirken kendilerini güvende hissetmelerine, ancak okul içinde ise güvensiz hissetmelerine neden olduğunu göstermektedir. Bu nedenle, okula gelirken öğrenciler tarafından cep telefonu bulundurulabilir, ancak okula girişten itibaren cep telefonlarının kontrol altında tutulmasının faydalı olacağı değerlendirilmektedir.”

“OKUL POLİSİ KURULMALI”
“Okullar, toplumsal hayatımızda sahip olduğu merkezi konumu ve önemi itibariyle ile hayati kurumlardır. Bu kurumların güvenli ve huzurlu ortamlar haline getirilmesine yönelik atılacak her adım ve ortaya koyulacak her türlü katkı ve çaba desteklenmelidir. Bu çerçevede, Milli Eğitim Müdürlükleri ile Emniyet Müdürlükleri arasındaki sıcak diyalog somut projelere dökülelerek Emniyet Çocuk Şubelerine bağlı bir birim olarak Okul Polisi uygulamasına geçilmelidir. Ancak, bu birimde görevlendirilecek personel eğitimli, formasyon sahibi ve alanında uzman personel arasından seçilmelidir.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız