SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Okullar Sağlam Değil"

A- A+ PAYLAŞ
CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Malatya'daki okulların bir çoğunun olası bir depremde büyük zarar göreceğini belirterek, bu konuda Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'in cevaplaması isteği ile TBMM Başkanlığı'na yazılı soru önergesi verdi. 
Milletvekili Ağbaba, Hasançelebi Lisesi’ni ziyaret etmiş,  sınıflardaki derin çatlakları gördükten sonra yaptığı açıklamada “ Malatya'da maalesef birçok eğitim kurumunun depreme dayanıklı olmadığını resmi makamların verdiği raporlardan anlaşılıyor. Bunun üzerine önümüzdeki haftalarda yapacağım ilk iş Malatya'daki okulların depremle ilgili durumlarının araştırılması için meclise önerge vermek olacaktır” demişti.
 
Ağbaba'nın Meclis Başkanlığı'na sunduğu soru önergesi şöyle ; 
 
" 1999 da meydana gelen büyük deprem ve Van Depremleri eğitim öğretim kurumlarının gelişigüzel, denetimden uzak bir mantıkla yapıldığını gözler önüne sermiştir. 1971 yılında yapılan Malatya-Akçadağ Öğretmen Lisesi'nde 3 yıl önce yapılan incelemelerde binanın çürük çıktığı belirtilmektedir. Malatya - Hekimhan, Hasançelebi Lisesi’nin depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle yıkım kararı bulunmaktadır. Yine Kemal Özalper İlköğretim Okulu’nun da güçlendirme yapılması gerektiği açıklanmaktadır. Malatya’da 651 okulda eğitim-öğretim verilmektedir. Malatya 1. Derece deprem kuşağı üzerinde bulunmaktadır. Okulların bir çoğunun olası bir depremde büyük zarar göreceği konuşulmaktadır. Ancak buna rağmen  Malatya’da sorumlular sorumsuzca davranarak göz göre göre faciaya davet çıkarmaktadır.
 
Bu verilerden hareketle;
 
1-      Okul inşaatlarının yapımı, denetimi ve teslim alımı süreçlerinde gerekli hassasiyeti göstermeyen inşaat firmaları ve yetkililer hakkında bir işlem başlatılması düşünülmekte midir?
2-      1999 tarihinde meydana gelen büyük deprem felaketinin ardından bugüne kadar kaç okulda güçlendirme çalışması yapılmıştır? 
3-      Malatya  Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde bulunmaktadır. 300 Öğrencinin kaldığı Akçadağ Öğretmen Lisesi’nin  pansiyonun olası 5 şiddetinin altında bir depremde bile yıkılacağı ifade edilmektedir. Bugüne kadar okul ve pansiyon ile ilgili herhangi bir  çalışma yapılmış mıdır? Konu Bakanlığınız bilgisinde midir? Bilginiz var ise 3 yıl geçmesine rağmen neden bina güçlendirilmemiştir?  
4-      Hasançelebi Lisesi’nin duvarlarında derin çatlaklar olmasına ve “yapılacak güçlendirme çalışmalarının maliyeti de göz önünde bulundurularak yapının yıkılması uygun görülmüştür” şeklindeki rapora rağmen neden hala bir çalışma yapılmamıştır? Yüze yakın öğrencinin hayatından endişe edilmemekte midir? "

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız