SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Olağanüstü Bir Durum Olmazsa!

0
Güncellendi - 2015-12-28 00:17:03
Olağanüstü Bir Durum Olmazsa!
A- A+ PAYLAŞ

Karayolları 8. Bölge Müdürü Hüsamettin Özendi, Malatya –Darende Karayolu üzerinde yapımı devam eden Karahan Tüneli’nin 2015 Haziran ayında, Malatya’yı Maraş’a bağlayan Erkenek Tüneli’nin ise 2015 yılı sonunda bitirilmesinin planlandığını söyledi.

Geçtiğimiz günlerde yapılan İl Koordinasyon Kurulu toplantısında tünellere ilişkin bir soruyu cevaplayan Karayolları 8. Bölge Müdürü Hüsamettin Özendi,  yapım çalışmalarının devam ettiği 1600 metre uzunluğundaki çift tüplü Karahan Tüneli ile 3600 metre uzunluğundaki Erkenek Tünelleri’nin son durumlarına ilişkin bilgi verdi. Özendi, olağan üstü bir durum yaşanmaması halinde tünellerin 2015 ortasında ve sonunda bitirileceğini belirterek şunları söyledi:

“Karahan Tüneli 1600 metre uzunluğunda çift tüplü bir tünel. Orada da çok bozuk bir zemine denk geldik. Normalde geçen senenin başında bitmesi gereken tünel hala bitmedi. İki tüpten sağ tüp bitti içerisinde ikincil işler dediğimiz aydınlatma havalandırma, yangın söndürme sistemleri çalışması başladı. Diğer tüpte iki aylık işimiz kaldı.  İki aylık işin ardından orada da bu benzeri aydınlatma yangın söndürme sistemleri tamamlandıktan sonra en geç 2015 yılının Haziran ayında hizmete açmayı planlıyoruz. Olağanüstü bir durum yaşamazsak.

Erkenek Tüneli de Malatya’yı Maraş’a bağlayan yol üzerinde. Orada da 1800 metre uzunluğunda çift tüplü tünelimiz var.  Erkenek Tüneli’nde de sol tüpte 315 metre, sağ tüpte de 327 metre olmak üzere toplam 642 metre delinecek yer kaldı. Toplam 3600 metre olan delme işleminin 3 bin metresi bitti. Erkenek Tüneli’ni de 2015’in sonunda bitirmeyi hedefliyoruz. Büyük bir aksilik olmazsa.”

HABER: Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi

* * * * * * * *

HABERİN YORUMU..

Tünelde boğulan açıklamalar

Karahan ve Erkenek Tüneli ;

Her ikisi de, Malatya’daki devlet yatırımlarının yürütülmesi ve sonuçlandırılmasına ilişkin süreçlerin nasıl bir ciddiyet (!) içinde yürütüldüğünü göstermesi, sorumluluk konumunda olan siyasilerin ve bürokratların bu yatırımların hizmete girişi için gösterdikleri çabalara dair yaptıkları açıklamaların gerçekliği (!)  konusunda çok parlak iki örnek…

Her bir tünelin ihalesinin yapılması, inşaatının başlaması konusunda defalarca farklı açıklamalar yapıldı. Merhum Mevlüt Aslanoğlu’nun Malatya Milletvekilliği döneminde konu sık sık meclis gündemine geldi.

Nihayet ihaleler yapıldı ve bir süre sonra da tünel inşaatlarına başlandı.

Tünel ihalelerinin yapılması sırasında ve inşaatlarının başlaması sürecinde tünellerin bitiş ve hizmete giriş tarihi konusunda çeşitli açıklamalar yapıldı.

Tüm bunlar şayet, yapılan açıklamalarda verilen tarihlerle, yapılan işler arasında bir örtüşme ile sonuçlansaydı, her şey normal yolunda gidecek ve Malatya karayolları alanında yıllardır beklediği hizmetlere kavuşmuş olacaktı.

Ama öyle olmadı. Başta, tünellerin ihale işleminden sonra, tünel inşaatlarının başlatılması, yapılması, denetlenmesi ve sonuçlandırılarak hizmete sunulmasından sorumlu olan Karayolları 8. Bölge Müdürlüğü yetkilileri, ağızlarını her açtığında ‘Malatya’ya şu kadar yüz milyon dolarlık hizmet getirdik’ cümlesini keyifle sarf eden AK Parti Malatya Milletvekilleri ve merkezi yönetimin Malatya’daki yatırımlarını takiple sorumlu olan il yöneticileri her defasında farklı bir tarih verdi.

İşin daha kötüsü, tünellerin hizmete girmesi ile ilgili verilen tarih hiçbir zaman doğru çıkmadı. AK Parti Malatya Milletvekilleri ve bürokratlar her defasında, daha önce tarih vermemiş ve ilk defa konuşuyorlarmış gibi yeni tarihler verdi.

Örneğin, ihalesi 2008 yılında yani tam 6 yıl önce yapılan 1600 metre uzunluğundaki Karahan Tüneli’nin hizmete gireceği tarih konusunda iktidar partisi milletvekilleri, iktidar partisi il başkanı ve bürokratlar sayısız açıklama yaptı. Önce 2011 denildi, olmadı, 2011’in sonu denildi. O tarihte de herhangi bir sonuç alınamayınca 2012 diye açıklama yapıldı, ardından 2012 yılının son aylarına işaret edildi. 2012’den 2013’e geçildi. Yine ard arda açıklamalar, tünele ziyaretler, tünelde baretle verilen pozlar, yine ‘Tünelimiz 2013’de hizmete girecek’ açıklamaları… Derken, 2014 geldi, değişen bir şey yok, hep aynı nakarat… Çünkü tüm açıklamaların ardı kiraz bahçesi… Erkenek Tüneli’nde de manzara farklı değildi.  Derken,  hem Erkenek hem de Karahan Tünelleri’nde ‘Beklenmedik şekilde!!!...” çökmeler meydana geldi.  Çünkü, milyonlarca lira kamu kaynaklarının harcanacağı tünellerde zemin etüdü doğru yapılmamıştı.

Karayolları 8. Bölge Müdürü Hüsamettin Özendi de tünel yapılırken birçok zorlukla karşılaşıldığını defalarca kez dile getirmişti. Özendi,  15 Eylül 2013 tarihinde yaptığı açıklamada, tünellerde meydana gelen çökmeyi şu sözlerle anlatmıştı:  “Tünelin yapımı sırasında toprak kayması meydana geldi, çalışmaların bir bölümünde çökme oluştu. Bir bölümde yumuşak balçıklı zemin ile karşılaştık. Bir bölümünde sert kayalıklarla kaplı zeminde çalıştık. Tüm zorlukları standartların üstünde ve teknik bir çalışma ile aştık.”

Şimdi, gelin aralarında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı eski Müsteşarı Habib Soluk’un olduğu, bürokrat ve siyasilerin ‘Tünel Tiyatrosu’na yönelik açıklamalarından bazılarını hatırlatalım… Ardından, Ekim 2014 Malatya İl Koordinasyon Kurulu’nda Karayolları 8. Bölge Müdürü Hüsamettin Özendi’nin, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatif Başkanı Ali Evren’in bir sorusu üzerine  ‘Tünellerdeki son durum’ hakkında verdiği bilgileri aktaracağız.

Siyasilerin ve bürokratların ‘tünel incileri’

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı eski Müsteşarı Habib Soluk: (5 Ekim 2010), ‘Bir aksilik olmaz ise matematiksel hesaplara göre, projenin 2010 yılında bitmesini bekliyoruz. Ancak coğrafik koşullara göre proje 2011 yılına da sarkabilir. (Karahan Tüneli için)

AKP Malatya Milletvekili Mustafa Şahin: (2012):  “2008 yılında ihalesi yapılan Karahan Tüneli ile birlikte sıcak asfalt da dökülecek. Tünelin batı girişindeki toprak kaymasından dolayı gecikmeler oldu. Gönül ister ki biran önce bitsin. 2012 sonunda tünelde ışık görülecek. İnşallah seneye bu zaman geçişler sağlanmış olacaktır"

AKP Malatya Milletvekili Öznur Çalık:  (Ağustos 2012), “2013 yılında bu tünelden araçlarla geçilecek”.

AKP Malatya Milletvekili Öznur Çalık: (Ağustos 2014),  “Karahan Tüneli, 2015 başında hizmete açılmış olacak”.

AKP Malatya Milletvekili Mücahit Fındıklı: (Aralık 2011)  Erkenek Tüneli devam edecek, Karahan Tüneli bu yıl bitecek. 

AKP Malatya Milletvekili Ömer Faruk Öz: (5 Ağustos 2012), “Malatya-Darende karayolunda inşaatı devam eden Karahan Tüneli'nde sona yaklaşıldı”.

AKP Malatya Milletvekili Ömer Faruk Öz: (18 Nisan 2013) “Tüneller 2014’te bitecek”

Karayolları 8. Bölge Müdürü Hüsamettin Özendi: (3 Ocak 2013 İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı), Malatya-Kayseri Karayolu üzerinde yapımı süren ve 2012 yılı sonu itibariyle hizmette olması gereken Karahan Tüneli için kesin bitiş tarihi veremeyeceklerini söyledi.

Karayolları 8. Bölge Müdürü Hüsamettin Özendi: (15 Eylül 2013), Erkenek ve Karahan Tünelleri 2014 yılında hizmete açılacak

AKP İl Başkanı Bülent Tüfenkçi: (8 Ocak 2014), “Erkenek ve Karahan Tünelleri Nisan 2014’de tamam”

Ve bugünkü durum… Hiçbir tarihi tutturmadılar, tünel inşaatlarının yapımı yılan hikayesine döndü…

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız