SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Olağanüstü Saatler!.. "Kalkışma Girişimi"

0
Güncellendi - 2016-07-17 02:39:24
Olağanüstü Saatler!..
A- A+ PAYLAŞ

Üllkede olağanüstü saatler yaşanıyor. Başbakan, askerin içindeki bir grubun kalkışma girişiminde bulunduğunu söyledi..

CUMHURBAŞKANININ AÇIKLAMASI..

Marmaris'te Grand Yazıcı Mares Otel'de açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan "Malum yapıdan bir takım odaklar girişimde bulunmuştur. Bunun da üstesinden gelinecek. Bütün halkı havalimanlarına, meydanlara, sokaklara bekliyorum. Bunun da üstesinden geleceğiz. Milletimiz rahat olsun. Başbakanımız da gerekli açıklamayı yapmıştır. Bu işe karışan polisler de dahil en ağır şekilde cezalandıracağız" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, CNN Türk'te yaptığı açıklamada: Bu gelişme silahlı kuvvetlerimizin içindeki bir azınlığın ne yazıkki kalkınma hareketidir...Ülkemizin birliği, beraberliğine yönelik bu harekete milletçe vereceğimiz cevapla bunlar bu cezayı alacaklardır... Bunun bedelini, yargı önünde çok ağır ödeyecekler...'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, CNN Türk'e yaptığı açıklamada: Kesinlikle burada emir komuta zinciri filan çalışmamaktadır. Şu anda emir komuta zinciri askıya alınmıştır, çiğnenmiştir. Şu anda altın üste yönelik adımlar söz konusudur. Ben Cumhurbaşkanı'yım, aynı zamanda Başkomutan'ım...' dedi.

BAŞBAKAN YILDIRIM VE ESKİ BAŞBAKAN DAVUTOĞLU'NUN AÇIKLAMALARI..

Başbakan Yıldırım, "Bunu yapanlar en ağır bedeli ödeyecek.Asker içinde bir grubun kalkışması söz konusu. Asla ve asla buna müsamaha gösterilmeyecek. Güvenlik güçlerimiz harekete geçmiştir. Gereği yapılacaktır.Bir kalkışma üzerinde duruyoruz.

Emir komuta zincir olmadan kanunsuz eylemi söz konusu.Bu girişime izin verilemeyecek. Bunu yapanlar en ağır bedeli ödeyecekler.Demokrasiden asla taviz verilmeyecektir.Emniyet harekete geçti. Misliyle karşılık verilecek." dedi.

Başbakan NTV'ye yaptığı açıklamada da, "Kanunsuz bir eylem söz konusudur. Demokrasiye zarar getirecek bir eyleme izin verilmeyecektir. Bu tür çılgınlıklara müsaade etmeyeceğiz. Asker içerisinde bir yapılanma. Bunun adına henüz bir darbe demek doğru olmaz. Belirli bölgelerde polisin üzerindeki silahları alıp vatandaşların silahlarını alıp onları alan bir takım gruplar var. Milletimiz rahat olsun. Güvenlik güçlerimiz harekete geçmiştir. Gereği yapılacaktır." dedi.

Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu darbe girişimine ilk yorumu Twitter hesabından tepki gösterdi.

Davutoğlu, "Aziz milletim, 1 Kasım seçimlerinde tecelli eden milli iradenize sahip çıkacağımızdan şüpheniz olmasın. Bu ülkede seçilmiş Cumhurbaşkanı ve seçilmiş parlamentoya sahip çıkmak hangi partiye oy vermiş olursa olsun herkesin ortak görevidir. Milli iradeye sonuna kadar sahip çıkacağız. Çağdaş hukuk devleti darbelerle değil demokrasi ve milli irade ile korunur" ifadelerini paylaştı.

Ankara'da Genelkurmay Başkanlığı çevresinde geniş güvenlik önlemleri alınıyor. Jetler alçaktan uçuyor.

Genelkurmay Başkanlığı önündeki güvenlik önlemlerinde çok sayıda ambulansta hazır bulunduruluyor.

ABDULLAH GÜL'ÜN TEPKİSİ..

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül darbe girişimine yönelik NTV canlı yayınında yaptığı ilk değerlendirmede "bu bir kara lekedir" ifadelerini kullandı.

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün çok sinirli olduğu gözlenirken açıklamalarında şunları aktardı:

"Önce büyün milletimize şunu söylemek isterim düşüncesi ne olursa olsun demokrasi için sımsıkı sağlam durmalıdır. Türkiye bir Afrika Latin Amerika ülkesi değil böyle bir gece baskınıyla müdahale etmesi kabul edilemez böyle olanlar hemen kışlalarına çekilsin. TSK'nın başını bu şekilde tutmak çok büyük bir suçtur. Herkes bu hatayı yapanlar kışlaları dönsünler. Herhangi bir çatışmaya fırsat vermeden geri çekilsinler."

GÖRÜLDÜKLERİ YERDE TUTUKLANACAKLAR..

İstanbul Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca, askeri kalkışmayı yapanlara karşı “darbeye teşebbüs” suçundan soruşturma başlatıldı. Küçükçekmece Başsavcısı Ali Doğan, kalkışmacı askerlerle ilgili soruşturma başlattı ve askerlerin görüldükleri yerde tutuklanacaklarını bildirdi.

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, İstanbul İl Emniyet Müdürlüğüne gönderdiği yazıda, Türk milletine karşı harekete geçen cuntacıların gözaltına alınmasını istedi.

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcıvekili Ömer Faruk Aydıner tarafından İstanbul İl Emniyet Müdürlüğüne gönderilen yazıda, “15 Temmuz 2016 tarihinde 21.00 sıralarında haber bültenlerinde silahlı kuvvetler içerisinde bir kısım cuntanın, Türk Silahlı Kuvvetleri dahil olmak üzere Türkiye Cumhuriyeti kurumlarını ele geçirmeye, demokratik seçimlerle gelen Hükümeti düşürmeye teşebbüs ettikleri anlaşılmakla, Türk milletine karşı harekete geçen cuntacıların gözaltına alınması rica olunur” ifadesine yer verildi.

İDDİALAR..

İstanbul ve Ankara'daki askeri kalkışmanın bir süre önce görevden alınan Genelkurmay Adli Müşaviri Albay Muharrem Köse başkanlığında planlandığı belirtildi.

Askeri kaynaklar, İstanbul ve Ankara'daki askeri kalkışmanın görevden alınan Albay Köse başkanlığında planlandığını kaydetti.

Albay Köse'nin yanı sıra Albay Mehmet Oğuz Akkuş, Binbaşı Erkan Ağın, Yarbay Doğan Uysal gibi isimlerin olduğu ifade edildi.

Bu arada kalkışmayı gerçekleştiren askerlere yönelik operasyon başlatıldığı ve bir kısmının gözaltına alındığı bildirildi.

Diğer yandan Ankara Emniyet Müdürlüğü, ikinci defa savaş uçağı ve helikopter tarafından saldırıya uğradı.

Güvenilir kaynaklardan edinilen bilgiye göre, darbe girişiminde bulunanların havadan saldırısı sonucu Gölbaşı Özel Harekat Daire Başkanlığına yapılan saldırı sonucu 17 polis şehit oldu.

AA'da yer alan habere göre, TRT'yi ele geçirmeye kalkışan 1'i rütbeli 4 asker vatandaşlar ve polis tarafından etkisiz hale getirildi.

1.ORDU KOMUTANI: "KÜÇÜK BİR GRUP.."

Bu arada Birinci Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, askeri kalkışmaya ilişkin "Bu, TSK tarafından desteklenen bir hareket değildir. Bu olaylar meydana geldiği andan itibaren Sayın Valimizle bir araya gelip İstanbul üzerine yoğunlaştık. Buradaki problemi çözmek için çalışıyoruz." dedi.

Özel bir televizyon kanalında telefonla canlı yayına katılan Dündar, kalkışma hareketini yapanların küçük bir grup olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Bu TSK tarafından desteklenen bir hareket değildir. Bu olaylar meydana geldiği anda itibaren Sayın Valimizle bir araya gelip, İstanbul üzerine yoğunlaştık. Buradaki problemi çözmek için çalışıyoruz. 1. Ordu Komutanlığı içinde küçük bir grubu temsil ediyorlar. Endişe edecek bir durum yok, bunlara katılmayan ve şu anda emir komuta zinciri içinde olan diğer birliklerle birlikte gerekli tedbirleri alıyoruz."

3. ORDU KOMUTANININ TEPKİSİ..

3. Ordu Komutanı Orgeneral İsmail Serdar Savaş, Erzincan Belediye Başkanını telefon ile arayarak darbeden yana olmadıklarını söyledi.

Erzincan Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy parti önünden toplanan vatandaşlar ve parti teşkilatı ile Cumhuriyet meydanına sloganlar eşliğinde yürüdü.

Başkan Başsoy toplanan gruba megafon ile seslenerek, “Türk silahlı kuvvetleri, emniyet teşkilat bu olaya destek vermemektedir. Emniyet Genel Müdürlüğümüz, polisimiz, askerimiz bu hain oyun adetsek vermemektedir“ dedi.

Ardından kendisine 3. Ordu Komutanı Orgeneral İsmail Serdar Savaş’tan gelen telefonu açarak konuşan Başkan Başsoy yaptıkları konuşmada, “Paşam güveniyoruz sizlere. Hepinizin Allah yardımcısı olsun. Sonuna kadar arkanızdayız, destekliyoruz” diye konuştu.

Başkan Başsoy, Orgeneral İsmail Serdar Savaş’ın “Darbeden yana değiliz” dediğini aktardı.

POLİS DARBECİLERİN SİLAHLARINA EL KOYDU..

Bayrampaşa Çevik Kuvvet’in önüne gelen tanklar vatandaş engeliyle karşılaştı. Vatandaşlar tankları ele geçirirken çevik kuvvet ekipleri de askerleri gözaltına alarak silahlarına el koydu. Polis ekipleri daha sonra askerlerin tankların üzerine çıktığı görüldü.

ERDOĞAN'IN KISA SÜRE ÖNCE AYRILDIĞI OTELE HELİKOPTER ATEŞİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Marmaris’te kaldığı Turban Yazıcı Otel üzerinde uçan 3 adet Skorsky helikopter tarafından otele 4 kez ateş açıldı. Otel bölgesine çok sayıda helikopter sevk edildi. Güvenlik nedeniyle İçmeler ve Siteler bölgesindeki yollar trafiğe kapatıldı.

MALATYA'DA..

Bu arada, Malatya'da da polis önlemler almaya başladı. Kritik noktalara polis ekipleri yerleştirildi. Şehirde askeri görüntü olarak herhangi bir hareketlilik bulunmuyor.

2. Ordu Komuta kademesinin, gelişmeler üzerine 23.30 sıralarında tam kadro karargaha geldikleri öğrenildi.

AKP İl Başkanı Hakan Kahtalı tarafından partililere atılan sms mesajında partide toplanmaları istendi.

Çevreyolu'ndaki parti binası önünde partililer toplanmaya başladı. Bir süre sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın CNN Türk'e bağlanarak yaptığı, "Vatandaşların illerin meydanında toplanmaları" çağrısının ardından, her an daha kalabalıklaşan grup Hükümet Meydanı'na hareket etti.

Bu arada, caddelerde, partililer ve birçok vatandaş araçlarıyla konvoylar oluşturarak, gösteri yapan gruplara destek veriyorlar.

Bu arada toplanan grupların, 2. Ordu'ya doğru hareket ettiği bildiriliyor.

TUĞAMİRALE GÖZALTI..

Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı, Mersin Garnizon Komutanı ve Akdeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Nejat Atilla Demirhan hakkında darbe girişimi suçlamasıyla gözaltı kararı aldı.

Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Yıldırım tarafından verilen gözaltı kararı İl Jandarma Komutanlığı ile İl Emniyet Müdürlüğü'ne gönderildi. Yazıda şu ifadelere yer verildi:

"15.07.2016 günü saat 22.30 sıralananda Mersin Garnizon ve Akdeniz Bölge Komutanı Nejat Atilla Demirhan, İl Emniyet Müdür Vekili Yakup Usta ve Jandarma Albay Mustafa Bakçepınar'ı arayarak Türk Silahlı Kuvvetlerinin ülke yönetimine el koyduğunu ve kendisinin de sıkıyönetim garnizon komutanı olduğunu belirtilerek Mersin Valisi Özdemir Çakacak ve İlçe Kaymakamlarının gözaltına alınmasına karar verdiğini, Türk Ceza Kanunu'nun 309'uncu maddesindeki Anayasayı İhlale Teşebbüs ve Türk Ceza Kanunu'nun 312'inci maddesindeki Cebir ve Şiddet Kullanarak Türkiye Cumhuriyetini Ortadan Kaldırmaya ve Görevlerini Yapmasını Kısmen veya Tamamen Teşebbüs ettiği, bu nedenle, Mersin Garnizon ve Akdeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Nejat Atilla Demirhan ve bununla birlikte bu suçlara iştirak eden tüm kişilerin CMK'nın 90-91 ve devamı maddeleri gereğince gözaltına alınmasına ve gözaltına alınan kişilerin Cumhuriyet Başsavcılığında hazır edilmesi rica olunur."

Mersin İl Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı ekiplerde kendilerine ulaşan yazının üzerine Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanlığı önünde görev aldı. Şuanda içeri giriş ve çıkış yasaklanırken, operasyon yapılıp, yapılmayacağı bilinmiyor. Bu arada polis ekipleri, kapıda görevli askerleri göz altına alarak, Emniyet Müdürlüğü'ne götürdü.

Ajanslar- malatyahaber.com

mmm

kap

mmmmmm

nnn

DSC_0011

mm

DSC_0060

slh

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

3 yorum yapılmış

  • ramazan dogan (7 yıl önce)
    ayagimdan rahatsizim milli iradenin yaninda yer alamadim herkese sesleniyorum bir ve beraber olalim 77 milyon insanimizi kucaklayalim bu ulke hepimize yeter kardesligimizin daim olmasi diligiyle.
    0
    0
    Yanıtla
  • Nihat (7 yıl önce)
    Paralelçiler başarılı olamayacaktır.
    0
    0
    Yanıtla
  • VAHİT VAR (7 yıl önce)
    HEVESLERİ KURSAKLARINDA KALACAK DURMAK YOK YOLA DEVAM
    0
    0
    Yanıtla