SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Olaya Tepkiler..

A- A+ PAYLAŞ

Yayınevinde 3 kişinin vahşice katledilmesi ülke ve dünya gündeminde önemli yer alırken, olay ülke genelinde ve Malatya'da tepkilere yolaçtı. Birçok kuruluş ve kişi tarafından yapılan açıklamalarla, olay kınandı. Malatya'da bir grup protesto yürüyüşü yaparken, İstanbul merkezli Malatya Sivil Toplum Örgütleri Birliği (MASTÖB)'nden başkan yardımcısı Bayram Şahin ile Genel Sekreter Mahmut Alikaşifoğlu, Protestan Kiliseler Birliği'nin Altın Kayısı Oteli'nde kalan yöneticilerine başsağlığı dileklerini ve üzüntülerini ilettiler.

MESAJLAR..
Diyanet İşleri Başkanlığı olayla ilgili şu mesajı yayınladı:

"18 Nisan 2007 tarihinde Malatya’da bir yayınevine yapılan saldırı ve 3 kişinin hunharca öldürülmesi, toplumda barış ve huzuru, karşılıklı saygı ve hoşgörüyü yaşatmak ve geliştirmek için herkesin üzerine düşeni yapmaya çalıştığı bir dönemde hepimizi bir kez daha derinden sarsmış ve üzüntüye sevk etmiştir.

Bütün ilahi dinlere ve bizim de ortak inancımıza göre bir insanı öldürmek bütün insanlığı öldürmek gibi ağır bir günah ve vebal olup masum insanları hedef alan saldırılar hangi değer ve kutsal adına, hangi amaçla işlenirse işlensin dine ve insanlığın birlikte geliştirmeye çalıştığı ortak değerlere en açık ihanettir. Masum insanlara yönelik bu cinayetlerin dini, milli, felsefi ve insani hiç bir gerekçesi olamaz.

Basın ve yayın organlardan kamuoyuna yansıyan bilgilere göre, bu cinayetin diğer din mensuplarının kutsal saydığı kitapları yayına hazırlayan, pazarlayan ve dağıtımını yapan kuruluşlara ve çalışanlarına yönelik olması ise, hadiseyi daha vahim kılmıştır.

Aslında, son bir yılda toplumumuzun tümünü üzen bu tür hadiselerin salt dinlerin ve dindarların birbirine dair algısından kaynaklanmadığı bilinmelidir. Elem verici bu tür menfur cinayetler ülkemizin iç huzurunu, uluslar arası itibarımızı ve karşılıklı ilişkilerimizi olumsuz etkilemenin menfur bir unsuru haline geliyor olması, endişemizi ve üzüntümüzü bir kat daha arttırmaktadır.

Diyanet İşleri Başkanlığı olarak barış ve huzur ortamına, bir arada yaşama tecrübesine gölge düşüren bu hadiseyi nefretle kınıyor, bu tür olayların son bulmasını temenni ediyor, ölenlerin yakınlarına başsağlığı diliyoruz."

AKP Malatya Milletvekili Fuat Ölmeztoprak, "İlimizde faaliyette bununan bir yayınevinde çalışan 3 kişinin 18 Nisan 2007 günü hunharca bir saldırı sonucu öldürülmesi hepimizi derinden üzmüştür. Farklı inanç ve kültürden insanların bir arada barış içinde yaşadığı ülkemizde böyle bir saldırının gerçekleştirilmiş olmasını nefretle kınıyorum. Bu menfur eylemi sadece Yayınevi çalışanlarının şahsına değil aynı zamanda Türk demokrasisine ve tarih boyunca yaşattığımız engin, özgürlükçü ve hoşgörülü Türklük ve inanç değerlerimize, ülkemizin istikrarına ve toplumsal barışa yapılmış bir saldırı olarak görüyorum.Ülkemizin huzuru ve mutluluğunu bozmayı hedef alan bu tür eylemleri gerçekleştirenler, milletimizin sağduyusu sayesinde hiçbir zaman amaçlarına ulaşamayacaklardır. Güvenlik güçlerimiz ve yargı görevlilerimizin bu saldırın arkasındaki gerçekleri en kısa zamanda aydınlığa kavuşturacaklarına olan inancım tamdır." dedi.

Anavatan Partisi Malatya Milletvekili Miraç Akdoğan da "18 Nisan 2007 tarihinde Malatya'mızda bir yayınevine yapılan saldırıdan derin üzüntü duymuş bulunuyorum. Şiddeti bir yöntem olarak kullanan hiçbir eylemin tasvibi mümkün değildir. Saldırının misyonerlik faaliyetleri yürüten bir yayınevine yapılmış olması üzüntümüzü daha artırmıştır. Türk milleti, Anadolu'nun da içinde olduğu üç kıtaya yayılan içinde her milletten dinden inançtan meşrepten insanın yaşadığı devasa bir ülkeyi yüzlerce yıl barış ve huzur içinde yönetmiş bir anlayışın mirasçisıdır. Türk adaletinin Malatyamızda yaşanan bu üzüntü verici hadisenin arkasındaki niyetleri ve gerçekleri er geç ortaya çıkartacağından şüphem yoktur."dedi.

Belediye Başkanı Cemal Akın da, Turgut Özal'ı anma toplantısındaki konuşmasında olaya değindi “Bizim inancımız ‘Bir kişiyi öldüren bütün insanlığı öldürmüş gibidir” diyor. Orada öldürülmüş olan vatandaşlarımızın ailelerine baş sağlığı diliyorum. İnşallah bu üzücü olayı tertip edenler emellerine ulaşmazlar, aklı selim galip gelir. Gerek ilimiz, gerek ülkemiz huzur içerisinde yaşar” diye konuştu.

Müftü Bekir Gerek de, "Dün ilimizde ikisi Türk vatandaşı ve biri Alman vatandaşı olmak üzere üç kişinin ölümüyle sonuçlanan müessif bir olayın meydana geldiği kamuoyunun malumlarıdır. Bu olay bizleri derinden üzmüştür. Özellikle İslam’ın insana verdiği değeri ve İslam’da insan sevgisini anlattığımız Kutlu Doğum Haftasında olay daha da üzücü olmuştur. Amacı ve hedefi ne olursa olsun, kim yaparsa yapsın İslam insan öldürmeyi ve terörü kesinlikle reddeder. Müessif olayı şiddetle kınıyor vefat edenlerin ailelerine baş sağlığı diliyoruz." açıklamasını yaptı.

Malatya Barosu, AKP İl Başkanlığı, Mazlum Der Şube Başkanlığı, Malatya Sivil Toplum Gönüllüleri Birliği Derneği, Malatyalı Üniversite Öğrencileri Derneği yaptıkları basın açıklamalarıyla saldırıyı kınadılar.

PROTESTO GÖSTERİSİ..
Bu arada İnsan Hakları Derneği (İHD) Malatya Şubesi'nin organizesiyle biraraya gelen çeşitli siyasi parti, meslek kuruluşu ve sendika üyeleri kanlı olayın yaşandığı Ağbaba İş Hanı önüne gelerek kırmızı karanfil bıraktılar. Grup adına basın açıklaması yapan İHD Malatya Şube Başkanı Şenel Kartaş, "Dün Malatya'da yaşanan vahşette, farklı dinlere farklı dillere ve farklı kültürlere tahammül etmeyen onları ötekileştiren sistemin kanlı yüzüyle bir kez daha karşılaştık" dedi.

Türkiye'de yaşanan saldırılara dur deme zamanı geldiğini belirten İHD Şube Başkanı Şenel Karata, "Son yıllarda ülkenin yaşamını değiştirmeye çalışan ırkçı, milliyetçi, gerici, Türk-İslam sentezini gerçekleştirmeye çalışan, mezhep örgütlerini, sendikaları, dernekleri, kitabevlerini, aydınları, yazarları, öğretmenleri, tehdit eden bu saldırılara dur demenin zamanı çoktan gelmiştir. Yaşanan bu cinayete işleniş biçimi ve saldırganlar açısından bakıldığında kilise papazı ve Hrant Dink cinayetleriyle ortaklık taşıdığını görüyoruz. Çocuktan katil meydana getiren sistemin burada varlığını koruduğuna tanık olduk" diye konuştu.

Gözaltına alınan 5 kişinin buzdağının görünen kısmı olduğunu ifade eden Karataş, basın açıklamasında şunları kaydetti:

"Bunların ardındaki gücün bir an önce netleşmesi ve cinayetin aydınlanmasını istiyoruz. Yapılan hiç bir katliamı unutmadık ve unutmayacağız. Hükümeti ve devlet organlarını her türlü ayrımcılığı önleyici tedbirler almaya Türkiye'nin çoğulcu etnik dinsel ve dinsel dokusuna uygun politika ve uygulamaları hayata geçirmeye, soruşturma ve yargı organlarını, hukukun üstünlüğü ilkesi doğrultusunda hareket etmeye çağırıyoruz".

Basın açıklaması sonrası grup, İHD şubesine doğru yürüdü.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız