SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Oldu-Bittiye Getirecekler" Endişesi!

A- A+ PAYLAŞ
Valiliğin, ‘Hiçbir ağaç kesmeyeceğiz’ açıklamasına karşın SİT alanı olan ve şehir merkezindeki tek yeşil alan olarak bulunan Vilayet Parkı’nın ne olacağına ilişkin kamuoyunu rahatsız edici iddialar konuşulmaya devam ediyor.
 
DEDİKODU ÇOK, PROJE YOK!
Sivas Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından SİT alanı ilan edilen, mülkiyeti maliye hazinesine ait Hükümet Konağı arkasında bulunan Vilayet Parkı’nın akıbeti belirsizliğini koruyor. 
 
Vilayet Parkı’ndaki ağaçların kesileceği ve parkın yok edileceğine ilişkin kamuoyunda rahatsızlık yaratan söylentiler üzerine Vali Ulvi Saran imzalı yapılan açıklamaya karşın, park alanında Malatya Belediyesi’ne bağlı teknik uzmanlar keşif ve ölçüm yapmaya devam ederken, proje kapsamında parktaki onlarca ağacın kesileceği endişesi de devam ediyor. Malatya Belediyesi’nin 2006 yılında aldığı ve park alanını küçülterek araç yolunu genişletme çabalarını içeren imar plan değişikliği ve Belediye Meclis Kararı, kamuoyunun baskısının yanı sıra dönemin Valisi Halil İbrahim Daşöz’ün Bölge İdaresi Mahkemesine başvurması ile iptal edilmiş ve parkı ortadan kaldıracak bu girişim başarısızlıkla sonuçlanmıştı.
 
Vali Ulvi Saran’ın önceki gün yaptığı ‘Halihazırda bir işletmeci tarafından park-çay bahçesi olarak işletilen Vilayet Parkı, bahsedilen restorasyon projesi kapsamında aslına uygun olarak yeniden düzenlenecek olup, planlanan bu düzenlemede, vilayet parkının otobüs durağı, market, otopark ve benzeri bir amaçla kullanılması yada buradaki ağaçların kesilmesi söz konusu değildir’ açıklamasına karşın Malatya Belediyesi’nin, park alanında ikinci kez imar plan tadilatı yapması, parkla ilgili endişeleri arttırdı.
 
SARILAR "2 AYRI PROJE HAZIRLAYACAĞIZ.."
Valilik, parkın otobüs durağı, otopark veya benzeri amaçlı kullanımının söz konusu olmadığına ilişkin bu açıklamasına karşın, Malatya Belediyesi Proje birimi ise, Belediye’nin SİT alanı olan bölgede ikinci kez yaptığı imar plan tadilatı çerçevesinde bölgedeki trafik sorununu çözmek için iki ayrı proje çalışması başlattıklarını açıkladı.
Malatya Belediyesi Proje Geliştirme Birimi Başkanı Zeki Sarılar; “Park alanı ile ilgili çalışmalarımız olduğu doğrudur. Bilindiği gibi orası SİT alanı kapsamındadır.  Dolayısıyla Sivas Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nun onay olmadan oraya her hangi bir proje uygulayamazsınız. Bizim şu an için hazırlanmış bir projemiz yok. 2 ayrı proje hazırlamayı düşünüyoruz.  Birincisi, belediyenin imar planı doğrultusunda yol genişletmeyi de kapsayan proje, ikincisi ise mevcut dokuyu büyük oranda koruyarak bir proje. Kamuya açık olmayacak ancak doku korunacak. Hükümet Konağı’nın bahçesi olacak şekilde hazırlayacağımız proje. Koruma Kurulu hangisini kabul ederse onu uygulayacağız.  Bu projelerin hazırlanması Ocak- Şubat ayını bulur”  dedi.
 
KURUL ONAY VERİRSE..
Zeki Sarılar’ın verdiği bilgiye göre Belediye’nin hazırladığı ve otobüs durağını da içeren projeyi Kurul’un onaylaması durumunda parkın bir bölümünün otobüs durağı olması da planlanıyor. 
Sarılar ‘Bölgede, Yeni Cami önü ve Fuzuli Caddesi girişi olmak üzere 2 otobüs durağı var. Trafiği rahatlatmak için bunu bire indirmenin yollarını arıyoruz.  O bölgede otobüslerin duracağı tek alan da park alanında mevcut. Başka çaremiz yok.” Diyerek, koruma kurulundan onay alınması halinde parkın bir bölümünü otobüs durağı için değerlendirilebileceğinin mesajını verdi. 
 
VALİLİĞİN AÇTIĞI DAVA SONUCU İMAR PLANI İPTAL EDİLMİŞTİ
Belediye Meclisinin toplu taşım araçlarının kolay bir şekilde dairesel dönüş yapabilmelerini sağlanması için yolun genişletilmesi gerekçesi ile 11 Kasım 2006 tarihinde yaptığı imar plan tadilatı kararına karşı Malatya Valiliği tarafından dava açılmış ve yerel mahkeme, belediyenin yaptığı imar plan tadilatının hukuka uygun olmadığı yönünde karar vermişti. 
 
Dava Danıştay tarafından Belediye Meclisinin aldığı kararın hukuka uyarlılığı bulunmadığı belirtilerek Valilik lehine sonuçlanmıştı.
 
Belediye’nin kararı temyize götürmesi üzerine Danıştay Altıncı Dairesi, Malatya Belediyesi’nin bu başvurusunun hukuka uygun olmadığına karar vererek yerel mahkemenin verdiği kararı onamıştı.
 
Danıştay 6. Dairesi’nin kararında ‘Dava, Malatya ili, Merkez Ilçesi, Saray Mahallesi, 125 ada, 170 parsel sayılı taşınmazın bulunduğu alan üzerinde 1/1000 ölçekli imar planı değişikliği yapılmasına ilişkin Malatya Belediye Meclisinin 1.11.2006 günlü, 157 sayılı kararının iptali istemiyle açılmış, İdare Mahkemesince, yerinde yaptırılan keşif ve bilirkişi incelemesi sonucunda düzenlenen raporla dosyadaki bilgi ve belgelerin birlikte incelenmesinden;  1/1000 ölçekli uygulama imar planının 1/5000 ölçekli nazım imar planına aykırı düzenlemeler getirerek planlar arası kademeli birlikteliğin bozulduğu,  değişiklik sonrası hükümet konağına halkın giriş ve çıkışlarında, kurum araçlarının park etmesinde sorun yaşanacağı anlaşıldığından  "dava. konusu imar planı değişikliğine ilişkin belediye meclis kararında hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle iptaline karar verilmiş, bu karar davalı idare vekili tarafından temyiz edilmiştir’ ifadelerine yer verilmişti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız