SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Öldürme Riski Düşük'

A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Yaşar Bayındır,"Domuz gribi, kuş gribinin aksine öldürme riski oldukça düşüktür" dedi.

Ülkemizde gittikçe yaygınlaşan domuz gribi hastalığı konusunda yaptığı açıklamada vatandaşları uyaran Turgut Özal Tıp Merkezi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Yaşar Bayındır, "Nisan 2009'dan itibaren hem ülkemiz hem dünya gündemine düşen domuz gribi etkeni, aynı mevsimsel gripte olduğu gibi Influenza A virüsüdür. İlk defa domuzlarda tespit edildiği ve insanlarda daha önce enfeksiyona neden olduğu gösterilmediği için, bu virüse bağlı gelişen hastalığa, domuz gribi denilmiştir" ifadelerini kullandı.

"İsimlendirme nasıl yapılırsa yapılsın bahsedilen gribin belirtileri ani başlayan titreme, yüksek ateş, öksürük, baş ağrısı, boğaz ağrısı, adale ağrısı, halsizlik ve bitkinlik olarak sıralanabilir. Hastalarda ayrıca burun akıntısı, gözlerde sulanma, kaşıntı ve kızarıklık da görülebilir. Bu virüs artık tüm dünyada yaygın hastalık yapmaya başlamıştır ancak, kuş gribinin aksine öldürme riski oldukça düşüktür. Her yıl görülen mevsimsel gribe benzer şekilde iki yaşın altındaki çocuklarda, hamileler ve yatan hastalığı (şeker hastalığı, böbrek yetmezliği, kronik akciğer hastalığı gibi) olanlarda ağır seyredebilmektedir. Mevsimsel gripten farklı olarak yurt dışındaki olgularda daha genç erişkinlerde de ağır hastalığa rastlanmıştır" diyen Doç. Dr. Bayandır, açıklamasını şöyle tamamladı:

"Hastalıktan korunmada yapılması gerekenler, standart önlemlerin alınması ve aşılamadır. Hasta kişiye; işe gitmemesi, evde istirahat etmesi, evde bulunduğu sırada hastalık belirtileri var olduğu sürece maske takması, sık sık ellerini yıkaması, burun akıntısı için tek kullanımlık mendil kullanması, öksürüp hapşırırken mendille ağzını kapatması önerilmelidir. Hastalık belirtileri ağır seyredenler ve altta yatan hastalığı olanlar, hastanede yatırılarak tedavi edilmelidir. Hasta olmayan kişiler ise, koruyucu önlemlere uymalıdırlar. Sağlık çalışanları, hamileler, altta yatan hastalığı olanlar ve belirlenen diğer hedef toplum aşılanmalıdır. Aşılar yıllardır bilinen teknolojiyle üretilmektedir.

Artık mevsimsel gribe çok benzediği görülen domuz gribine karşı gerekli önlemleri almak, aşılanması gerekli kişileri aşılamak, ağır hastalığı olanları hastaneye yatırarak tedavi etmek gibi uygulamaları yaptıktan sonra panik yapmadan tetikte beklemek en akılcı yaklaşım gibi görünmektedir. Özellikle bu günlerde hem soğuk algınlığı, hem de mevsimsel gribin fazla görülebileceği de akılda tutulmalıdır."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız