SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Öldürülme Korkusu Yaşıyorlar"

0
Güncellendi - 2015-12-27 14:33:19
A- A+ PAYLAŞ
 
Doğanşehir ilçesine bağlı Sürgü Beldesi’nde Evli ailesine yönelik saldırıyla ilgili olarak Doğanşehir Cumhuriyet Başsavcılığı'nca soruşturma başlatıldığı, 28 Temmuz 2012 günü meydana gelen saldırıyla ilgili Jandarma tarafından olay yeri incelemesinin 30 Temmuz günü yapılarak raporlaştırıldığı öğrenildi. Raporda olayın cinsi olarak ‘Mala Zarar Verme’ ifadesi yer aldı. Bu arada Evli ailesinin avukatları Ali Hamamcı ile Cansu Yıldırım düzenledikleri basın toplantısında, olayın ‘Mala Zarar Verme’ olarak değerlendirilmesine tepki göstererek “Burada mal olarak kabul edilen Evli ailesinin fertleri midir?” dediler.
 
Sürgü’de evleri saldırıya uğrayan Evli ailesinin Avukatları Ali Hamamcı ve Cansu Yıldırım, Malatya Gazeteciler Cemiyeti’nde basın toplantısı düzenlediler. Avukatlar bundan sonra aile adına açıklamaları kendilerinin yapacaklarını belirttiler.
 
Avukat Ali Hamamcı basın açıklamasında, 26-27 Temmuz gecesi başlayan, 29-30 Temmuz gecesi doruğa çıkan Sürgü’de meydana gelen Alevi-Kürt Hasan Evli ve ailesine yönelik girişimin, son bir yıldır Adıyaman, Hatay ve ülkemizin değişik yerlerinde Alevilere ait evlerin kapılarının işaretlenmesi olayının adeta devamı olduğunu belirterek, “ Bu sürecin işlemesine sebep ve zemin hazırlayanlar ülkemizde son 10 yıllık dönemde Sünni-Türk eksenli iç ve dış politika izleyen politikacılardır. Bu siyaset ülkemizi içte toplumsal bölünmeye, yurt dışında ise yalnızlığa sürüklemektedir” dedi.
 
Avukat Yıldırım, bu olayında faillerinin bulunmamış olmasının insanlarımızda bir toplumsal sahiplenme ve tepkiye neden olduğu görüşünü savunarak, “Sürgü kasabasında meydana gelen olay insanlığa karşı suçtur. Yapılan soruşturma TCK 77.maddesinde tarif edilen insanlığa karşı suç olarak değil ‘Mala Zarar Verme’ suçu olarak kabul edilmiş, soruşturma bu şekilde başlatılmıştır. Merak ederek sormak istiyorum. Burada mal olarak kabul edilen Evli ailesinin fertleri midir?. Bu soruşturmayı kabul etmek ve bu soruşturmadan sonuç beklemek mümkül değildir. Olay 27 Temmuz’da başlamış olaya ilişkin soruşturma 30 Temmuz tarihinde resen başlatılmıştır. Olaya ilişkin olay yeri tespit tutağı 30 Temmuz 2012 tarihlidir. Dosyada Evli ailesini tümüyle yakmak eylemine ilişkin tek bir delil yoktur. Soruşturma dosyasına baktığımızda olaya ilişkin tek bir görüntü kaydının olmadığı görülmektedir.” ifadelerin kullandı. 
 
Avukat Yıldırım, açıklamasında ayrıca şunları vurguladı: “ Aile toplu olarak öldürülme korkusu yaşamaktadır. Devlet ve toplum olarak Evli ailesine sahip çıkmalı, ailenin güven içinde memleketlerinde yaşaması sağlanmalıdır. Ailenin göç etmesi bu katliam ve soykırım hareketinin faillerinin kazanması olacaktır. Aile işinden ve gücünden olmuştur. Bu sebeple oluşan maddi ve manevi zararlarının derhal karşılanması gerekir. Aile bir travma yaşamıştır. Çok acilen psikolojik desteğe ihtiyacı vardır. Aileye bu destek en kısa zamanda sağlanmalıdır. Evli ailesi artık rahat etmek ve günlük yaşamına dönmek istiyor. Bunun sağlanması için herkesin üstüne düşeni yapmasını istiyoruz”
 
Avukat Yıldırım, Evli ailesine yönelik tehditlerin sürdüğünü de belirterek, olaydan sonra ailenin küçük çocuklarının Adıyaman’a gönderildiklerini de ifade etti. Yıldırım, olay sırasında evde 15 kişinin bulunduğunu olay yeri tutanağında ‘Mala Zarar Verme’ olarak yer almasının insanları adeta ‘Mal’ yerine konması anlamına geldiğini de söyledi. 
 
İnceleme İki Gün Sonra Yapıldı
 
Bu arada 28 Temmuz günü saat 02.00 sıralarında Hasan Evli’nin evine yapılan taşlı saldırıyla ilgili olarak Jandarma tarafından düzenlenen ‘Olay Yeri İnceleme Raporu’ nun 30 Temmuz 2012 günü olduğu öğrenildi.
 
Jandarma tarafından düzenlenen olay yeri inceleme raporunda olayın cinsi ‘Mala Zarar Verme’ olarak belirtilirken, 28 Temmuz günü saat 02.00 sıralarında meydana gelen olayla ilgili olarak Doğanşehir Cumhuriyet Başsavcılığınca 30 Temmuz 2012 günü saat 05.45 sıralarında Sürgü Jandarma Komutanlığı’na gönderilen talimat doğrultusunda saldırıya uğrayan evin incelemesi ve araştırmasının aynı gün saat 06.00 da başlatıldığına yer verilerek, 5 ayrı pencereden 4’ünde kırıklar olduğu pencere suntalarında çökme bulunduğu evin çatı üzerinde 10 santim büyüklüğünde taş bulunduğu bazı çatı tuğlalarının kırık olduğunun görüldüğü, ateşli silaha ait olduğu öne sürülen 3’er adet sıralı 2 grup halinde delik üzerinde gözle yapılan incelemede deliklerin, çivilerin duvar üzerinde tutturulması için açılmış matkap deliği olabileceğini kanaatine varıldığı bilgilerine yer verildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız