SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Ölenlerin Hepsi Türk

A- A+ PAYLAŞ

GAZZE’ye insani yardım taşıyan gemilere İsrail askerleri tarafından yapılan saldırı sonucunda gözaltına alınan, aralarında yabancı uyruklularında bulunduğu 466 kişi ve öldürülen 9 kişinin cenazesi İstanbul'a getirildi.

İsrail'in yardım gemilerine saldırısı sonucu hayatını kaybeden 9 kişinin Türk vatandaşı olduğu anlaşıldı. İnsani Yardım Vakfı (İHH), İsrail'in dehşet baskınında ölen ve cenazeleri İstanbul'a getirilen 9 kişinin isimlerini açıkladı.

İHH'dan alınan bilgiye göre, ölenlerin isimleri, şöyle:

“İbrahim Bilgen, Ali Haydar Bengi, Cevdet Kılıçlar (İHH Personeli), Çetin Topçuoğlu, Necdet Yıldırım (İHH Personeli), Furkan Doğan, Fahri Yaldız, Cengiz Songür, Cengiz Akyüz”

İHH'ya göre Çelebi Bozan, Osman Kurç, Aydın Ataç da kayıp ya da İsrail'de hastanede olabileceği belirtilenler kişiler arasında yer alıyor.

Gazze'ye insani yardım amacıyla giderken İsrail'in saldırısına uğrayan ve Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne getirilen yaralıların isimleri açıklandı.

Hastane Başhekimi Metin Doğan yaptığı açıklamada, hastaneye ilk gelen 2 yaralının ardından 17 yaralının daha ulaştığını hatırlattı.

Toplam 19 yaralının hastaneye ulaştığını anlatan Doğan, Almahdi Al Haradi ve İmdat Avli'nin dışındaki 17 yaralının isimlerini şöyle sıraladı:

“Ekrem Küçükköse, Fatih Kavaktar, Mustafa Bakırhan, Adem Bakıcı, Muhyiddin Yıldırım, Erkan Bayfidan, Suat Çoşmaz, Sadettin Furkan, Murat Taşkın, Osman Çalık, Mehmet Yıldırım, İsmail Yeşildağ, Abdulhamit Ateş, Muharrem Güneş, Reveha Gümrükçü, Kenan Akçil, Canip Tunç.”

Hayatını kaybeden 9 kişi için bugün Fatih Camii'nde cenaze namazı kılınacak.

Adli Tıp Kurumu, ön raporunda hayatını kaybeden 9 kişiden birinin ateşli silahla yakın mesafeden vurulduğunu belirledi, diğer vakaların durumu bir ay içinde netleşecek.

Uçaktan inerken zafer işareti yapan yolcuların çoğu, “Çok acı çektik. Bize silahlarla saldırdılar ve hakketmediğimiz davranışlarda bulundular. Yemek bile yemedik. En çok sevdiklerimizi ve su içmeyi özledik” dedi.

ADLİ TIP AÇIKLADI

Adli Tıp Kurumu, hazırladığı ön raporunda hayatını kaybeden 9 kişinin ateşli silahla yakın mesafeden vurularak öldürüldüğünü belirledi. İsrail'in yardım gemilerine müdahalesi sırasında hayatını kaybedenlerden 7'sinin cenazesi Adli Tıp Kurumu'ndan alındı. 7 cenaze Fatih Camii'ne götürülürken 2 cenazenin ise işlemlerinin sürdüğü öğrenildi.

Yardım gönüllerini havalimanına inmeden beraberindeki 7 milletvekili ile karşılamaya gelen Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, “Bu olay diplomasi başarısı ile sonuçlanmıştır. İsrail'e yaptığı katliam hukuk içerisinde sorulacaktır” dedi. Arınç, “Türkiye'den 350, 32 farklı ülkeden 150 civarından gönüllü insan, aylardır abluka altında olan Gazze'ye yardım için birleşti. Maalasef İsrail askerleri gemiye inerek, pek çok insanımızın ölümüne, pek çoğunun yaralanmasına neden olan, tamamen uluslar arası hukuka aykırı bir katliam yaptı. Bu bir korsanlıktır” dedi.

İHH'nın yıllardır masum insanlara yardım için örgütlenen bir yapılanma olduğunu söyleyen Arınç, “Daha öncede yardım götürdükleri Filistin'e pek çok ülkeden aktivistle yardım malzemeleri götürmek için yola çıktılar. Ancak İsrail bu olayların yaşanmasına neden oldu. Devletimiz ve hükümetimiz diplomasi alanında her şeyi yaptı. Başbakanımız ve Dışişleri bakanımızın girişimiyle bu yapılanları bütün dünyaya duyurduk. Bu girişimler sonucunda yaralılarımızın ve vatandaşlarımızın bize teslim edilmesini istedik. Türkiye Cumhuriyeti bütün ağırlığını ortaya koydu. Uluslararası kamuoyunu da arkasına alarak, isteklerimizi kabul ettirdik. Yaralılar, 3 askeri ambulans uçakla Ankara'ya indi” dedi.

3 uçakta 466 yolcu, 9 cenaze ile birlikte olaydan sonra İsrail'e gönderilen 4 milletvekilinin olduğunu söyleyen Arınç, gecikme ile ilgili sorulan sorulara, “Olaydan sonra İsrail'e vatandaşlarımızın teslim edilmesi için 24 saat süre verildi. Bu süre dolmadan istediğimiz yerine geldi. Bu Türkiye'nin uluslararası alandaki gücünü gösteriyor. Gecikmenin sebebi, İsrail makamlarının bazı kişileri sorgulamak istemesinden ve daha sonra uçakta yapılan kimlik tespiti ve tekrar tekrar yapılan sayımdan kaynaklandı” diye konuştu.

BAZI DELİLLERE İHTİYAÇ DUYULMAKTADIR

Arınç, gelenlerin sağlık kontrolünden geçirileceğini de belirterek, “Adli tıpta gruplar halinde gelen yolcularımızı bekleyen sağlık ekipleri bulunmaktadır. Kendileriyle mülakat da yapılacaktır. Bazı testler de yapılacaktır. Hem bizim açımızdan ihtiyaç duyulmuştur, hem uluslararası hukuk içinde haklarımızın aranması ve bu haklar aranırken de bazı delillere ihtiyaç duyulması sebebiyle bu yola gidilmektedir. Belki de İsrail’de kendilerine ilaç ve bunun gibi şeyler verilmiş olabileceği, bunların tahliller sonunda belirleneceği şeklindedir. Herhalde böyle olaylarda bu tip adli tıp incelemesinin faydası vardır diye düşünülmüştür” diye konuştu.

İLK UÇAK 02.30’DA İNDİ

Öldürülen 9 kişinin cenazelerini ve aralarında yaralılarında bulunduğu kişileri taşıyan ilk uçak saat 02.30'da Atatürk Havalimanı'na indi. İkinci uçak 02.40, üçüncü uçak da 02.50'de iniş yaptı. İlk önce cenazeler uçaktan alınarak Adli Tıp Kurumu morguna götürüldü. Ardından basın mensupları ve yabancı uyruklular uçaktan inerek konukevine geldi. Bu sırada basın mensupları ile çalışma arkadaşları da hasret giderdi. Yabancı uyruklu aktivistleri Devlet Konukevi’nde, kendi ülkelerinin yetkilileri karşıladı.

ARINÇ VE MİLLETVEKİLLERİ KARŞILADI

İstanbul'a gelen 466 yolcuyu Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi’nde Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Milletvekilleri Zafer Üskül, Nusret Bayraktar, Ali Bayramoğlu, Murat Yıldırım, Cemal Yılmaz Demir, Mehmet Nil Hıdır, Mustafa Ataç, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul İl Emniyet Müdürü Vali Hüseyin Çapkın, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Ak Parti İl Başkanı Aziz Babuşçu ve diğer ilgililer tarafından karşılandı. Bu arada Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve milletvekilleri, yurda dönen yolcularla uçaklarına giderek tek tek tokalaşakrak, kısa süre sohbet etti. Ardından uçaktan inen yolcular İETT'ye ait otobüsler ile İHH'nın kiraladığı otobüslerle gruplar halinde sağlık kontrolleri için Adli Tıp Kurumu'na götürüldü.

YARALI YOLCULAR HASTANEYE KALDIRILDI

Çeşitli yerlerinden yaralanan onlarca yolcu ise arkadaşlarının desteği ile uçaktan inebildi. Uçaktan indikten sonra apronda hazır bulunan ambulanslara bindirilen yaralı yolcular hastaneye kaldırıldı.

HAVALİMANI DIŞINDA İZDİHAM YAŞANDI

Dün akşam saatlerinden itibaren Taksim'nde toplanan kalabalık, uçakların gecikmesi nedeniyle Taksim'deki program iptal edilerek havalimanına yönlendirildi. Yakınlarını karşılamak için gelenlerin yanı sıra çok sayıda kişi Havalimanı Devlet Konukevi önünde toplandı. Ellerinde Türk ve Filistin bayrağı bulunan kalabalık, İsrail aleyhine slogan attı. Uçakların indiği haberi üzerine büyük bir coşku yaşayan kalabalık, sık sık slogan attı. Otobüslerle dışarı çıkanları görmek isteyenler tel örgülere tırmandı. Otobüslerin önüne geçenler, gelenlerle sarılmak istedi.

Adli Tıp Kurumu'na götürülen yaralı olanların dışındakiler, içlerinde psikiyatri uzmanlarının da bulunduğu 150 kişilik ekip tarafından muayene edilip, bazı testlerden geçirecekler. Adli Tıp Kurumu'na girenler, burada toplanan kalabalık tarafından zafer işaretleri ve el sallanarak karşılandı. Kalabalık, “Dişe diş kana kan, intikam intikam. Siyonist İsrail hesap verecek” şeklinde sloganlar attıktan sonra havai fişek gösterisi yaptılar.
Yardım gönüllülerinin Adli Tıp Kurumu'ndaki işlemleri devam ediyor.

BAŞHEKİM: ATEŞLİ SİLAHLA YARALANMALAR VAR

Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Metin Doğan, yaralılar hakkında şunları söyledi:

3 hastamız yoğun bakımda, diğer hastalarımız normal serviste tedavi görüyor.

Çoğunlukla ateşli silah yaralanması var bazı hastalarımızda darp veya plastik mermiden dolayı yaralanmalar var.

Bir hastamız yabancı uyruklu, İrlandalı hastamız var.

Uluslararası sularda bu muameleye maruz kaldıkları için hastalarımızın haklarını muhafaza için tıbbi olduğu gibi adli değerlendirmeler de devam ediyor. Savcılar gereken işlemleri yapıyor. İfadelerin alınması işlemi sürüyor.

Teyit almadık ama Sayın başbakan’ın da bir ziyareti olmasını bekliyoruz.

Yoğun bakımdaki hastalarımızın isimleri: İmdat Avli, Ekrem Küçükköse ve Fatih Kavakdar.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız