SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Ölüm Kaygısı' Araştırması..

A- A+ PAYLAŞ

Ölüm kaygısının dini inanışlara göre farklılık gösterdiği öne sürüldü.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki farklı inanışlardaki bireylerin ölüm kaygıları ile ruhsal belirtiler ve sosyo-demografik değişkenler arasındaki ilişkileri ortaya koymak amacı ile yapıldığı belirtilen araştırmada ilginç sonuçlara yer verildi. Malatya İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi'nde yayımlanan ve Diyarbakır Dicle Üniversitesi'nde görevli M. Yüksel Erdoğdu ve Mustafa Özkan'ın imzasını taşıyan "Farklı Dini İnanışlardaki Bireylerin Ölüm Kaygıları ile Ruhsal Belirtiler ve Sosyo-Demografik Değişkenler Arasındaki İlişkiler" adlı araştırma sonucu ile ilgili olarak verilen bilgide, "Ölüm kaygısı dinlere göre farklılık göstermektedir. Bu durum her dinin dünyevi yaşantı ve dini pratik yükümlülükleri arasındaki farklılıklar ve özellikle de ölümden sonraki yaşantılar ile ilgili öğretilerdeki farklılıklarla açıklanabilir. Ölüm kaygısının yüksek olması genel bir gerginliğe ve bazı ruhsal hastalık belirtilerinde artışa da yol açmaktadır" denildi.

Mardin, Batman, Diyarbakır ve Şanlıurfa illerindeki Süryani, Yezidi ve Müslüman olan bireyler üzerinde yapıldığı aktarılan araştırmada, "Araştırmada en yüksek ölüm kaygısı Yezidiler'de bulunmuştur. Bunu sırasıyla Müslüman ve Süryani dininden bireyler izlemektedir. Yezidiler'de ölüm kaygısının yüksek olması Yezidilik'teki ruh göçü inanışına bağlı olabilir. Onların inanışında ruhun ölünün bedeninden gençlerin, özellikle çocukların bedenine intikal ettiği düşüncesi yer alıyor. Bu korku, iyi insanların ruhlarının çocuklara ve ulu kişilere, kötü insanlarınkinin de eşek, katır, köpek gibi varlıklara geçtiğine inanılmasıyla ilişkili olabilir. Bu inanış, ölümün Tanrı'ya karşı işlenmiş bir suçun cezası şeklinde değerlendirilmesi sonucu ölüme karşı kaygıyı artırabilen bir faktör olarak düşünülebilir. Süryaniler ve Müslümanlar'da Yezidiler'e göre ölüm kaygısının daha az olması, İncil'de ve Kuran'da inananların dünya yaşantısında hatalarının, günahlarının ve ibadetlerindeki yetersizliklerinin Tanrı tarafından affedilebileceği ve ölümün bir son değil bir başlangıç, bir kayıp değil yüce bir kazanç olduğu inancıyla ilişkilendirilebilir" ifadeleri ileri sürüldü.

Araştırma sonucunda ayrıca, "Evli olanların bekar olanlara göre ölüm kaygıları daha yüksektir. Evli olanlarda özellikle çocuk ya da eşlerine karşı sorumluluklarının fazla olması nedeniyle ölüm kaygısının daha yüksek olduğu düşünülmektedir" denildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız