SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Ölümcül Olabilir'

A- A+ PAYLAŞ

İzlanda'daki yanardağ patlaması sonrasında insan sağlığına zararlı olabilen kül bulutlarının, özellikle bebekler, yaşlılar ile akciğer ve kalp hastalarını olumsuz etkileyebileceği uyarısında bulunuldu.

Uzmanlar, Salı gününden itibaren Türkiye'de etkili olabileceği belirtilen kül bulutlarının, hava ile birlikte solunması halinde, ilk olarak deri tahrişi, gözlerde sulanma, kızarma, burun akıntısı, genizde yanma, boğaz gıcık ve öksürük gibi belirtilerle kendini göstereceğini belirterek, bu dönemde dışarı çıkmaktan kaçınılması, burundan nefes alınıp verilmesi, akciğer ve kalp hastalarının mutlaka ilaçlarını düzenli kullanması gerektiğini bildirdi.

Göğüs Hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, İzlanda'daki yanardağ patlaması sonucunda kül bulutlarının insan sağlığını olumsuz etkileyebileceğini belirtti.

ASİT YAĞMURLARI CİDDİ TEHLİKE

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü tarafından, kül bulutlarının Salı gününden itibaren Türkiye'yi de etkileyebileceğinin bildirildiğini anımsatan Küçükusta, “Bugüne kadar 9-10 bin metre yükseklikte bulunan bu bulutlarının, atmosferin daha aşağı tabakalarına inmesi ve özellikle de asit yağmurlarına yol açması durumunda, tabiat ve insan sağlığı için ciddi bir tehlike yaratmasından endişe ediliyor” dedi.

Küçükusta, kül bulutunda insan sağlığı bakımından tehlike oluşturan maddelerin, kükürt ihtiva eden sülfürik asit ve çapları 10 mikrondan küçük olan partiküller olduğunu belirterek, “Bunlar solunum yoluyla akciğerlerin içlerine kadar girerek, daha çok solunum ve dolaşım sistemini etkilerler. 10 mikrondan büyük olan tanecikler ise ancak deri ve burun, boğaz gibi üst solunum yollarında zararlı etki gösterebilirler” diye konuştu.

ÖLÜMLER ORTAYA ÇIKABİLİR

Ahmet Rasim Küçükusta, söz konusu atmosfer kirliliğinin tüm insanlara zarar verebileceğine, ama en çok “bebekler, yaşlılar ile akciğer ve kalp hastalığı olanları” olumsuz etkileyebileceğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:
“Özellikle astım, KOAH gibi kronik akciğer hastaları, kalp yetersizliği ve hipertansiyonu olanların daha dikkatli olmaları gerekir. Kül bulutlarının insanların soluduğu havaya karışması durumunda ilk ortaya çıkacak olan belirtiler deri tahrişi, gözlerde sulanma, kızarma, burun akıntısı, genizde yanma, boğaz gıcık ve öksürük gibi belirtilerdir. Kirliliğin yoğun olması durumunda astım krizleri ve KOAH ataklarına bağlı solunum yetersizliği, kalp ve tansiyon krizleri ve bunlara bağlı ölümler de ortaya çıkabilir.”

BURUNDAN NEFES ALIP VERİN

Meteoroloji yetkililerinin, düzenli açıklamalar yaparak insanlar uyarması gerektiğini ifade eden Küçükusta, şu uyarılarda bulundu:

“Kül bulutlarının soluduğumuz havaya karışması söz konusu olduğundan, özellikle akciğer, kalp hastaları ile bebek ve yaşlılar açık havaya çıkmamalı.
Mutlaka dışarı çıkması gerekenler, dışarıda olabildiği kadar az kalmalı ve efor yapmaktan kaçınmalı.
Mutlaka burundan nefes alınıp verilmeli.
Dışarıda uzun zaman kalması zorunlu olanların, maske takmaları yararlı olabilir.
Ev ve iş yerlerinin havasının temiz olmasına özen gösterilmeli, seyahat ederken aracın camları mutlaka kapalı tutulmalı.
Kapalı mekanlarda hava temizleyici aletlerden de yararlanılabilir.
Akciğer ve kalp hastaları mutlaka ilaçlarını düzenli kullanmalı.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız