SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Ölümünün 38. Yılında Anıldı

A- A+ PAYLAŞ

İsmet İnönü, ölümünün 38. yıl dönümünde Malatya'da da törenle anıldı. 
 
İnönü Anıtı önünde,  2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü için yapılan anma törenine, Vali Vekili Abdullah Abid Öztoprak, 2. Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Alaeddin Tamer Büyükkantarcıoğlu, Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, siyasi partilerin temsilcileri, sivil ve askeri erkan, öğrenciler ile vatandaşlar katıldı. 
 
İnönü Anıtı'na Valilik, Garnizon Komutanlığı, Belediye, İnönü Üniversitesi, CHP ve MHP çelenkleri sunuldu. 
 
Anma töreni İl Genel Meclisi Salonu'nda devam etti. Buradaki törene,  Vali Yardımcısı Abdullah Abid Öztoprak, 2. Ordu Komutanı Orgeneral Servet Yörük, 2. Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Alaeddin Tamer Büyükkantarcıoğlu, Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, siyasi partilerin temsilcileri, sivil ve askeri erkan ile öğrenciler katıldı. 
 
Topçu Kurmay Albay Özgür Nuhut, İsmet İnönü'nün askeri hayatı ile ilgili yaptığı konuşmada, "İsmet Paşa, komuta ettiği birliklerin sevk ve idaresinde stratejik ve taktik kuralları, bilim ve teknolojiyi yol gösterici olarak esas almış bunları kişisel deneyimleriyle birleştirip, durum ve koşullarıyla uygulamıştır. Bu yetenekleriyle haklı olarak askerlik sanatını en iyi uygulayıcıları arasına girmiştir" dedi. 
 
Beydağı Anadolu Lisesi Tarih Öğretmeni Hasan Aslan ise İsmet İnönü'nün hayatı ve kişiliği konulu bir konferans verdi. Aslan, "İsmet İnönü, ülkenin unutulmaz milli şefiydi. Hayranları kadar düşmanları da olmuştu. Sevenleri kadar nefret edenleri de vardı. Ama kimse onu görmezden gelememişti" diye konuştu. Konferansların ardından anma töreni sona erdi. 
 
ANKARA'DA..

Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ,Türkiye Cumhuriyeti’nin 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün  ölümünün 38. yılında kabri başında düzenlenen törene katıldı.
 
Anıtkabir’de düzenlenen  törene, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, İnönü ailesi, milletvekilleri ve Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları katıldı.
 
Atatürk’ün kabrine çelenk sunumunun ardından İnönü’nün kabrine geçildi. Burada, Cumhurbaşkanlığı adına Genel Sekreter İsen, Başbakanlık adına Milli Savunma Bakanı Yılmaz, Türk Silahlı Kuvvetleri adına Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Akar, CHP adına Genel Başkan Kılıçdaroğlu ve ailesi adına İnönü’nün kızı Özden Toker, İsmet İnönü’nün kabrine çelenk koydu ve saygı duruşunda bulunuldu.
 
İsmet İnönü’yü anma töreni katılımcıların İnönü’nün kızı  Özden Toker ve İnönü ailesine taziyelerini sunmalarının ardından sona erdi.

 
ÇAKIR'IN MESAJI
Bu arada Belediye Başkanı Çakır, İsmet İnönü'nün ölüm yıldönümü dolayısıyla yayınladığı mesajda şöyle dedi:
 
"“Kurtuluş Savaşı komutanı, Mustafa Kemal Atatürk’ün silah arkadaşı, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk başbakanı, 2. Cumhurbaşkanı hemşerimiz İsmet İnönü’yü ölümünün 38. yılında rahmetle anıyoruz.
İsmet İnönü gerek Kurtuluş Savaşı’nda gerekse de Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasında önemli katkılar sunmuştur.

İnönü, yokluklar içerisinde itilaf devletlerine karşı koyarak Kurtuluş Savaşı destanını yazan orduda komutan olarak da önemli başarılara imza atmıştır.

Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün silah arkadaşı ve 2. Cumhurbaşkanımız İsmet İnönü’yü ölümünün 38. yıldönümünde saygı ve rahmetle anıyorum”.
CHP'NİN MESAJI 
CHP Malatya İl Başkanı Hüseyin Baştürk, İsmet İnönü'nün ölüm yıldömü nedeniyle bir mesaj yayınladı. 
 
Baştürk'ün yayınladığı mesaj şöyle ; 
 
"Türkiye’nin ve Malatya’mızın gururu 2. Cumhurbaşkanımız, hemşerimiz İsmet Paşa’yı ölümünün 38. yıldönümünde saygıyla ve minnetle anıyoruz.
 
İSMET PAŞA Ulu Önder’in öncülüğünde en zor koşullarda bu ülkeyi ve halkı kurtuluşa götüren şahsiyetlerin en önde gelenidir. 
İsmet Paşa’nın niteliklerini saymak için anma günleri ve sayfalar yetmez ama aşağıdaki hatırlatmalarda  bulunmak, hafızaları tazelemek gerekir;
 
İSMET PAŞA;
Kurtuluş Savaşı’nın en olumsuz günlerinde Garp Cephesi Komutanı’dır. İnönü Savaşları sonunda milletin , mazlum ulusların kurtuluşunun müjdecisi olan , dünyaca takdir edilen efsanevi komutandır. 
Üstün diplomasi yeteneği ile cephede kazanılan zaferi Lozan’la güçlendiren kahramandır.
Bağımsız Türk Devletini söke söke koparan, Sevr’i anlaşmasını  çöp sepetine atan diplomattır. Hatay’ın Anavatana katılmasını sağlayan devlet adamıdır. 
 
İlk Başbakan’dır ve yokluk içindeki ülkenin siyasi ve iktisadi kurtuluşunun başlatıcısıdır. Ekonomik kalkınmanın temeli O’nun zamanında atılmıştır.
 
2. Dünya Savaşı sırasında kalkınma yolundaki yoksul ülkeyi tüm kışkırtmalara, baskılara karşı savaşın kucağına atmamak için direnen ve bunu başaran Büyük Devlet adamıdır.
 
Ülkemizde demokrasiyi kuran ve kökleştiren  Büyük demokrattır. 
 
Kendi özel yaşamında ve devlet yönetiminde kaldığı süre içerisinde aile fertlerine devlet imkanlarını kullandırtmayan örnek insandır.
 
“ Bir memlekette namus erbabı en az namussuzlar kadar cesur olmadıkça, o memlekette kurtuluş yoktur ” diyen de O’dur.  
Ancak bu gün İnönü Anıtında yapılan resmi anma törenine AKP İl örgütünden herhangi bir temsilci katılmadığı gibi , İnönü Anıtına AKP adına çelenk dahi bırakılmamıştır. Bu durum  bu güne kadar partimizin AKP hakkında söylediklerinin doğru olduğunun bir göstergesidir. Bu hareket Cumhuriyet’in kurucularından olan ve onu daima savunan İsmet Paşamıza , Malatyalılara ve Cumhuriyetimize karşı yapılan bir saygısızlıktır.   
 
Buradan Paşamızı, 2. Cumhurbaşkanımızı, hemşerimizi sevimli güleç yüzü , içten tavırlarıyla özlüyor ve hatırası önünde bir kez daha saygıyla eğiliyoruz" 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız