SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Ömür Boyu Emeklilik Maaşı...

0
Güncellendi - 2015-12-27 13:44:32
Ömür Boyu Emeklilik Maaşı...
A- A+ PAYLAŞ
 
Bireysel emeklilik şirketleri, katılımcılarının emekli olduktan sonraki tüm yaşamı boyunca yani ‘ömür boyu’ emekli aylığı almasını sağlayacak düzenleme için Hazine’ye öneri götürdü. Hazine ömür boyu maaş düzenlemesinin hatlarını belirleyecek, uygulama yakında başlayacak.
 
Habertürk'ten Rahim Ak'In haberine göre, bireysel emeklilik sistemine (BES) en büyük eleştirilerden biri ismi ‘emeklilik’ olmasına rağmen katılımcılarına ömür boyu maaş ödememesi olmuştu. Şimdi bireysel emeklilik şirketlerinin girişimi ile sistemden emekli olanlara geri kalam yaşam süreleri boyunca emekli aylığı verilmesini sağlayacak düzenleme Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü’nde hazırlanıyor. BES’te halen emekli olunduğunda birikmiş paranızı toplu olarak alabiliyorsunuz veya planlı geri ödeme adlı yöntem ile aylar itibarıyla para bitene kadar ödemeler devam ediyor. Diğer bir yöntem ise yıllık gelir sigortası. Bu yöntem ömür boyu maaş ödenmesini sağlayabiliyor. Ancak kurallar belirlenmediği için bu seçenek sigorta şirketleri ve katılımcılar tarafından kullanılmıyor. Şimdi Hazine’de hazırlanan çalışmada ise ömür boyu emeklilik maaşı alınmasının tüm kuralları belirlenecek. BES’ten emekli olanlar ömür boyu ve daha kısa süreli (15-20 yıl gibi) seçenekleri benimseyerek emekli olabilecek. Sigortalının yaşı ve sigortalıların birikmiş paralarının değerlendirilmesi sırasında piyasa koşulları nedeniyle oluşan riski ise emeklilik şirketi üstlenecek. Sigortalının hayatını erken kaybetmesi halinde sigorta şirketi, geç kaybetmesi halinde katılımcı daha kazançlı çıkacak.
 
SİSTEMDEN AYRILMA ŞARTLARI KOLAYLAŞIYOR
 
Sisteme yapılan eleştirilerden biri de ayrılma şartlarının ağır olması. 10 yıl katkı payı ödemeden sistemden ayrılan katılımcının birikimi üzerinden % 15, 10 yıl katkı payı ödemekle beraber emeklilik hakkı kazanmadan ayrılan katılımcının birikimleri üzerinden % 10 stopaj kesintisi yapılıyor. Şimdi ise hazırlanan yasa ile sistemden çıkışta önemli hastalık gibi acil durumlarda ve belirli yıllarda çıkış kolaylığı sağlanması hedefleniyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız