SON DAKİKA
SON DEPREMLER

On Bin Liraya Alıcı Buluyor

0
Güncellendi - 2015-12-27 14:46:42
On Bin Liraya Alıcı Buluyor
A- A+ PAYLAŞ
 
HABER: Eraydın AYTEKİN- hurriyet.com.tr
 
İç Anadolu Seçkin Irk Kangal Köpeği Üretim Merkezi’nde yetiştirilen yavru kangal köpekleri, 10 bin liraya ulaşan fiyatları ile dikkat çekiyor.
 
PİYASADA ’Kangal’ olarak bilinen köpeklerin genlerine dikkat edilmesi gerektiğini belirten çiftlik sahibi Hüseyin Yıldız, safkan ırkı korumak için yoğun çaba gösterdiklerini söyledi.
 
Sahibine bağlılığı ve gücü ile dünya çapında üne sahip olan Kangal köpekleri, meraklıların gözdesi olmaya devam ediyor. İlginin artış göstermesiyle birlikte son yıllarda Sivas genelinde peş peşe köpek üretim çiftlikleri kurulmaya başlandı. Ancak uzmanlar, kangal köpeği ırkının zamanında yeterince korunamamasından dolayı piyasada gerçek kangal olmayan köpeklerin de bu cins gibi lanse edildiğini söyledi. Son 10 yılda Türkiye genelinde düzenlenen birçok yarışmada köpekleriyle şampiyonluklar yaşayan ve Sivas’ta 2003 rakımlı Meraküm tepesindeki İç Anadolu Seçkin Irk Kangal Köpeği Üretim Merkezi sahibi Hüseyin Yıldız, safkan ırkı korumak için çaba gösterdiklerini belirtti. 
 
Bugün yeni dünyaya gelmiş bir köpeğin yavrusunun ırk araştırması için en az 10 yıl geriye gidilmesi gerektiğini ve köpeğin kendinden önceki ailesinin de tek tek bilinmesinin önemli olduğunu ifade eden Yıldız, kangal köpeklerin de ırk seleksiyonu tespitinin şart olduğunu anlattı. Yıldız sözlerine şöyle devam etti:
 
Kışın sert geçtiği yerde yetiştiriliyor
 
"Bu köpeklerin ebeveyn bilgisinin geçmişe yönelik tutulmuş olması gerekir. Irktan bahsetmek için bu seleksiyon şart. Bunlar olmadan herhangi bir köpeğe ’Kangal’ demek aslında bu ırka ihanettir ve aynı zamanda suçtur. Şu anda Türkiye’de seleksiyon tespitini yapan bizim dışımızda hiçbir çiftlik bulunmuyor. Bu nedenle insanlar yanılabilir. Kangal diye aldıkları köpekler aslında safkan olmayabilir. Çünkü bunun için genlerine bakılması ve dediğim gibi o köpeğin geçmişi ve ebeveyn bilgisinin de mutlaka olması gerekir. Biz son 10 yıldır yetiştirdiğimiz köpeklerin ebeveyn bilgilerini kayıtlı olarak takip ediyoruz. Bu ırkı safkan olarak korumak için de yoğun çaba gösteriyoruz" dedi. 
 
Yıldız, üretim çiftliğinin, kangal köpeğinin sevdiği karasal iklime en uygun olan 2003 rakımlı ve kış ikliminin çok sert geçtiği bölgede yetiştirdiklerini belirterek, bunun da köpeklerin dayanıklılık ve direncini artırdığını dile getirdi.
 
"Sivaslı ve Dağlı" çiftliğin gözdesi
 
Şu anda çiftliklerinde çeşitli yaş kategorilerinde 150 kangal köpeği bulunduğunu aktaran Hüseyin Yıldız, köpek alımı için gelen başvuruların bir kısmını geri çevirdiklerini, genellikle de güvenilir olan kişileri tercih ettiklerini söyledi. Kente gelen ünlü isimlerin de ilk ziyaret yerlerinden biri olan çiftlikte 1.5 ay önce dünyaya gelen ’Sivaslı’ ve ’Dağlı’ isimli iki kangal yavrusu da görüntü ve sevimliliği ile dikkat çekiyor. Kangal yavrularına 10-12 bin lira arasında değişen rakamlarda teklifler geldiğini ifade eden Yıldız, bu tür talepleri hemen değerlendirmediklerini, öncelikli olarak yavruların kendi ebeveynlerinin yanında sağlıklı bir gelişim sağlayarak iyi duruma gelmesine özen gösterdiklerini dile getirdi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız