SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Önce Havuz, Sonra Köy

A- A+ PAYLAŞ

Malatya İl Özel İdaresi’nce gerçekleştirilen kapalı sistem sulama tesisi projesi ile merkeze bağlı Hacıyusuflar köyündeki 40 bin kayısı ağacı kurumaktan kurtularak suya kavuşuyor.

İnönü Üniversitesi yerleşkesi karşısında bulunan Hacıyusuflar köyünde küresel ısınma sonucu yaşanan kuraklık nedeniyle susuzluğun baş göstermesi üzerine çalışma başlatıldı. Hazırlanan projeyle Karakaya Barajı’ndan suyun alınarak köyde kullanımı öngörüldü. Bu doğrultuda 2 kademeli pompaj sistemiyle su terfi ettirilmek üzere imalatlara başlandı. Yapılan çalışmalar kapsamında Karakaya Barajı’ndan köy alanına kadar olan 9.5 kilometrelik bölümün orta yerinde ilk kademe sistemi kuruldu. Burada 180 ton emme havuzu inşa edilerek dalgıç tipi motopomp yerleştirildi. Barajın yanı başında da bir sistem kurularak motopomp yerleştirildi ve buradan itibaren 150 milimetre çapında SÇB çelik ve PVC borularla suyun ilk kademeye nakledilmesi sağlandı. Kapalı emme havuzundan suyun ikinci kademedeki depolama havuzuna nakledilebilmesi için yine PVC borular döşendi. Tesisin toplamında terfi hattı için 9 bin 500 metre Traktör Kepçe ile makineli hendek kazısı yapılarak borular döşendi ve dolgusu yapıldı. Terfi hattında kullanılan borulardan 4 bin 350 metresi SÇB çelik, geri kalanı ise PVC olarak döşendi.

-YENİ SİSTEM HAVUZ, EKONOMİK, PRATİK VE UZUN ÖMÜRLÜ-
Terfi hattı sonunda kurulan depolama havuzu, yaklaşık 3 bin ton su depolama kapasitesine sahip olup yapım tekniği EPDM jeomembran denilen bir çeşit kaplama malzemesinden imal edilecektir. Türkiye’de yeni yaygınlaşan ve İl Özel İdaresi’nce Malatya’ya da getirilerek uygulaması yaptırılan bu çeşit malzemeden yapılma havuzların ekonomik olduğu, pratik ve hızlı bir şekilde kurulabildiği ve uzun ömürlü olduğu belirtiliyor.

Toprak zeminin uygun hale getirilmesiyle kaplama malzemesinin uygulandığı belirtilirken, bu sistemle kurulan havuzun betonarme havuza göre yüzde 60’lere varan oranda ekonomik olduğu vurgulanıyor.

Dolayısıyla Hacıyusuflar kapalı sistem sulama tesisi projesi için kurulan ikinci kademedeki depolama havuzunun yaklaşık betonarme maliyeti 100 bin TL iken EPDM jeomembran malzemesiyle 40 bin TL’ye imal ediliyor. 40 yıl garantili malzemenin en az 100 yıl dayanıklı olduğu belirtiliyor.

Hacıyusuflar kapalı sistem sulama tesisi projesi kapsamında kurulan depolama havuzu, 100 lt/saniye çıkış kapasitesine sahip. Kısa sürede tamamlanacak imalattan sonra barajdan alınacak su, depolama havuzunda biriktirilecek. Buradan su alınarak kapalı sistemle ana hatlardan bahçelere ulaştırılacak. Köy içi ana dağıtım hattında toplam 19 bin 338 metre Traktör Kepçe ile hendek kazısı gerçekleştirilerek PVC boru döşendi ve hendek dolgusu yapıldı. Bahçelerde de mini sprink sulama sistemiyle ağaçlar sulanacak. Köyün yüksek noktasında bulunan depolama havuzundan su kendi cazibesiyle akacak ve çitçiler basınçlı sulama sistemiyle bahçe sulamasını gerçekleştirebilecek.

-DEVLET-VATANDAŞ İŞBİRLİĞİ-
Projenin başlangıcından itibaren uygulama safhalarının tamamında çiftçi vatandaş katkısı sağlanmıştır. Malatya İl Özel İdaresi, yöre halkının da işçilik ve çeşitli ayni, nakdi katkıda bulunduğu projeyi tamamladıktan sonra Hacıyusuflar köylülerine teslimini yapacak ve sulama tesisinin işletmesi ile gerekli olabilecek bakım onarım çalışmalarını köylülerin kendilerinin yapması sağlanacak. Hacıyusuflar köyü kapalı sistem sulama tesisi projesi ile 40 bin kayısı ağacı kurumaktan kurtularak suya kavuşacak.

Küresel ısınma kaynaklı kuraklık neticesinde yüzey sularından beslenen köydeki keson kuyular yüzde 75’ler civarında susuz kalmış ve bu nedenle ağaçlara su verilmesi imkanı azalmıştı.

Projede kullanılan çelik boruların 2 bin metresi Merkez Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından alındı.

Vatandaş katkısı dışında Malatya Özel İdaresi’nin yaklaşık 200 bin TL’lik yatırım yaptığı projenin imalatları
tamamlanma aşamasında bulunuyor. Proje, önümüzdeki günlerde hizmete girecek.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız