SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Önce Kayısı

A- A+ PAYLAŞ

Kayısı için Avrupa Birliği'nden patent alınması için çalışmalara başlanırken, yapılacak çalışmanın Türkiye'de bir ilk olduğu bildirildi.

Kayısının Avrupa Birliği Coğrafi İşaret Tecilci çalışmaları nedeniyle Malatya Ticaret ve Sanayi Odası'nda (TSO) bir toplantı yapıldı. Yapılan çalışma hakkında bilgi veren TSO Genel Sekreteri Sait Kabadayı, “Malatya kayısımızın Patent Tescilini, 2000 yılında müracaat ederek, 2002 yılında tescilini yaptırmıştık. Bu tescilimizin Avrupa Birliği ayağını sürdürmek üzere sayın Valimiz Halil İbrahim Daşöz'ün talimatları ile Yetkin Patent Ofis sahibi Belgin Sağdıç'ın da desteği ile Malatya'da ki tarımla ilgili kurum ve kuruluşların çalışmalarıyla üçüncü toplantımızı yaptık” dedi.

Yetkin Patent Ofis sahibi Belgin Sağdıç ise yapılan çalışmalar hakkında verdiği bilgide, “Biz Malatya kayısısını coğrafi işaret tescil belgesini 2000 yılında aldık. Şuanda ise Malatya Kayısısı'nın Avrupa Birliği'ndeki tescil çalışmalarını yürütüyoruz. Bu Türkiye'de bir ilk olacak. Türk Patent Enstitüsü'nde yürütülen çalışmalar arasında da bir ilk. Biz bir çok coğrafi tescil belgesi almış ürünün önderliğini yapıyoruz., yolunu açıyoruz. Bu çok geniş kapsamlı bir proje çalışmasıdır. Biz Avrupa Birliği'ndeki tescil çalışmasını bir amaç olarak değil, bir araç olarak düşünüyoruz. Bu sonuçta Malatya'mızın, Malatya kayısımızın Avrupa Birliği'nde tanınmışlığının garantisi ve belgelendirilmesi olacak. Malatya Kayısısı'nı taklitlerini önleyecek bir çalışma olacak. İran'dan genle bir kayısının yurt dışında Malatya Kayısısı etiketi ile satılmasını engellemiş olacağız. Malatya Kayısısı'nın ününü, özelliklerini, faydalarını belgelendirmiş olacağız” dedi.

Sağdıç, “Bu yaklaşık 2 yılık bir süreç. Çalışmalar başladı. Çalışmalarımıza son şeklini verip, Türk Patent Enstitüsünde görevli marka uzmanımız ile birlikte Avrupa Birliği'ne başvuru şeklini hazırlamaya çalışıyoruz. Sanırım 4 aylık bir çalışma sonrasında o aşamaya gelmiş olacağız. Dosyamızı alıp Avrupa Birliği koridorlarında koşturmaya başlayacağız” diye konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız