SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Önce Makam Arabası, Sonra Kendi Geldi..

A- A+ PAYLAŞ

Milletvekili Erkal, makam aracının bir gün önce ulaştığı Malatya'ya salgının 13. gününde geldi ve olayı TBMM'de gündeme getiren muhalefet partili Malatya milletvekillerini, konuyu abartmakla suçladı.

ÖNCE MAKAM ARACI GELDİ..
Aynı zamanda TBMM Çevre Komisyonu Başkanı olan Erkal, salgının 11. günü olan 1 Aralık Perşembe günü Malatya'ya yapacağı belirtilen gezisini, Malatya'daki sis nedeniyle uçak seferi iptal edilince yapamamış ve 2 Aralık Cuma günü geleceği belirtilmişti.

2 Aralık Cuma günü, Erkal'a komisyon başkanı olduğu için tahsis edilen "TBMM 029" kırmızı plakalı makam aracı "Erkal'sız" olarak Malatya'ya intikal ederken, Erkal aynı gün yine sis nedeniyle uçak seferi iptal edildiği için yine gelemedi.

Malatya Milletvekili Erkal'ın ziyareti ancak, salgının 13. günü olan 3 Aralık Cumartesi gerçekleşti. Ankara'dan Elazığ'a uçakla gelen Erkal, burada makam aracı tarafından alınıp Malatya'ya getirildi ve ilk olarak Devlet Hastanesi'ne gitti.

Burada yataklı tedavi gören hasta çocukları ziyaret edip oyuncak dağıtan Erkal, Başhekim Dr. Bülent Topaloğlu'ndan da bilgi aldı.

“Ben buraya 3 kimliğimle geldim, birinci kimliğim TBMM Çevre Komisyonu Başkanlığı ki, esas alanı Doğal Çevre dediğimiz Hava-Su ve Çevre temizliği konusudur. Maalesef ilimizde bu tür bir salgının olması bizleri derinden üzmüştür.” diyen Erkal, “İlgili kurumların yerinde müdahalesi ile olay durma noktasına gelmiştir” diye konuştu.

Milletvekili Erkal, daha sonra Malatya Belediyesi'ni ziyaret etti.

BELEDİYEDE..
Belediye Başkanı Cemal Akın'ı ziyaret eden TBMM Çevre Komisyonu BaşkanıErkal, hasta sayısının hızla düştüğünü belirterek, "Malatya'daki ishal vakalarıyla ilgili olarak epeyce spekülasyonlar yapıldı. Türkiye gündemine oturan bir konu haline geldi. Olayın çıkmasından ilk günden beri konuyu takip ettik. Son müracaatlarla birlikte hasta sayısı 8 bin 271 kişi hastanelere başvurmuş. Hastalarda hızlı bir düşüş var. Hastaları ziyaret ettim, genel durumları iyi. Vaka her geçen gün kontrol altına alınıyor. İlk günden beri bu konunun araştırılması gerekiyordu. Su numuneleri bakanlığa gönderildi ve tahlilleri yapıldı. Yaklaşık 160 numuneden 2 tanesinde ishal vakasıyla ilgili teşhis yapılmış ve olayın lokal olduğu açıklanmıştı. Sağlık Bakanlığı bir heyet gönderdi ve çalışmalar devam ediyor" diye konuştu.

Basın mensuplarına en son aldığı bilgileri açıklayan Erkal, "Sürekli Sağlık Bakanlığı ile irtibat halindeyiz. Yapılan incelemelerde, bizim ana kaynağımızda ve depolarda kesinlikle bir sorun söz konusu değildir. Malatya'nın içme suyu depoları kesinlikle temizdir." dedi.

İçme suyu şebekesine yüzey sularının karışmasının söz konusu olduğunu kaydeden Erkal, "Tamirat sırasında şebeke boşaltılabilir. Şebeke boşaltıldığı zaman orada bir ters basınç olur ve dışarıdaki yüzey suları, kanalizasyon suları veya başka kirli suları emer. Pis sular, depoya giden bir boru ya da büyük şebeke borusuyla ise yaygınlaşabilir. Özellikle de yüzeysel suların şebekelere sızması mümkündür. Burada yüzeysel suları özellikle söylüyorum, çünkü kanalizasyon sızmaları çok azdır. Bildiğiniz gibi Malatya Belediyesinin alt yapı çalışmalarının önemli bir bölümü benim döneminde yapıldı. Yapılan şebekeler güçlü bir şekilde yapıldı ve sağlıklı yapıldı." diye konuştu.

Erkal, şu anda sistemin kontrol altına alındığını ve şu anda bir problemin olmadığını söyledi. Hasta sayılarının "siyasi amaçla çokmuş gibi" gösterilmesine tepki gösterdi.

Bu tür olayların her kentin başına gelebileceğini söyleyen Erkal, muhalefet yapmak uğuruna rant hesabı yapılmasının Malatya’nın imajını çok kötü etkileyeceğini söyledi. Hasta sayısının TBMM’de bazı milletvekilleri tarafından yapılan konuşmalarda abartıldığını, rakamın bu konuşmalarda 10 binlere, hatta 35 bine çıkarıldığını söyleyen Erkal, “ TBMM’de yaptığım konuşmada da belirttiğim gibi muhalefet normalin dışında rakamları abartarak kamu sağlığı üzerinde siyaset yaptı. Bu asla yapılmamalıydı. Bu tarz yanlış söylemler Malatya’nın imajına çok büyük bir darbe vurabilir. Bu da Malatya’ya yapılmış en büyük haksızlıktır” dedi.

Bazı muhalefet temsilcilerinin belediye başkanı ve iktidarı yıpratmak için bu olayı malzeme olarak kullandığını belirten Erkal, “Kurumları siyasi rant uğruna yıpratmak çok yanlıştır. Bu şehre, bu şehrin insanına büyük zarar verir. Bundan hep birlikte kaçınmalıyız” diye konuştu.

“Yalnız, Bazıları bu konuyu gündeme getirirken çok uçuk rakamlarla yani 35 bin gibi rakamlar, Herkes kırılıyor, gibi konuşmalar Malatya imajına darbedir. Malatya’ya haksızlıktır. Hiçbir kimsenin buna hakkı yoktur. Klorlama da kullanılan damlama sistemini Türkiye’de kullanan ilk Belediye Malatya Belediyesidir. Bu sistem en sağlıklı sistemdir. Ve Sorun kontrol altına alınmıştır. Son iki günün rakamlarında da önemli düşüşler gözleniyor.” diyen Erkal, bir basın mensubunun “ Malatya Belediyesinin altyapı çalışmalarının büyük bir bölümü sizin döneminizde yapıldı ve bu hastalıkta şebekelerden kaynaklanıyor. İkisi arasında bir ilişki kurabilir miyiz ?” sorusuna “Anlamadım, ne gibi bir ilişki kurulabilir? Tamam, anladım kibarca bir yöntem kullandınız.. Bizim yaptığımız şebekeler çok güçlü ve sağlıklı bir altyapıdan oluştu.” yanıtını verdi.

Aynı basın mensubunun “Çok güçlü şebeke ve sağlıklı bir altyapı diyorsunuz ama, hastanelerde yatan binlerce hasta da var” diye üstelemesine Erkal'dan bu kez, “Şimdi öyle bilmiyorum öyle mi, eskiden Belediyelerin altyapı ve su şebekeleri isale hattı da dahil tüm işlemleri İller Bankası tarafından düzenlenirdi.” açıklaması geldi. Beledie başkanı ise "Şimdi de öyle" diye konuştu.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Belediye Başkanı Akın Erkal’a teşekkür etti. Belediye Başkanı Akın, “Malatya Belediyesi olarak, Sağlık Bakanlığı, Refik Saydam Hıfzıssıha Merkezi ve Sağlık Müdürlüğü ile koordineli bir çalışma içindeyiz. Bu koordineli çalışma sonunda vakalar da azalma görünmektedir. Belediye olarak her türlü tedbirleri aldık” dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız