SON DAKİKA
SON DEPREMLER

''Önce Muayenehane Yolu Tutuluyordu!..''

A- A+ PAYLAŞ

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Cuma gecesi başlayan Malatya gezisini, Cumartesi günü de ilk olarak Malatya Belediyesi’ne yaptığı ziyaretle sürdürdü. Bakan, belediye ziyareti sırasında soruları da yanıtladı ve bu arada üniversite hastanelerinin çalışma sistemine eleştiride bulundu.

MEHTERLİ KARŞILAMA..
Cuma gecesi Elazığ’dan Malatya’ya gelen ve ilk olarak Valiliği ziyaret eden bakan Akdağ, geceyi Malatya’da geçirdikten sonra, Cumartesi günkü ilk ziyaretini Belediyeye yaptı. Bakanı, belediye önünde Vali Halil İbrahim Daşöz, AKP milletvekilleri Fuat Ölmeztoprak, Münir Erkal, Ali Osman Başkurt, Belediye Başkanı Cemal Akın, AKP yerel yöneticileri, İl Sağlık Müdürü Sezai Demirel, Tabip Odası Başkanı Mehmet Gündüz ile diğer yetkililer, Belediye Mehter Takımı’nın gösterisiyle karşıladılar. Bakan Mehter Takımı’nın konserini ve “davul” gösterisini ilgiyle dinledi, izledi.

Daha sonra makam odasına çıkan Sağlık Bakanı Prof.Dr. Recep Akdağ’a Belediye çalışmaları hakkında bilgiler veren Belediye Başkanı Cemal Akın da, "Atıksu Arıtma Tesisi’nin Milletvekili Münir Erkal’ın Belediye Başkanlığı döneminde kredisinin bulunduğunu, kendisinden önceki Belediye Başkanı zamanında inşaatına başlandığını, bitirmenin ise kendisine nasip olduğunu" söyledi ve diğer belediye çalışmalarını anlattı.

Bakan, burada bazı açıklamalar yaptı, soruları yanıtladı. Bakan, “ Sağlıkta dönüşüm programında Malatya’nın neresindeyiz bunu görerek yolumuza devam edeceğiz. Malatya’da bu dönemde çok ciddi olumlu değişiklikler oldu. Zihinlerimizi yormamak için sadece birkaç kısa örnek vereceğim. Örneğin Sağlık Ocağı seviyesinde 2002 yılında 616 bin kişi muayene edilmişken, 2006 yılında bu rakam 1 milyon 530 bin kişiye yükseliyor. Yani 2.5 misli. Hastahenelerimizde 1 milyon 164 bin kişi muayene edilmişken, 2 milyon 286 bine yükseliyor. Yani bugünün 2 misli.

Tabii artık hem SSK’lılarımız, işçilerimiz ve onların yakınları, hem yeşil kartlılarımız daha rahat hizmet alıyorlar. Diğer vatandaşlarımızda kuşkusuz bu hizmetlerde daha rahat ve kaliteli bir biçimde yararlanıyorlar.

Şehirde çalışan sağlık bakanlığına bağlı hastahanelerimizde çalışan değerli uzman hekimlerimizin bugün yüzde 65’i muayenelerini kapatmış durumda. Belki bunu birçoğunuz bilmiyorsunuz. Tam gün olarak , tam zamanlı olarak full time çalışıyorlar. Bu vatandaşımızın memnuniyetini büyük ölçüde artırıyor.

Türkiye ortalaması yüzde 56’dır , yüzde 11 olarak almıştık. Muayenehanesiz çalışan hekim oranının yüzde 11 ile devralmıştık yüzde 56’ya çıktı. Bunun Malatya’da yüzde 65 olması çok memnuniyet verici. Umut ediyorum ki önümüzdeki 1-2 yıl içerisinde bu yüzde 65 oranının yüzde 75-80’lere çıkacaktır. Bu vatandaşlarımızın hizmet almasını çok kolaylaştırıyor. Vatandaşımız sağlık hizmetini almak için hastahaneden hizmet almak için muayenenin yolunu tutmak zorunda olmadığını ilk defa 59.Cumhuriyet hükümeti döneminde hissetmiştir.

Çok yanlış ve vatandaşı sıkıntıya sokan sistematik bir yapı mevcuttu. Hafızalarımızı yoklayalım. Bir Devlet hastahenesinden, kamu hastahanesinden hizmet almak isterseniz önce muayenenin yolunu tutmanız gerekiyordu. Bunu kırdık, bunu büyük ölçüde değiştirdik, tamamen bunu sıfırladığımızı söyleyemeyiz. Ama çok büyük mesafe aldık.İfade ettiğim gibi önümüzdeki yıllarda biraz daha mesafe alacağımıza da inanıyorum.

İldeki uzman sayımızda 166’dan 196’ya çıkarmışız. Aşılama oranımızı yüzde 83’den yüzde 95’lere çıkarmışız. 112 ambulans ile taşıdığımız hasta sayısını 7 binden 21 bine çıkarmışız. Çünkü artık kırsala da hizmet veriyoruz. 112 ambulans ağımızı çok daha yaygın hale getirdik,. Avrupa’nın birçok ülkesiyle boy ölçüşebilecek durumdayız. Önümüzdeki 1-2 yıl içerisinde ihtiyaç bölgelerine paletli kar araçları ve hava ambulans sistemi ile biraz daha sistemi geliştireceğiz.

Şunu açıkça ifade etmeliyim bizim ortaya koyduğumuz dönüşüm programıyla icraat planıyla şunu arzuluyoruz. Vatandaşımız sağlık hizmeti alırken bir zorlukla karşılaşmasın. Dar gelirli, orta gelir vatandaşımız bu hizmeti alırken para ödemek zorunda kalmasın.

Üniversite hastahalerimizde bir özel muayene ve özel ameliyat sistemi var. Şunu da ifade etmek isterim ben bu sisteme de karşıyım. Nasıl ki sağlık bakanlığı hastahanelerinde muayeneler kapanıyor ve hekimler kendi performans ve verdikleri hizmet ölçüsünde ek ödemeler alıyorlarsa mutlaka üniversite hastanelerimiz de de böyle bir sisteme dönüşmeliyiz. Aksi takdirde vatandaş kamuya ait bir hastahenede bu ister Sağlık Bakanlığına bağlı ister Üniversiteye bağlı hastahanesinde olsun bu hiç fark etmez, hizmet alabilmek için ayrıca cebinden para ödemek zorunda kalıyorsa kuşkusuz ki bu vatandaş için zor bir şey. Mutlaka bunu ülke gündeminden kaldırmalıyız.”dedi.

SORULAR VE YANITLARI..
Bakan Akdağ, belediye ziyaretinde basın mensuplarının sorularını da yanıtladı.

Bakan, Malatya’da, özellikle de ilçelerde uzman hekim sıkıntısı olduğu yolundaki bir soruya, “Meseleyi değerlendirirken mukayeselerle gitmek lazım. Kuşkusuz daha Malatya’ya uzman hekim göndermeliyiz, burada siz haklısınız. Ama 166’dan 196’ya çıkmışız.Bunu küçümsemeyelim. Çünkü Türkiye’de hekim sayısı maalesef çok yetersiz. Siz biliyor musunuz ki biz Türkiye Cumhuriyeti olarak Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesindeki 53 ülke içerisinde hekim sıralamasında 52.siyiz, yani sonuncuyuz veya sondan 2.sıradayız.

Bugün Avrupa Birliği ülkesinde her 100 bin kişiye 280 hekim düşerken Türkiye’de 100 bin kişiye 140 hekim düşüyor. Söylediğiniz problem bu bütün Türkiye’de bir problem. Üstelik ülkenin geleceğinide ilgilendiren problem.Bana sağlık sisteminin en sorunlu alanı nedir diye sorulduğunda hiç duraksamadan şu cevabı veriyorum. Türkiye’de doktor sayısı yetersiz.

Maalesef yıllarca doktor sayısının bu yetersiz durumuyla ilgili olarak özellikle Tabipler Birliği örgütü Türkiye’de hekim sayısının fazla olduğu gibi çok yanlış bir bilgilendirmeyle toplumu bilgilendirdi. Hatta üzülerek ifade etmeliyim ki, yakın bir zamanda Birliğin bir raporunda Türkiye’de doktor sayısı acilen azaltılmalıdır diye talihsiz bir cümle var.

Ülkemizde üniversite Tıp Fakültesi öğretim üye sayısı da yeterli. Dolayısıyla mutlaka hekim sayısını artırmalıyız.

Bu arada arkadaşlarımız bir not verdi: Malatya’da uzman sayısı demek ki biz Ankara’dan buraya gelinceye kadar bize bilgi verildikten sonra biraz daha artmış ve 196’dan 205’e yükselmiştir.”dedi.

Bakan, sağlıkta Valilik onayıyla görevlendirmeler olduğu, ayrıca özel sağlık kuruluşları teşvik edilirken, devlet hastanelerinin ödeneksizlikten “kırıldığı” şeklindeki bir soruyu da şöyle yanıtladı:

“Biz ödeneksizlikten hiç kırılmadık. Ödeneksizlikten kırılan Sağlık Bakanlığı olsaydık, bütün kamu hastahanelerdeki 14 tane MR, 64’e çıkmazdı. Tabii parayı nasıl kullanmak gerekliliğini bilmek lazım. İşletmeciliği bilmek lazım. Para kadar, paranın nasıl kullanıldığı da önemlidir.

Dönemimizde şöyle prensibimiz var: Hiçbir hastahenemiz cihaz, alet ve edavat açıcısında ihtiyacı olan cihazlar için söylüyorum, eksik bırakılmamalıdır. Bir yerde eksik bırakılma varsa, ya oradaki yöneticilerimizin biraz işi yavaştan alması sebebiyledir. Ya da ihale kanununun geciktirmesi sebebiyledir.

Bunun dışında alet, edavat ve ekipman acısından çok zenginiz. Öyle zannediyorum ki bu zenginlik Malatya’da da var. Bunu yenirde de göreceğiz Eksiklikler de varsa bunun tamamlanması içi derhal talimat veririz.

Personelinde Valilik oluruyla bir yerden başka bir yerde çalışması tabii bir şeydir. Bu il idaresi kanununda vardır. Valilerimizin bu şekilde yetkileri var.”

DEVLET HASTANELERİNİ ZİYARET..
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Beydağı Devlet ile Devlet Hastaneleri'ni ziyaret etti.

Bakan hastanelerde hasta ziyaretlerinde hastalara çiçek verdi ve geçmiş olsun dileklerini iletti. Hastane incelemesinde Bakan Akdağ, hastane dizaynı konusunda yapılması gerekenleri de iletti.

Bu arada, Beydağı Devlet Hastanesi çıkışında basın mensuplarının sorularını cevaplayan Bakan Akdağ'a, Beydağı Devlet Hastanesi binasının "çürük" olduğuna ilişkin iddialar olduğu iletildi.

Bakan Recep Akdağ ise "Eğer yıkım kararı alınmışsa yıkar yenisini yaparız. Mesela Erzurum Kadın -Doğum Hastanesi için yıkım kararı çıktı ve yenisini yapacağız. Ancak şunu belirteyim, güçlendirme ile yıkım kararı bazen karıştırılıyor. Oturulmaz raporu verilenler yıkılıp yapılıyor. Binanın güçlendirilmesi kararı verilenler de proje ile güçlendiriliyor" dedi.

Bakanın hastane ziyaretlerinde de basın mensuplarının tamamının geziye alınmaması yolundaki isteğine basın mensuplarından tepki geldi. Bakan, basın mensuplarının aralarından seçecekleri temsilcilerle görüntü alıp paylaşmalarını, "Burası hastane.." diye gerekçelendirip isterken, bu durum bazı basın mensuplarınca "sansür" olarak nitelendirildi.

Bakanın AKP'yi ziyaretinde de, basın mensupları görüntü aldıktan sonra dışarıya çıkarıldılar.

SAĞLIKÇILARLA TOPLANTI..
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Belediye Konferans Salonu'nda sağlık personeliyle bir araya gelerek yapılman çalışmalar hakkında bilgi verip, personellerin sorunlarını dinledi.

Bakan Akdağ, sağlık personeline yapılan ek ödemelerin 2 milyon 700 milyon YTL tutarında olduğunu ve bunun Maliye Bakanlığı'nın yüksek anlayışıyla gerçekleştiğini kaydetti.

Bu rakamın oldukça yüksek bir rakam olduğunu ancak bunu döner sermaye içinde tasarruf edilerek karşılandığını kaydeden Akdağ, işletmelerin geçmişle kıyaslanmayacak bir şekilde işlevlik kazandığını ifade etti.

"Sağlığımızdan tasarruf edemeyiz, ancak sağlık işlerini yürütürken tasarruf edilecektir" diyen Akdağ, "Bundan çok değil 4 sene önce bir kan sayımı tetkiki devlete maliyeti 20 YTL idi. Bugün 3 YTL'ye yapılıyor verimlilik arttı, israf azaldı" dedi.

Ek ödemelerin emeklilik hesaplarına yansıtılması ile ilgili olarak bilgi veren Akdağ, şunları söyledi:

"Ek ödemelerimiz biliyorsunuz emeklilik hesaplarına yansımıyordu. Sağlık çalışanlarını talebi ek ödemelerin emeklilik hesaplarına yansımasıydı. Sosyal Güvenlik Yasası ile birlikte bunu da gerçekleştirmiş olacağız. 2007'den itibaren artık ek ödemelerden aldığımız rakamları da emeklilik hesaplarına girecek."

Bu toplantı sırasında, Sağlık Bakanına da üzerinde adının yazılı olduğu 44 numaralı Malatyaspor forması hediye edildi. Bakan, Malatyaspor Başkan yardımcısı Hakan Kodaman'dan formayı alırken, "Malatyaspor'a da başarılar diliyoruz." şeklinde konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız