SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Öncelik, Kökünü Kazımak.."

0
Güncellendi - 2015-12-27 13:43:47
A- A+ PAYLAŞ
Malatya Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü tarafından, haşereyle etkin mücadele çalışmaları kapsamında “Halk Sağlığı Alanında Haşereyle Mücadele” konulu bir konferans düzenlendi.
 
Belediye Konferans Salonu’nda düzenlenen ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğretim üyeleri Prof. Dr. Hüsrev Mennan ile Özgür Öztan’ın konuşmacı olarak katıldığı konferansa, Malatya Belediye Başkan Yardımcısı Alican Bozkurt, Akçadağ Bahri Belediye Başkanı Ali Pektaş, Doğanşehir Polat Belde Belediye Başkanı Hasan Orman, Malatya Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü Şaban Aşıcı, Veteriner İşleri Müdürü Sadık Özelçi, çeşitli kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, akademisyenler, muhtarlar ve öğrenciler ile çok sayıda vatandaş katıldı.
 
Konferansın açış konuşmasını yapan Belediye Başkan Yardımcısı Alican Bozkurt; Temizlik İşleri Müdürlüğü bünyesinde yürütülen haşereyle mücadele çalışmalarının, Dünya Sağlık Örgütü’nce onaylı ve Sağlık Bakanlığı tarafından halk sağlığı alanında kullanılmak üzere ruhsatlandırılmış ilaçlar kullanılarak periyodik olarak sürdürüldüğünü kaydetti.
 
Haşereyle mücadelede önceliklere işaret eden Bozkurt, “Önceliğimiz, doğal dengenin korunarak, çevreye ve hedef dışı canlılara zarar vermeden, insanlara rahatsızlık veren ve çeşitli hastalıkları bulaştırma riski taşıyan sivrisinek, karasinek, kene gibi zararlıların yaşam alanlarımızda görülmesini ve üremesini engelleyerek, bunların sayısını en aza indirmek ve kökünü kazımak sureti ile kontrol altında tutmaktır” dedi.
 
Bozkurt, haşereyle mücadelede etkinliği arttırmak amacıyla halkı ayrıntılı bir şekilde bilinçlendirdiklerini, konferanslar düzenlediklerini, Vektörlerle Mücadele Kılavuzu hazırlayarak, dağıtımını yaptıklarını söyledi.
 
Ondokuz Mayıs Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hüsrev Mennan, konferansta yaptığı konuşmada, 2014 yılı itibariyle tüm Avrupa Birliği üye ülkelerinde olduğu gibi Türkiye’nin de gerek tarım alanında gerek çevre sağlığı alanında kullanılan ilaçlarla ilgili mecburi bir uyum süreci olduğunu bildirdi. 
 
Uyum süreci içerisinde, siyasi alandaki Kopenhag Kriterleri gibi halk sağlığı alanında da kriterler olduğunu kaydeden Prof. Mennan, “Pestisit kullanımı, yani tarım ilacı ve çevre sağlığı ilacı kullanımında Stocholm kriterleri dediğimiz kriterler var. 2002 yılında alınan AB kararı çerçevesinde tüm aday ülkeler ve mevcut AB üyesi ülkeler bu kriterlere uyum göstermek zorundadır. Bu uyum süreci içerisinde de Türkiye 2000’li yıllardan beri hazırlığını yapmaya devam ediyor ve bu kapsamda çok uzun süreli bir yol almış durumdadır. 
 
Bu kapsam içerisinde Türkiye’de 300’ün üzerinde ilaç yasaklanmış durumda ve daha bir çok ilacın da yasaklanmasını bekliyoruz. 2014 yılı itibariyle Türkiye’de ve dünyada en iyi, en kaliteli ve en uygun hangi ilaçlar varsa, bundan sonra Türkiye’de bu ilaçların kullanılması ile ilgili kesin kararlar alınacaktır. Bu konuda gerek Tarım Bakanlığı gerek Sağlık Bakanlığı çeşitli çalışmalarını da devam ettirmekte” açıklamasında bulundu.
 
Mennan, “Haşereyle mücadelede tüm yöntemleri kullanan Malatya Belediyesi’ne, başkanı nezdinde teşekkür ediyorum” dedi.
 
Mennan, AB üyesi ülkelerin önemli bir bölümünde, şehir içinde ilaç kullanımının yasaklanmış durumda olduğuna kaydetti. Haşereyle mücadelenin önemine de değinen  Mennan, “Sivrisinekleri küçük canlı olarak görüyoruz ama bazen önemli bilgiler bunların ne kadar tehlikeli canlılar olduğunu da gösterebilir. Sivrisinek, her 9 saniyede bir, bir insanın ölümüne neden olan herhangi bir hastalığı taşıyan bir vektördür. Bu da bunun ne kadar önemli olduğunu gösteriyor” dedi.
 
Konferansta konuşan Özgür Öztan ise haşerelerle mücadelede entegre mücadelenin önemine işaret ederek, fiziksel kontrol, kültürel önlemler gibi mücadele yöntemleri hakkında katılımcılara detaylı bilgiler verdi. 
 
Konferans programında dinleyici soruları da alınarak, konuşmacılar tarafından yanıtlandı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız