SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Öncülük Etmemiz Gerekiyor.."

A- A+ PAYLAŞ

Malatya I. Ulusal Kültür-Sanat Sempozyumu'nda konuşan Belediye Başkanı Ahmet Çakır, bir şehrin gelişmesinin sanayileşmeyle, yapılaşmayla, alt yapı ve modern binalarla mümkün olamayacağını, sosyal ve kültürel faaliyetlerin de çok önemli olduğunu söyledi.

Sempozyuma ilişkin belediyenin basın bülteni şöyle:

"Malatya’nın kültür ve sanatına önemli katkılar sunacak olan ve Malatya Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Malatya I. Ulusal Kültür-Sanat Sempozyumu 28 Ekim Cuma günü Anemon Otel’de saat 09.00’da saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.
 
Vali Doç.Dr. Ulvi Saran ve Belediye Başkanı Ahmet Çakır’ın yanı sıra Cumhuriyet Başsavcısı Muzaffer Sayın, İnönü Üniversitesi Rektör Yardımcısı İlhan İçen, HSYK Üyesi Birol Erdin, İl Genel Meclis Başkanı Naci Şavata, Milli Eğitim Müdürü Mehmet Bulut,  Baro Başkanı Eyüp Kutlubay, bazı ilçe ve belde belediye başkanları, meclis üyeleri, başkan yardımcıları, daire müdürleri, şirket genel müdürleri ve kalabalık bir dinleyici kitlesinin katıldığı Sempozyum,  Belediye Başkanı Ahmet Çakır ve Vali Ulvi Saran’ın açış konuşmalarıyla başladı.
 
İlk olarak konuşan Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Kültür’ün tarihler boyunca elde etmiş olduğumuz bütün maddi ve manevi değerlerin toplamı olarak özetlenebileceğini belirterek, kültür-sanattan yoksun bir ülkenin kalkınmışlığını tamamlayamayacağını söyledi.
 
Bir şehrin gelişmesinin sanayileşmeyle, yapılaşmayla, altyapı ve modern binalarla mümkün olmayacağını kaydeden Başkan Çakır, “Eğer şehri bir yerlere taşıyacaksak, bir geleceğimiz olacaksa bunun sosyal ve kültürel faaliyetlere vereceğimiz değer kadar önemli olduğunu ve bununla paralel olduğunu bilmemiz ve bu yönde hareket etmemiz gerekmektedir” dedi.
 
Her milletin ve her toplumun bir kültürü olduğunu belirten Çakır, konuşmasında özetle şunları söyledi:
“Son dönemlerde globalleşen ülkelerde bilişimin, teknolojinin gelişmesiyle kültürlerin yozlaştığını görüyoruz. Eğer bir millet kendi kültürünü yeteri kadar koruyamıyor ise o milletin yozlaştığı görülür. 
 
Bu yüzden yerel yönetimler olarak kültürümüze ve değerlerimize önem vermemiz ve korunmasına öncülük etmemiz gerektiğinin bilincindeyiz.
 
Biz bu bilinçle hareket ediyoruz ve yerel yönetimler olarak kültür ve sanat alanında da bir takım çalışmalar yapıyoruz. Özellikle Sanat Merkezimiz bünyesinde başlattığımız faaliyetler kapsamında gönüllü öğretmenlerimiz ve öğrencilerimiz tarafından değişik alanlarda çok önemli sanatsal eserler üretilmektedir. Sanat Merkezindeki kurslara başlamamızdaki gayemiz başta kimsesiz, özellikle risk altındaki çocuklarımızı topluma kazandırmaktı. Ancak Sanat Merkezimiz şu anda öylesine gelişiyor ki birçok gönüllü öğretmenlerimiz başta olmak üzere, gönüllü anneler, hanımlar başta olmak üzere birçok eseri üretebiliyorlar. Sanat Merkezimizden toplamda 2500 kişi istifade ediyor.”
 
Malatya Belediyesi tarafından yürütülen diğer kültür, sanat ve sosyal faaliyetlere de değinen Başkan Çakır, Hanımlar Kültür Merkezi, Semt Konakları, Çok Amaçlı Sosyal Tesisler hakkında da bilgiler verdi.
 
Bu çalışmaların yanı sıra Uluslar arası Sempozyumlar ve yayınlarla Malatya kültürünü yaşatmak ve tanıtmak istediklerini kaydeden Çakır, “Kendi yöremizin kültürünü ayakta tutmak, kaybolmaması adına bir takım etkinlikleri yapmak ve bunları halkımıza, gençlerimize, öğrencilerimize tanıtmak ve gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde aktarmak bizlerin görevidir” dedi.
 
Daha sonra konuşan Doç.Dr. Vali Ulvi Saran böyle bir etkinliği düzenlemesinden dolayı Malatya Belediyesi’ni ve emeği geçenleri kutlayarak, Malatya Belediyesi’nin sosyal, kültür ve sanat alanlarında önemli çalışmalar yaptığını söyledi.
 
 “Malatya Belediyesi, yakın zamanlarda Türkiye’de kültür ve sanat etkinliklerine en fazla yer veren ve bu alanda organize olan Belediye olarak ödül almıştır. Bu Belediyemiz adına ve Türkiye’de yerel yönetim anlayışı adına oldukça önemli bir gelişimi ifade ediyor ve böylesine bir başarıyı sağladığı içinde başta Belediye Başkanımız olmak üzere Belediyemizi candan kutluyorum” diyen Vali Saran, günümüzde kalkınmanın maddi düzeyinin temel gösterge olarak kabul edildiğini, oysa maddi kalkınmanın yanında geçmişten gelen değerlerin korunması, geliştirilmesi ve gelecek nesillerle aktarılmasının da kalkınmanın temel işareti sayılması gerektiğini söyledi.
 
Toplumların günümüzde kültürel açıdan ciddi bir kayıp ve erozyon süreci yaşadıklarını kaydeden Vali Saran, “İçinde bulunduğumuz gelişim çağı küreselleşme ve uzun süreden beri Türkiye’mizi de içine alan köyden kente göç hareketleri, gerçekten yerel, kültür ve değerlerin süratle kaybına sebebiyet veriyor. Ülkemizin geleneksel yapısının getirdiği ve geçmişten bu güne yıllardan beri biriktirilen birçok değer, hızlı kentleşme ve göç nedeniyle kısa süre içerisinde ortadan kalkıyor” dedi.
 
Malatya’nın Türkiye’nin güncel gelişmeleri doğrultusunda ve geçmişten bu güne devraldığı mirası geliştirme yönünde önemli bir sorumluluğu olduğunu da belirten Saran, “Malatya’nın sahne ve sinema sanatlarında son derece önemli isimler yetiştirdiğini hepimiz biliyoruz. Burası Niyazi Mısri’nin memleketi olduğu gibi Sadettin Konevi’nin ve Muhittin Harabi’nin uzun süre kaldıkları ve gerçekten Türkiye’nin kültür, edebiyat ve tasavvuf dünyasına önemli katkılar sağladıkları bilinir” şeklinde konuştu.
 
Vali Saran, Malatya Belediyesi’nin kültür ve sanat anlamında önemli çalışmalar yaptığının belirterek, “Belediye kültür ve sanat merkezinde gerek geleneksel el sanatlarımızı, gerekse resim, müzik gibi genel çerçevedeki sanat dallarında insanlarımızın yetişmesine imkan sağlıyor” dedi.
 
Saran konuşmasını, “Böylesi önemli bir toplantıyı düzenleyen belediyemizi kutluyorum ve sempozyumumuzun hem Malatya’nın kültür ve değer birikimini ortaya çıkarmada hem de Türkiye’nin bu noktada üstlenmesi gereken sorumluluğa işaret etmesinde önemli bir vesile olacağı düşüncesiyle programın başarılı geçmesini diliyorum” şeklinde tamamladı.
 
Açış konuşmalarının ardından ‘Yönetim, Sanat ve Siyaset’ konulu Açılış Paneli yapıldı. Prof.Dr. Mehmet Karagöz’ün yönettiği Panel’e, konuşmacı olan Ahmet Ertürk rahatsızlığı dolayısıyla katılamazken, Kenan Işık, Prof.Dr. İbrahim Gezer ile Dr. İsmail Kapan konuşmacı olarak katıldılar.
 
Panel’de ilk olarak konuşan sanatçı Kenan Işık, ‘Sinema ve Sahne Sanatları’ konusunda bir konuşma yaptı. Işık yaptığı konuşmasında, geçmişten kaybedilen değerlerin bu tür organizasyonlarla ortaya çıkarılmaya çalışıldığını belirterek, özgün olanın peşinde olmamız gerektiğini söyledi. Millet olarak derin bir kültürün yeşerdiği bir toplum olduğumuzu, ancak zamanla çeviri yapılmış bir kültürün kucağına bırakıldığımızı söyleyen Işık, “kaybedilen değerlerimiz karşısında bir şeyler yapacaksak tam zamanıdır. Belediye Başkanımız bu sempozyumu düzenledi. Bundan dolayı kendisine ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Devamını diliyorum” dedi.
 
Sanatçı Kenan Işık, konuşmasında özetle; bugün dünyada en değerli metanın sanat olduğunu, sanatın yeni bir iş alanı olduğunu, iyi para getirdiğini, sinemanın turistik bir önemi olduğunu, senaryonun insanları bağlayan bir özelliği olduğunu, oyuncuların bir misyonunun olduğunu, o insanların gerek yaşantılarıyla, gerek haberleriyle insanların hayatına girdiğini, sanatın çok para getiren bir işletme haline geldiğini, geleneklere bağlı kalmak gerektiğini, ancak miadını dolduran geleneklerin bir kenara bırakılması gerektiğini, Hititlere Başkentlik yapmış Malatya’nın kültür ve sanat anlamında zengin bir il olduğunu, Malatyalı insanların dünyanın dörtbir yanında özellik ve güzellikleriyle dikkat çektiğini, bu insanları yetiştirenlerin de Malatyalı analar olduğunu söyledi.
 
Panelde ikinci olarak Prof.Dr. İbrahim Gezer ‘Sivil Toplum ve Malatya’ konusunda bilgiler verdi.
 
Toplulukları birbirinden farklı kılan şeyin kültür olduğunu ve toplumların farklılıklar gösterdiği sürece anlam ifade ettiğini belirten Prof.Gezer, kültür ve sanatın sadece tablo asmak olmadığını, yaşamdaki her şeyin bir kültür, bir sanat olduğunu söyledi. 
 
Malatya’nın farklı kültürlerin toplandığı bir belde olduğunu kaydeden Gezer, konuşmasında başlıklar halinde; sivil toplum, sivil toplum örgütlülük düzeyi, örgütlü sivil toplum, sivil toplumun ortaya çıkışı ve gelişimi, Türkiye’de sivil toplum, Malatya’da sivil toplum, sivil toplumu geliştirici şartlar, sivil toplum hakkında tespitler ile sonuç ve öneriler hakkında bilgiler verdi.
 
Prof.Dr.İbrahim Gezer, STK’larla ilgili olarak özetle; Türkiye’de 90 bin vakıf ve dernek bulunduğunu, 800 kişiye bir dernek düştüğünü, 7.5-8 milyon STK üyesi bulunduğunu, sivil topluluk üyesi oranının yüzde 10 dolayında olduğunu, Malatya’daki STK sayısının ise 750 dolayında olduğunu, STK üye sayısının 35 bin olduğunu, 20 kişiden bir kişinin STK’lara üye olduğunu, STK örgütlülük düzeyinin ise yüzde 5 seviyesinde olduğunu söyledi.
 
‘Yönetim, Sanat ve Siyaset’ konulu açılış panelinin son konuşmacısı Dr. İsmail Kapan da ‘Siyaset ve Malatya’ konusunda bilgiler verdi. Siyasetin kelime anlamı itibariyle at terbiyeciliği/seyislik olduğunu söyleyen Kapan, siyasetin bir ülkeyi, bir milleti yönetmek olduğunu söyledi. her şeyin kaynağının bilgi ve öğrenme olduğunu kaydeden İsmail Kapan, amacın Malatya’yı en güzel şekilde yönetmek olduğunu ancak, Malatya’nın uluslar arası alanda at koşturan liderler yetiştirmeyi de amaçlaması gerektiğini savundu.
 
‘Dünya’da markalaşmış siyasetçiler vardır. Bizim de dünyaya mal olmuş insanlarımız olmalı’ diyen Kapan, özetle; “Bizim de markalaşmış isimlerimiz vardır. Ama bunların artırılması lazım. Malatya, siyasi birikim ve duruşunu ülke menfaatleri doğrultusunda kullanmaktadır. Cumhuriyet döneminde siyaset denilince Malatya’da İsmet İnönü akla gelir. İnönü siyasi hayatının tamamını Malatya temsilcisi olarak sürdürmüştür. Hamit Fendoğlu, Turgut Özal, Korkut Özal, Hüsnü Doğan, Galip Demirel, Metin Emiroğlu gibi birçok siyasetçi görevlerini layıkıyla yerine getirmiştir. Şimdi sıra yeni siyasetçilerdedir. Siyasette birkaç isimle yetinmek, Malatya için yeterli değildir” dedi.
 
Düzenlenen panelin ardından başta Belediye Başkanı Ahmet Çakır olmak üzere protokol tarafından panelistlere günün anısına Katılım Belgesi ile Belediye Yayınlarından oluşan birer set hediye edildi."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız