SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Önem Verilmezse Şaşkınlık Yaşanıyor'

A- A+ PAYLAŞ

28 Şubat Sivil Savunma Günü nedeniyle Malatya'da program düzenlenerek, konuşmalar yapıldı. İl Özel İdaresi Salonu'nda düzenlenen programda konuşan Vali Halil İbrahim Daşöz, sivil savunmanın önemini anlattı. Daşöz, "Birey olarak herkesi ilgilendiren bir konu olarak ilk yardımı herkesin bilmesi gerekiyor" dedi.

Özellikle depremlerde fazla can ve mal kaybının olmaması için binaların standartlara uygun olarak yapılması için denetime ağırlık verilmesi noktasında yerel yönetimlere büyük görevler düştüğüne dikkat çeken Vali Daşöz, "Herhangi bir afet öncesinde neleri yapabileceğimizi önce bilmemiz gerek. Sonra hazırlık yapmak ve uygulamak önemlidir. Bunlara gerekli önem verilmezse, olağanüstü durumlar ortaya çıkınca ne yapılacağı konusunda şaşkınlık yaşanıyor" diye konuştu.

Sivil Savunma Müdür Vekili Durmuş Doğan da konuşmasında, "Nerede, ne zaman ve ne için olacağı bilinmeden deprem, su taşkını, heyelan, çığ gibi doğal afetler de insanın canına ve malına yönelik büyük tehlikeler arz etmektedir. Doğal afetlerin önlenmesine yönelik tüm bilimsel ve teknolojik gelişmelere rağmen insanoğlu zaman zaman bu durumlar karşısında aciz kalmaktadır" şeklinde konuştu.

"Bilindiği gibi ülkemizin yüzde 92'sinin deprem riski taşıdığı, nüfusumuzun yüzde 95'inin bu topraklar üzerinde yaşadığı, büyük sanayi merkezlerinin yüzde 98'nin ve barajlarımızın yüzde 93'nün deprem bölgelerinde bulunduğu bilinmektedir" diyen Doğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Malatya ili de afetlere karşı hassas bir konumda bulunmaktadır. Kaçınılmayan ve yüzde 100 önlenemeyen afetlere karşı alınabilecek tüm önlemleri almak ve hazırlıklı olmak gerekmektedir. Özellikle can ve mal kurtarma ile sosyal yardım hizmetlerinin olayın meydana geldiği andan itibaren yapılması büyük önemli taşımaktadır. Amacımız gerek ilimizde, gerekse komşu il ve ilçelerde meydana gelebilecek bir doğal afette, ilimizin tüm güç ve kaynaklarını kullanarak, afet bölgelerine en seri şekilde ulaşmak, ihtiyaç duyulan arama kurtarma, ilk yardım ve sosyal yardım hizmetlerini vermek ve yaralarının sarılmasına çalışmak olacaktır. Bütün depremlerde olduğu gibi özellikle 1999 yılında Marmara bölgesinde meydana gelen depremde yapılan arama kurtarma çalışmalarında görülmüştür ki, afetlere ne kadar çok ekip ve iyi eğitimli personel ve modern araç ve gereçlerle müdahale edilirse, o kadar çok can kurtarılmaktadır."

Sivil Savunma Kolej Öğretmeni Nilgün Öztemiz'in slayt eşliğinde sivil savunmayla ilgili bilgi aktarmasından sonra, ilköğretim ve liseler arasında sivil savunmayla ilgili düzenlenen, resim, şiir ve kompozisyon yarışmasında dereceye girenlere yetkililer hediyelerini verdi.

TATBİKAT..
Öte yandan 28 Şubat Sivil Savunma Günü nedeniyle Malatya'da yapılan deprem tatbikatı gerçeğini aratmadı.

Fen Lisesi bahçesinde düzenlenen tatbikatta, senaryo gereği 6,5 şiddetinde deprem meydana geldi. Yıkılan evlerin enkazı altında kalan yaralılar ve ölüler çıkarıldı. Sivil Savunma Müdürlüğü koordinatörlüğünde, 2. Ordu Komutanlığı, belediye, bazı dairelerin arama ve kurtarma ekiplerinin yer aldığı tatbikatı, Vali Halil İbrahim Daşöz, Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Cengiz, Sivil Savunma Müdür Vekili Durmuş Doğan, ilgili daire müdürleri ve vatandaşlar da izledi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız