SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Önemli Bir Sağlık Sorunudur"

0
Güncellendi - 2015-12-28 02:25:33
A- A+ PAYLAŞ

Malatya İl Sağlık Müdürü Dr. Nail Umay, Kanser Haftası dolayısı ile açıklama yaptı. 

"Kanser, kelime anlamı olarak bir organ veya dokudaki hücrelerin düzensiz olarak bölünüp  çoğalmasıyla beliren kötü urlardır. " diyen Dr. Umay, "Genel anlamda ise kanser; vücudumuzun çeşitli bölgelerindeki hücrelerin kontrolsüz çoğalması ile oluşan 100'den fazla hastalık grubudur. Çok çeşitli kanser tipleri olmasına rağmen, hepsi anormal hücrelerin kontrol dışı çoğalması ile başlar. Tedavi edilmez ise ciddi rahatsızlıklara, hatta ölüme dahi neden olabilir." ifadelerini kullandı. 

Kanserin belirtileri arasında; açıklanamayan kilo kaybı, nedeni belirlenemeyen ve uzun süren ateş, halsizlik, ciltte meydana gelen değişiklikler, vücudun herhangi bir yerinde meydana gelen olağan dışı kanamalar, dışkılama veya idrar yapma alışkanlığında değişiklik, öksürük ve horlama,  ben ve siğillerdeki değişiklikler, ağrılar olduğunu söyleyen Dr. Nail Umay açıklamasında;  " Akrabalarında kanser öyküsü olan genç insanlar daha yüksek riske sahiptir. Örneğin anne veya kız kardeşinde meme kanseri öyküsü olan bir kadında,  aile öyküsü olmayan kadına göre meme kanseri gelişme riski iki kat fazladır. Kanser öyküsü olanların, daha erken dönemde ve daha sık aralıklarla tarama testlerinden geçmesi faydalı olacaktır. Bu kişilerde genetik testlerin yapılmasında önerilmektedir. Genetik risk faktörlerinin yanında çevresel (hava kirliliği,radyasyon..),davranışsal(sigara içmek,uygun olmayan diyetlerle beslenmek..),biyolojik (yaş,cinsiyet,ırk..) risk faktörleri de önemlidir.

Modern tıptaki gelişmelere rağmen, dünyada ve ülkemizde ölüm nedenleri arasında halen ilk sıralarda yer almasından dolayı kanser önemli bir sağlık sorunudur. Tanısı ve tedavisi farklı uzmanlık dallarının işbirliğini gerektirmektedir. Kanserde erken tanı önemlidir. Türkiye'de özellikle meme, rahim ağzı (serviks) ve bağırsak kanserinin erken tanısı konusunda ulusal tarama programları mevcuttur." ifadelerine yer verdi. 

Dr. Umay açıklamasında daha sonra şu bilgileri paylaştı; "Kanserden korunma kanserin tedavisinden daha önemli bir husustur. Korunmada, yukarıda anlatılan başta sigara ve alkol olmak üzere, kanser yapıcı çevresel etkenlerden uzak durmak önemlidir. Bunun dışında düzenli spor yapmak, aşırı güneşten ışığından sakınmak, özellikle meyve ve sebze ağırlıklı uygun bir diyet uygulamak ve doğal gıdalarla beslenmek kanser sıklığını azaltabilir.İlimizde de Kanser taramalarını gerçekleştiren  Kanser Erken Teşhis,Tarama ve  Eğitim Merkezi (KETEM) Beydağı Devlet Hastanesi kampüsünde hizmet vermektedir."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız