SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Önemli Olan Sağlıklı Planlama"

0
Güncellendi - 2015-12-27 16:00:25
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Serbest Mali Müşavirler ve Muhasebeciler Odası’nı (SMMMO) ziyaret ederek, Büyükşehir süreciyle ilgili bilgi veren Belediye Başkanı Ahmet Çakır, “Büyükşehir statüsü gerçekten önemli bir statü. Çünkü geçmiş süre içerisinde de Büyükşehir statüsü alan illerin şehircilik anlamında çok daha sağlıklı gelişme gösterdiğini biliyoruz. Bu durum örnekleriyle ortada” dedi.

SMMMO Toplantı Salonu’nda oda başkanı Bahattin Ülger ve odaya bağlı serbest muhasebeci ve mali müşavirler tarafından ağırlanan Başkan Çakır, istişare ve bilgilendirme yapmak amacıyla zaman zaman ziyaretler gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Belediye Başkan Yardımcısı ve Yeni Malatyaspor Kulüp Başkanı Ertan Mumcu, TÜRMOB Disiplin Kurulu Üyesi Mustafa Bahadır Altaş ve Malatya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Bahattin Ülger’in yanı sıra muhasebeciler ile mali müşavirler katıldığı toplantıda Başkan Çakır, “Temel amacımız sizleri dinlemek. Gitmiş olduğumuz odalarımızda veya sivil toplum kuruluşlarımızda belediye ile ilgili öneriler veya endişeler varsa bunları karşılıklı olarak paylaşmak istiyoruz. ‘Neler yapılabilir’ bunu dinlemek istiyoruz. Büyükşehir sürecinde neler yapabiliriz, bunları karşılıklı olarak istişare ederek fikir alışverişinde bulunuyoruz” diye konuştu.

Malatya’nın Büyükşehir statüsüne kavuşması ile ilgili olarak yaşanan süreci aktaran Başkan Çakır, “Yeni Büyükşehir yasasında Büyükşehir olan illere daha çok imkanların verilmesi; il sınırının Büyükşehir sınırı ilan edilmesi ve genel bütçeden gelen payın önemli bir miktarda arttırılarak önemli bir kaynak imkanının sunulması gerçekten Malatya için, Büyükşehir statüsünü kazanan iller için son derece önemli bir gelişme. Büyükşehir statüsünün kazanılmasını, Malatya’mız adına son yıllarda yapılmış en önemli faaliyetlerden, gelişmelerden biri olarak değerlendiriyorum” şeklinde konuştu.

Malatya’nın bundan sonraki süreçte hem ekonomik olarak,  hem de şehir olarak büyümesini daha hızlı yapacağını ve bunun bir dönüm noktası olduğunu daha önce ifade ettiğini belirten Başkan Çakır, “Dolayısıyla bu süre içerisinde tabi sağlıklı bir şekilde planlama yapmak çok önemli. Yani Büyükşehir statüsünü kazanmak sadece yeterli değil. Bu süreci sağlıklı planlamak; imar planları, şehrin altyapı sorunları gibi belediyecilik hizmetleri konusunda sadece merkez olarak değil Malatya’nın bir bütün olarak, bütün ilçeleriyle birlikte bütün ana arterleri, altyapılarıyla bir bütünün parçası olarak görüp böyle planlanması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Başkan Çakır, Büyükşehir sürecinde ne kadar sağlıklı, düzgün planlama yapılırsa, Büyükşehir’in getirisinin de o kadar fazla olacağını vurgulayarak, şöyle konuştu:

“Kaynakların tek elden yönetiliyor olması büyük bir avantajı ortaya koyuyor. Yine planlama şehirlerin en önemli birinci olmazsa olmazı. Özellikle Malatya merkez başta olmak üzere diğer ilçe merkezlerimizin de belli bir imar planı çerçevesinde imarlarının gelişmesi ve şehrin buna göre planlanması çok önemli. Altyapı bütünlüğünün oluşturulması çok önemli. Biliyorsunuz Malatya’mızda şu ana kadarki süre içerisinde de bir Büyükşehir gibi çalışma gayreti içerisindeydik. Tabi elimizde bir Büyükşehir yetkimiz yoktu ama özellikle Özel İdaremizle birlikte 2009 yılının sonunda 2010’un başlarında 1/25.000’lik çevre düzeni planı çalışmasını başlattıktan sonra imar planlarında yakın ilçe, beldelerimizle bir uyum içerisinde olmaya gayret ettik. Bu çalışmayla amacımız şehrin yapılaşmasında, imarında bütünlüğü oluşturmaktı.  Biz bunu ulaşımda yapmaya çalıştık. Ulaşımda ciddi bir çalışma yapıldı; 7-8 belediyemizin ulaşımını biz yapmaya başladık. Bununla birlikte katı atık sahasını ileriye dönük olarak Malatya’ya 30 yıllık hizmet verebilecek bir yapıda ihalelerini yaptık.”

Büyükşehir Belediyesi’ne geçiş hazırlıkları yaptıklarını anlatan Başkan Çakır, “İmarla ilgili olarak bütün belediyelerimizden imar durumlarını istedik. Bunların hepsini toparlayacağız. Yine Maski’de oluşturduğumuz altyapı komisyonumuzla bütün yerleşim yerlerinin adeta altyapı röntgenlerini çekeceğiz. Mevcut hallerini tespit edeceğiz. Üst yapı ile ilgili olarak Fen İşleri Müdürlüğümüz uhdesinde oluşturulacak bir komisyonda da ihtiyaç olan üst yapıdaki eksiklikler tespit edilecek. Dolayısıyla daha sağlıklı bir planlamayı, hangi bölgede ne kadar eksikliğimiz var, bunları da Büyükşehir olmadan önce planlamasını yaparak elimizde raporlaştıracağız, Büyükşehir olmadan bunu da hazır hale getirmiş olacağız. Ayrıca şu anda sahada da çalışmalarımız hızla devam ediyor” açıklamasında bulundu. 

Başkan Çakır, daha sonra serbest muhasebeci ve mali müşavirlerin sorularını da cevaplayarak sohbet etti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız