SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Onlar Artık Gülüyor..

A- A+ PAYLAŞ

Burhan KARADUMAN-(ÖZEL HABER)

Malatya'da 2011 yılının ilk ayında 6 çocuk, karaciğer nakli yapılarak, hayatlarının ilkbaharında yeniden hayata merhaba dediler. Çocukların en büyük handikabı ise Sağlık Bakanlığı'nın aşı listesinde olmayan Hepatit A aşısını yaptırmamış olmaları.

Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi, karaciğer nakilleri alanında yaptığı başarılı çalışmalarda yetişkinlere göre daha zor olan çocuklara karaciğer nakillerinde de önemli görevler üstleniyor.

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Karaciğer Nakil Ünitesi Başkanı Prof. Dr. Sezai Yılmaz ve Pediatrik Karaciğer Nakli Programı Başkanı Prof. Dr. Ayşe Selimoğlu, 2011 yılının ilk 6 ayında karaciğer nakli yapılan çocuklarla birlikte hatıra fotoğrafı çektirerek, çocuklara yönelik karaciğer nakilleri konusunda açıklamalarda bulundular. İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Karaciğer Nakil Ünitesi Başkanı Prof. Dr. Sezai Yılmaz, "Karaciğer nakilleri zaten zor bir ameliyat. Ama çocuklara yapılan karaciğer nakilleri bir kat daha zor. Bizim karaciğer nakil sayılarımız arttıkça, burada yapılan çocuk karaciğer nakilleri gittikçe artmakta. İlk başlarda bu oran yüzde 10'un altında idi, ama bu yıl yaptığımız 16 karaciğer nakilinin 6 tanesini çocuklar oluşturuyor. Çocuklar burada karaciğer nakillerinin önemli bir kısmını oluşturmakta. Özelliklede, acil koma ile gelen çocuklar son derece önemli. Burada gördüğünüz çocukların hepsi, son derece sıkıntılı bir vaziyette, öyle ölüm ile kalım arasında ince bir
çizgide bize başvurdular. Hepsi başarılı bir şekilde karaciğer nakillerine maruz kaldılar. Sonuç böyle, biz mutluyuz, onlarda mutlu" şeklinde konuştu.

Pediatrik Karaciğer Nakli Programı Başkanı Prof. Dr. Ayşe Selimoğlu ise verdiği bilgide, "Çocuk nakilleri 2006 yılından beri merkezimizde yapılıyor. Şimdiye kadar 60'a yakın çocuk burada nakil oldu. Son 2011 yılında ise 6 tane çocuğumuz nakil oldu. Başarı oranlarımız iyi. En çok biz ülkemiz koşullarında maalesef Hepatit A'ya bağlı ani gelişen, komaya götüren problemler nedeniyle nakil yapmak zorunda kalıyoruz. Aslında bu çok açı bir durum. Çünkü Hepatit A, aşısı olan bir hastalık. Maalesef birçok
çocuğumuz aşı olmadığı için, Sağlık Bakanlığı'nın rutin aşılama listesinde olmadığı için aşı, çocuklar komaya girmekte. Bizim de hastalarımızın büyük bir kısmını onlar oluşturuyor. Bunun yanı sıra kronik karaciğer hastalığı olan hastalarımızda var. Tıbbi tedavi ile çocuklarımızı iyileştiremediğimiz zaman çocuklarımızı nakle veriyoruz. Ama mutluyuz, çünkü merkezimizde nakil yapılıyor. Bu çok önemli bir konfor. Bu bizim çok büyük bir mutluluk. Çünkü yaşama şansları sıfır olan çocukları nakle veriyoruz. Onları
yaşama kavuşturuyoruz. Bu işte aktör cerrahtır. Prof. Dr. Sezai Yılmaz'a ve ekibine teşekkür ediyoruz. Bizim mutluluğumuz bu çocukları görmek. Çünkü bu çocuklar ikinci hayatlarını yaşıyorlar. Annelerinin gözlerindeki o mutlulukta bizi her zaman mutlu ediyor" ifadelerini kaydetti.

Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi, 2010 yılında da 175 karaciğer nakli sayısı ile yine birinci oldu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız