SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Onlar Aslında Şarkı Söylüyor

0
Güncellendi - 2017-07-27 04:12:47
Onlar Aslında Şarkı Söylüyor
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da İnönü Üniversitesi Engelli Çocukları Araştırma Merkezi Beden Eğitimi Bölümünde öğretmenlik yapan Şadiye Özbey Eroğlu ve öğrencileri işitme engelliler için şarkıları işaret diliyle söylüyor.

Eroğlu, yaptığı açıklamada, aynı zamanda Sağlık Bilimleri Fakültesi Odyoloji Bölümünde işaret dili eğitimi verdiğini belirterek, uzun zamandan beri işaret diliyle ilgilendiğini söyledi.

İşaret dili ile şarkı söylemeye geç başladığına değinen Eroğlu, işitme engellilerin şarkı sözlerini alt yazıdan okumak yerine işaret diliyle dinlediğini ve bundan hoşnut olduklarını anlattı.

Öğrencilerine cesaret vermesiyle birlikte işaret diliyle söylediği şarkıları sosyal medyadan yayınlamaya başladığını aktaran Eroğlu, şu bilgileri aktardı:

"Müzik evrenseldir, insanları dinlendirir. Biz müziği duyuyoruz, işitme engelliler ise yüksek sesli müzikte sadece ritmleri algılayabiliyor. Şarkılar söyleniyor ama sözlerini sadece okuyabiliyorlar. Biz kurslarda işaret dili eğitimi alan gençlerle şarkıları çevirmeye başladık. Soyut kelimelerin olmadığı şarkıları işaret diline çeviriyoruz. Olabilecek şarkıları çevirerek, işitme engellilerin duyumlarına hitap ederek yapmaya çalıştık."

Şarkıları işaret diline çevirdiği için işitme engellilerden çok güzel ve olumlu tepkiler aldığını aktaran Eroğlu şunları söyledi:

"Mesaj atıyorlar 'abla eline, işaretine sağlık' diye. İşitme engelliler bunu anlamamış olsaydı, böyle güzel tepkiler vermezdi. İşitme engelliler kendileri için şarkı çevirmemizden mutlu oluyor. İşitme engelliler kendileriyle anlaşabilecekleri biriyle konuşmaktan büyük zevk alıyorlar. İşitme engelliler bizimle birlikte şarkı söylediklerinde inanılmaz mutlu oluyorlar. İşitme engelli bireyle işitme engeli olmayan birey beraber bir şey yapıyor."

Gönüllü olarak engelli çocuklar yararına etkinliklere katılan Aydın Aydemir ise müziğin herkes için olduğunu belirterek, "Onlarda eğlensin, müziğin, kelimelerin ve şiirin ne demek istediğini işaret diliyle anlasınlar, mutlu olsunlar. İşaret diliyle müzik yapmamızın amacı bu." dedi.

Atatürk Üniversitesi Sosyal Hizmetler bölümünden bu yıl mezun olan Melek Bilişik ise mesleğinden dolayı işaret dili öğrenmenin gerekliliğini hissettiği için kursa katıldığını ve daha sonra böyle bir etkinlikte yer aldığını ifade etti.

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız