SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Onlar Eli Öpülesi Kınalı Kuzulardı"

0
Güncellendi - 2016-03-18 20:30:33
A- A+ PAYLAŞ

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101. yılı sebebiyle Malatya’da çeşitli etkinlikler gerçekleştirildi.

İlk tören Şehir Mezarlığı'ndaki Şehitlikte düzenlendi. Şehitlik a Anıtı önünde düzenlenen tören saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı. Vali Süleyman Kamçı, 2. Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Avni Angun, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır ile şehit aileleri adına anıta çelenk sunuldu. Törene il protokolü de katıldı.

Törende saygı duruşu ve saygı atışının yapılmasının ardından Tören Bölüğü ve Bando eşliğinde İstiklal Marşı söylendi.

Şehitlik Özel Defterine günün anlam ve önemine ilişkin duygularını yazan Vali Süleyman Kamçı, şeref defterine, “Milletimizin birliği ve aziz vatanımızın bölünmez bütünlüğü için canlarını feda etmekten çekinmeyip şehadet şerbetini içen, mukaddes kanlarıyla her zerresini suladıkları bu toprakları vatan olarak bizlere kutlu bir miras olarak bırakan aziz şehitlerimizin manevi huzurlarındayız.  Malazgirt’le başlayıp Çanakkale’yle devam eden ve Kurtuluş Savaşı’yla nihayetlenen şanlı destanlarımız göstermiştir ki Türk Milleti inanç, cesaret, mertlik ve yiğitlik abidesidir. Necip Milletimiz, Aziz Vatanımızın yılmaz bekçisi olduğunu Sarıkamış’tan Gelibolu’ya, Karadeniz’den Akdeniz’e kadar Anadolu coğrafyasına ilahi bir mühür gibi nakış nakış işlemiştir. Bütün dünya bilmelidir ki; onların, ‘Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır, Toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır’ anlayışıyla bedenlerini katık ettikleri kutsal vatan toprakları son nefer, son nefes ve son damla kana kadar aynı cesaret ve kararlılıkla muhafaza edilecektir. Ruhları şad, makamları cennet olsun” ifadelerini kaydetti.

ŞEHİTLİKTE İLK KEZ ÇANAKKALE DETAYLARI….

Törene katılanlara Şehitlik girişinde Çanakkale Zaferi dönemini yansıtan giysi ve kamuflashlarla bekleyen askerler tarafından ziyaretçilere kırık buğday çorbası ikram edildi. Şehitlikte bazı askerler kum torbalarından yapılmış siperlerde Çanakkale Zaferi döneminin askeri kamuflashlarını giyerek beklediler.

ŞEHİT ANNESİNE TESELLİ

Törende şehit mezarları ziyaret edilerek karanfil bırakıldı.  Şehit Mezarlarını ziyareti sırasında Şehit Jandarma Astsubay Tolga Topçuoğlu’nun mezarı başında ağlayan şehidin annesinin yanına giderek onu teselli etmeye çalışan Vali Kamçı “ Sen Şehit annesisin, Şehitler bir daha Dünya’ya gelsek şehit olsak diye dua ederlermiş, biliyorsun değil mi? Şehitler ölü değil onlara ölü demeyiniz onlar bizim aramızda. Ağlayarak bunu yapan vatan hainlerini sevindirmeyelim.” dedi.

Ziyaretleri sırasında komando kıyafetleri ile dayısı Şehit Tank Er Yunus Yıldırım’ın mezarı başında gördüğü küçük Agâh Efe Özgenç’i de kucaklayarak öpen Vali Kamçı, Agah Efe’ye karanfil vererek birlikte mezara çiçek bıraktılar.

“ONURLA ÖLMEYİ TERCİH EDENLERİN SAVAŞIDIR”

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101. Yılı nedeniyle Malatya Kongre ve Kültür Merkezinde de bir tören düzenlendi. İl protokolü ve davetlilerin katıldığı törende konuşan Vali Süleyman Kamçı, “Bilmek ve asla unutmamak gerekir ki, o tunç yürekli, katı demir bilekli, ak alınlı yiğitler, Aziz Türk Milleti'nin şerefini ayakaltı olmaktan kurtarmak; gökleri al bayraksız, minareleri ezansız bırakmamak için zerrece tereddüt göstermeden bedenlerini sağanak sağanak yağan ölüme karşı siper ettiler.  Onlar elleri öpülesi cefakâr Türk analarının kınalı kuzularıydı. Ebediyete yolculukları, yurdu yaşatmak, namusu çiğnetmemek, yıldızı bağrına basmış hilalin varlığını idame ettirmek içindi.  Türk Milleti ilelebet hür yaşasın diyeydi maveraya kanatlanışlar. Cenab-ı Allah, o aziz şehitlerimize ve vatan toprağına düşen bütün şehitlerimize cennetin en yüce makamlarını nasip eylesin inşallah.  Sevgili Gençler;  Kadim tarihimizdeki pek çok örneği gibi Çanakkale de zelil yaşamak yerine onurla ölmeyi tercih edenlerin savaşıdır. Çanakkale, necip milletimizin vatan, millet, bayrak ve mukaddesat sevdasının kanla yazılmış ifadesidir.  Sizler, o kahramanlık destanını yazan isimsiz kahramanların varislerisiniz. Onların azim, cesaret ve kararlılıkları sizlerin ruhunda filizlenmelidir. Unutmayınız ki; geçmişini unutanlar, o geçmişi yeniden yaşamak zorunda kalırlar.  Aziz Şehitlerimiz, Ebedi istirahatgahınız da huzur içinde uyuyunuz. Emin olunuz ki, kanlarınızla yoğurduğunuz kutsal vatan topraklarını ilelebet muhafaza ve müdafaa etmemize hiçbir güç engel olamayacaktır. Bizler sağ oldukça Anadolu Türk Yurdu olarak kalacak, ayyıldızlı albayrak yurt semalarında hür olarak dalgalanacaktır”

Programda Şehit çocukları adına Şehit Jandarma Uzman Çavuş Ali Turan’ın oğlu Melih Turan bir konuşma yaparken, Şehit Polis Memuru Şahin Altmış’ın kızı Zeynep Altmış tarafından babasına ithafen yazdığı şiiri okudu.

Törende 2. Ordu Komutanlığı’ndan Piyade Yüzbaşı Kemal Keskin ile İl Emniyet Müdürlüğünden 4. Sınıf Emniyet Müdürü Kenan Uysal Çanakkale savaşını anlatan sunumu birlikte yaptı. Çanakkale Zaferi ile ilgili anma etkinliklerinde ilk kez asker-polis ortak sunumu yapılmış oldu.

Etkinlikler kapsamında Kongre merkezinde Çanakkale Fotoğrafları da sergilendi.

MESAJLAR..

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci

Bu arada, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Şehitler Günü ve Çanakkale Zaferi Yıldönümü dolayısıyla şu mesajı yayınladı:

"18 Mart, imkansız gibi görünen şartlarda, düşmana geçit vermeyen, ölümü onursuz bir yaşama tercih eden, azmini imanının gücüyle ve vatan sevgisiyle birleştiren milletimizin tarihe yazdığı bir kahramanlık destanıdır.

Kuzusuna kına yakıp ölüme yollayan anaların, yediği bir lokmanın hatırı için günlerce gözünü kırpmadan savaşan askerlerin, onlara katkı vermek için Anadolu’nun her bir karışında çorap ören, çamaşır biçen, gömlek diken insanların hikayesidir Çanakkale.

Ağıtlarının Malatya’da, Diyarbakır’da, Kastamonu’da, Antalya’da, İzmir’de yakıldığı, türküsünün Yozgat’ta yazıldığı, bestesinin yollarda kotarıldığı bir hikayedir Çanakkale.

Dini, dili, yaşı, cinsiyeti fark etmeden birlikte saf tutan, omuz omuza veren milletimiz canı pahasına bağımsız yaşayacağını tüm dünyaya bu savaşla ilan etmiştir.

Cumhuriyetimizi korumak, vatanımıza, bayrağımıza, birlik ve beraberliğimize sahip çıkmak Çanakkale’de yatan 250 bin şehidimize olan borcumuzdur. Çanakkale ruhunu geçmişte olduğu gibi bugün de yaşatmak,  onların var gücünü ortaya koyarak bize miras bıraktığı bu vatanı, aynı şekilde gelecek nesillere bırakmak, ay yıldızlı bayrağımızın bu topraklar üzerinde ilelebet dalgalanmasını sağlamak hepimizin görevidir.

Huzurumuzun, güven ve istikrar ortamımızın hedef alındığı bu günlerde, Çanakkale ruhunu hatırlamak, tarihimize dönüp bakmak ve geride bıraktığımız yıllarda bu vatan için topyekûn verdiğimiz mücadeleyi, bağımsızlığımız için gösterdiğimiz azim ve çabayı hatırlamak önemlidir.

Milletimiz bu topraklar üzerinde yüzyıllar boyunca olduğu gibi yine huzur içinde ve kardeşçe yaşayacak, topraklarımız üzerinde oynanan oyunlara geçmişte olduğu gibi bugün de izin vermeyecektir. Birliğimizi, kardeşliğimizi devletimizin bütünlüğünü hedef alanlar geçmişte olduğu gibi bugün de amaçlarına ulaşamayacaklardır.

Bu vesileyle, Çanakkale Zaferi’nin 101. Yıldönümünü kutluyor; bu milletin bekası için kanlarını canlarını feda etmiş aziz şehitlerimizi minnet ve saygıyla anıyor,  Allah’tan rahmet diliyorum. "

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Çanakkale Deniz Zaferi ve Şehitler Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Başkan Çakır’ın mesajı şöyle:

"Ecdadımızın vatan ve bağımsızlık konusunda bütün dünyaya ne yapacağını gösterdiği Çanakkale Zaferi’nin 101. yıldönümünü onur ve gururla yaşıyoruz. Bütün imkânsızlık ve olumsuzluklara karşı 7 düvele karşı kazanılan bu zafer, dünyada eşi-benzeri olmayan bir kahramanlık destanıdır.

Milletimizin onur ve gururlandığı, dünyanın ise gıpta ile baktığı Çanakkale Zaferi; milletimizin birlik, beraberlik ve dayanışmanın yanı sıra vatan ve millet sevgisinin çok açık bir göstergesidir.

O zaferde vatan toprakları için hayatını veren yüzbinlerce şehidimiz, bu vatanı bizlere emanet etmişlerdir. Milletimiz, başta Çanakkale Savaşı olmak üzere vatanı uğrunda canını veren Şehitlerini hiçbir zaman unutmayacaktır. Şehitlerimizin bize emaneti olan bu vatan için yeri geldiğinde herkes canını seve seve vererek, kutsal şehitlik mertebesine ulaşacaktır.

Son günlerde ülkemizde yaşanan terör olayları bizlere şehitlik makamının yüksekliğini, gazilerimizin değer ve kıymetini bir kez daha göstermiştir. Ülkemizde yaşanan olaylar bizleri derinden üzmektedir. Ülkemizdeki birliği ve beraberliği böyle günlerde daha da pekiştirmeliyiz.

Çanakkale Zaferinin 101. yıldönümünde, başta Çanakkale'de yatan yüzbinlerce şehidimiz olmak üzere tüm şehitlerimizi rahmet ve hayırla yâd ederken, bir kez daha şükranlarımızı sunuyoruz."

Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com- Bülten

a4

a3

a2

a

a1

a5

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • necdet savaş (8 yıl önce)
    Allah bir daha o günleri göstermesin. Türkiye ve islam alemine kafir zulmü göstermesin.
    0
    0
    Yanıtla