SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Onlar Gördü, Hayran Kaldı

0
Güncellendi - 2015-12-27 18:54:40
Onlar Gördü, Hayran Kaldı
A- A+ PAYLAŞ

Dağcılık Federasyonu ile Arapgir Doğa Sporları Derneği organizatörlüğünde ve Arapgir Belediyesi'nin de katkısıyla, ilk 3 günü Arapgir'de gerçekleştirilen "Doğa ve Kültür Etkinlikleri"ne katılanlar, Kayaarası Kanyonu, Kozluk Çayı ve Vadisi, Osmanpaşa Vadisi ile Meydan Köprüsü  başta olmak üzere etkinliğin gerçekleştirildiği yerlere hayran kaldılar.

Dağcıların tamamına, bisikletçilerin ve amatör fotoğrafçıların da sonraki bölümlerine katıldığı organizasyon; doğada gece kampı keyfinin yanı sıra, üzerinden geçilmesi cesaret isteyen çelik tel gergili dar ahşap köprünün, dağ keçilerinin kullanabildiği kayalardaki dik ve tehlikeli patikaların da kullanıldığı yürüyüş ve tırmanma etkinliğiyle katılımcıların unutulmaz zamanlar geçirmelerini sağladı. Bu arada, etkinliğin bölgede Hidroelektrik Santralı (HES) yapılmasının yanlışlığını da ortaya koyması ve bu durumun katılımcılarca da gözlenmesinin yanı sıra, bölgenin doğasının tanınmasına ve tanıtılmasına önemli katkı sağlayacağı belirtildi.  

Bu arada, Arapgir Belediyesi'nden etkinliklerle ilgili olarak şu bilgi verildi:

"1.Doğa ve Kültür Etkinliği  200'ün üzerindeki katılımcı sayısıyla Kayaarası Kanyonu'nda büyük bir trans etkinliğine sahne oldu.

Bu yıl birincisi düzenlenen Doğa ve Kültür Etkinliklerinin, 3. gününde Meydan Köprüsünde konaklayan Dağcılık Sporcuları ile Malatya Bisiklet ve Doğa Sporları Kulübü Derneği Üyeleri sabah saatlerinde ilçeye gelen Malatya Fotoğraf Sanatçıları Dayanışma Derneği (MAFSAD) üyeleri ve İstanbul'dan gelen  bir grup iş adamı ile buluşarak Kayaarası Kanyonuna doğru hareket ettiler. Çınar Pınarı Mevkiinden Kanyona giriş yapan ekipler, hem yüzme, hem balık tutma, hem kayalıklarda tırmanış yapma, hem de fotoğraf çekme imkanı buldular.

Etkinliklere MAFSAD'ın da katılımıyla toplamda 200 kişilik katılım sağlanmış oldu. Arapgir'de ilk olarak düzenlenmesine rağmen yoğun bir katılımın gerçekleşmesi büyük sevinç yaşanmasını sağladı. Ekipler halinde Kayaarasına çıkış yapan sporcular, zorlu geçitlerde Arapgir Belediyesi ve Arapgir Doğa Sporları Derneği yetkililerinin yardımlarıyla yürüyüşü tamamladılar. Büyük heyecanın yaşandığı etkinliklerde İnönü Üniversitesi Dağcılık ve Kış Sporları Kulübü üyesi bazı öğrenciler Malatya'nın ilçesi olan Arapgir gibi bir ilçede böylesine güzel bir kanyonun olduğunu daha önce bilmediklerini, etkinliğe katıldıklarında vadinin beklediklerinden daha heyecanlı ve güzel olduğunu, bu durumun kendilerini şaşırttığını ve faaliyetten oldukça memnun kaldıklarını belirttiler.

Daha önceki açıklamalarında bu etkinliğe değinmiş olan Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu, Doğa ve Kültür Etkinlikleri'nin yapıldığı bölgede HES projelerinin neden yapılmaması gerektiğinin kanıtlarından biri olan bu faaliyetlerin her yıl yapılmaya devam edilerek geleneksel hale getirilmesinin planlandığını belirtmişti. Arapgir'in, doğasında insanoğlunun maddi manevi şifa bulabileceği bir ortamın bolduğunu belirten Cömertoğlu, "Bakir olan Vadilerde keşfedilmeyi bekleyen flora çeşitliliği, endemik türlerin varlığı, oksijen oranının Türkiye ortalamasının çok çok üstünde olması buraya gelen vatandaşları mest ediyor, başını döndürüyor. Biz de düzenlediğimiz etkinliklerle vatandaşların bu farklılığa şahit olmalarını sağlıyor, onların benzersiz güzellikte zaman geçirmelerine katkıda bulunmak istiyoruz Bu sayede birlik ve beraberliğin de sağlanacağına inanıyoruz." şeklinde konuştu.

MAFSAD üyeleri de yorucu bir faaliyet olmasına rağmen görülmeye değer bir yer olduğunu, kısa bir zaman içerisinde eksiklikleri giderip daha donanımlı bir şekilde tekrar gelmelerinin gerektiğini belirttiler.

Türkiye Bisiklet Federasyonu Malatya İl Temsilcisi Mustafa Ekici de yaptığı açıklamada: "Geçen yıl yapmış olduğumuz Arapgir Bisiklet Turunu bu yıl daha da genişleterek Arapgir Kaymakamlığı ve Belediyesinin destekleriyle 'Doğa ve Kültür Buluşması' olarak 2 günümüzü vererek 100 bisikletli arkdaşımızla start aldık. Arapgir'e aşinalığımız vardı ancak bu yıl o müthiş kanyon yürüyüşünü gerçekleştirmek ayrı bir zevkti. Emeği geçen herkese özellikle Belediye Başkanımız Sayın Haluk Cömertoğlu'na desteklerinden ve organizasyondan dolayı çok teşekkür ediyoruz."

Arapgir Doğa Sporları Derneği Başkanı Sait Bilgiç ise etkinliğe katılan herkese teşekkür ederek başladığı konuşmasına, "Geleneksel hale getirmek için çalışmalarımızı başlattığımız bu etkinlikte önümüzdeki yıl daha büyük ve daha dolu bir faaliyet geçireceğimizi düşünüyorum. Katılımın bu kadar yoğun olması bizleri gerçekten memnun etti. Arapgirimizin doğal güzellikleri o kadar çok ki, Bu bölgeye yapancı olarak ilk kez bu dağcı arkadaşlar geliyorlar. Kısmet olursa sonraki yıllarda faaliyetlerimizde daha çok sporcu, daha çok turist çekmeyi planlıyoruz ilçemize. Tarihi, doğal, kültürel zenginliklerini olabildiğince yaymak için daha büyük etkinlikler içerisinde olacağız." şeklinde açıklamalarda bulundu.

Bilindiği üzere iptal edilen Bağbozumu Şenlikleri çerçevesinde yapılması planlanan etkinlikler zaman dilimlerine ayrılarak belirlenen günlerde teker teker yapıldı. İlçede Futbol ve Masa Tenisi Turnuvları düzenlenmiş, 30 Ağustos Zafer Bayramı anısına madalyalar ve kupalar törenle takdim edilmişti. Ayrıca bu ayın başında Arapirli İş Adamı olan Muharrem Gül'ün kirvelik ve sponsorluğuyla 21 çocuğun sünneti yaptırılarak Sünnet Şöleni Etkinliği de yerine getirilmiş oldu.

Bu hafta yapılan Kayarası Transının gerçekleştirilmesiyle de Doğa ve Kültür etkinlikleri kısmı bu faaliyetle yapılmış oldu.

11 Ekim tarihinde ise yine Bağbozumu Şenlikleri kapsamında olan ancak şenliklerin iptali nedeniyle yalnızca tarih olarak ertelenen, bazı bakanların da katılımlarıyla Belediye tarafından Üzüm Yarışması ve aynı gün Üzümcülük ve Ziraat Yüksek Mühendisi Ruhi Kadıoğlu'yu Anma Paneli gerçekleştirilmesi için çalışmaların yapıldığı belirtildi.

Bu yıl yapılan ve yapılmakta olan etkinlikler, Arapgir'in tarihe, doğaya ve kültüre olan bağlılığının gün geçtikçe daha da arttığını gösteriyor. Tarih ve kültür mirası en yoğun ve beş vilayetin kesiştiği medeniyet şehri olma yolunda emin adımlarla ilerliyor."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız