SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Onlar Yaşanmış Kültürün Mührüdür'

A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü tarafından organize edilen ve konuşmacı olarak Vakıflar Bölge Müdürü Ali Seydi Akduman,İl Kültür ve Turizm Müdürü Derviş Özbay ve Müze Müdürü İzzet Esen’in katıldığı “Malatya'nın Kültür Varlıkları” konulu panel çok sayıda izleyicinin katılımıyla gerçekleşti.

Panelin konusu olarak Malatya’da ilk defa böyle bir organizasyonun gerçekleştiği ,bu tür organizasyonların devamının gelmesi gerektiği,Kültür ve Tabiat varlıklarımızın korunması ve tanıtılması için önemli olduğu konuşmacılar ve katılımcılar tarafından dile getirildi. Yaklaşık 7 bin yıllık tarihi geçmişiyle Malatya’nın bölgede önemli bir kültür ve turizm potansiyeli olduğu, Dünya Kültür turizminin ön plana çıktığı şu son dönemde Malatya’nın da bu kültür varlıklarıyla ön plana çıkması gerektiği vurgulandı.

Panele konuşmacı olarak katılan Müze Müdürü İzzet Esen Anadolu’da yaşayan uygarlıklara değinirken bu uygarlıkların yaşandığı önemli merkezlerin içerisinde de Malatya’nın önemine dikkat çekerek Malatya sınırları içerisinde birçok arkeolojik buluntuların olduğunu ve bunun da Malatya’nın insanlık tarihindeki yerinin ne kadar önemli olduğunu vurguladığı konuşmada Arslantepe’nin ulusal ve uluslar arası alanda önemli bir höyük olduğuna dikkat çekti.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Derviş Özbay konuşmasında Malatya da 177 adet tescilli kültür ve tabiat varlığı bulunduğunu ,Malatya ve ilçelerinin Kültür ve Tabiat Varlıkları konusunda zengin bir potansiyele sahip olduğunu dile getirdiği konuşmasında.Malatya’daki Kültür varlıklarının tescili, restorasyonu ve bu eserlerin korunması hakkında bilgiler verirken Arslantepe’nin Açık Hava Müzesi Projesinin İhalesinin sürdüğünü ve buranın Malatya’nın olmazsa olmazlarından olduğunu dile getirdiği konuşmasında Beş Konakların Restorasyonunun bittiğini ve buranın halkın hizmetine açılacağını ve birinin de Sanat Evi olması yönündeki dileklerini ve üniversitenin Güzel Sanatlar Fakültesiyle işbirliği içerisinde sanat evinin çalıştırılabileceğini vurguladı.

Vakıflar Bölge Müdürü Ali Seydi Akduman’da konuşmasında Malatya da ki kültür varlıklarının bugünkü durumlarıyla ilgili bilgiler verirken son dört yılda uzun yıllar yapılamamış restorasyonların gerçekleştirildiğini ve bununda Malatya için önemli bir kazanım olduğunu belirtti. Akduman, Battalgazi ilçesindeki Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı'nın da restorasyonunun başladığını, buranın bittiğinde önemli bir yapı olarak ayağa kalkmış olacağını ve Malatya için önemli bir Kültür Sanat Merkezi haline dönüşebileceğini vurguladı. Akduman, ayrıca Kültür varlıklarının koruma bilincinin mutlaka bu tür tanıtım ve organizasyonlarla halka kazandırılması gerektiği ve bu kültür varlıklarının doğal tahribatlardan daha etkin olan insanların yaptığı tahribatların önüne geçilebileceğini, tarihi eserlerin O kültürün yaşanmışlığının bir mührü olduğunu belirtti.

FOTO: Yaşar KARAASLAN

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız