SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Onlardan Ne İstiyorsunuz?"

0
Güncellendi - 2015-12-27 18:24:40
A- A+ PAYLAŞ

CHP Milletvekili Veli Ağbaba, ana arterlerden Malatyalı merhum cumhurbaşkanlarımız İsmet İnönü ve Turgut Özal'ın adlarının kaldırılmasına tepki göstererek, "Malatya isminin tüm Dünya’da tanınmasına katkı sunan iki değerli kişilik; İnönü ve Özal’ın isminin yaşatılması için yapılan yanlıştan bir an önce dönünüz. Tabelalardaki isimleri sökmekle insanların kalplerinde ve hafızalarında da isimleri unutturacağınızı düşünüyorsanız yanılırsınız."dedi.

Ağbaba, konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:

"Aylardır kamuoyunda Malatya Belediyesi’nin cadde ve sokak isimlerinde gerçekleştirdiği değişiklikler konuşuluyor. Malatya Belediyesi tarafından ,Malatya’nın genel dokusu, kültürü, gelenekleri ile hiç ilgisi olmayan isimler Malatyalılara dayatılıyor. Malatya’yla  özdeşleşmiş, önemli kişilerin isimlerini hafızalardan silmeyi amaçlayan Malatya Belediyesi cadde ve sokak isimlerini değiştireceğini , değişiklik yapılıp , isimler belirlendikten sonra kamuoyuna açıklamıştır. Bu bile belediyenin ne kadar ben merkezci ve katılımdan uzak yöneticilik anlayışının göstergesidir.

Oysa çağdaş yerel yönetimlerde kentin tamamını ilgilendiren değişiklikler an azından  o şehrin siyasi parti temsilcilerine, sendika ve dernek yöneticilerine, basın-yayın kuruluşlarına, şehrin ileri gelenlerine danışılarak yapılır. İşte o zaman demokrasiden, şeffaflıktan ve katılımcılıktan söz edilir.

Malatya Belediyesi’nin uygulamalarından bazıları tüm Malatyalıları derinden yaralayan cinstendir. Kurtuluş Savaşı’nın eşsiz kahramanlarından, Türkiye’nin yetiştirdiği en önemli siyaset adamlarından, hemşerimiz İsmet İnönü’nün isminin silinmesini kabul etmek mümkün değildir.

Sayın Başbakan’ın durup durup İnönü’ye haksız eleştirilerde bulunup, ağır cümleler kullanmasından cesaret alan  Malatya Belediyesi de son yaptığı uygulamayla İnönü ismine karşı anlaşılmaz bir tavır takınmıştır. İnönü Caddesi’nin isminin verildiği şehrin ana arterine ‘Çamlıca’ gibi anlamsız bir isim vermek kasıtlı bir harekettir.

İnönü Mahallesi varken, İsmet Paşa isminde caddeye  onay veren Malatya Belediyesi’nin, ana arterdeki isim değişikliğinde  bu kadar  ısrar etmesinin ardında bir art niyet olduğu düşünmekteyiz. Sorunun çözümü çok da zor değildir. İnönü ismini mahalleye, İsmet İnönü ismini  caddeye verirsiniz. Böylece savunduğunuz genelgeye de karşı gelmemiş olursunuz.

Malatya Belediyesi sadece İnönü’yü değil, Malatya’nın yetiştirdiği önemli siyaset adamlarından, 8. Cumhurbaşkanımız Turgut Özal’ın ismini de cadde ve sokaklardan silerek neyi amaçladığını anlamak mümkün değildir.

‘Özal’ın hayali gerçek oluyor’ diye billboardlara reklam verenler, Özal’ın ismini şehirden silerek içinde bulundukları çıkmazı  bir kez daha göstermişlerdir.

Malatya Belediyesi tarafından , ‘aynı isimde 2 farklı yerleşim yeri olmayacak ‘ şeklinde ortaya konulan kılıf ise kimseye  inandırıcı gelmemektedir. Malatyalılar , TÜİK’in çıkardığı yönetmeliği bile yorumlayamayan , bu nedenle 2500’ün üzerinde cadde ve sokak ismini değiştiren Malatya Belediyesi’ni anlamakta güçlük çekmektedir.

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın annesi Tenzile Erdoğan’ın ismini bir sokakta yaşatmak isteyenlerin, İnönü ve Özal ismini sokaklardan silerek neyi amaçladıklarını Malatyalılara açıklamaları gerekmektedir.

Malatya Belediyesi Başkanı Sayın Ahmet Çakır ve yönetimine Malatyalılar adına bir çağrıda bulunmak istiyorum;

Malatya isminin tüm Dünya’da tanınmasına katkı sunan iki değerli kişilik; İnönü ve Özal’ın isminin yaşatılması için yapılan yanlıştan bir an önce dönünüz. Tabelalardaki isimleri sökmekle insanların kalplerinde ve hafızalarında da isimleri unutturacağınızı düşünüyorsanız yanılırsınız."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız