SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Onları Geleceğe Hazırlamalıyız'

A- A+ PAYLAŞ

12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği İle Mücadele Günü dolayısıyla Sosyal Hizmetler Müdürü Murat Konan bir açıklama yaptı.  "Yıllar itibariyle ekonomik işlerde çalışan çocukların oranında büyük düşüşler gözlenmektedir"  diyerek, "Çocuk işçiliği, çocukların başarılı bir şekilde geleceğe hazırlanabilmesi açısından önemli bir engel olarak karşımıza çıkmaktadır. Çocukların ekonomik sömürüye maruz kalmaları ve her türlü tehlikeli işte ya da eğitimlerine zarar verebilecek, bedensel, zihinsel, ruhsal, ahlaksal toplumsal gelişimlerini olumsuz etkileyebilecek nitelikte çalıştırılmaları Anayasamız, yasalarımız ve imzalanmış olduğumuz Uluslararası sözleşmeler ile yasaklanmıştır. Çocuklarımızın hakları konusunda toplumsal duyarlılığı sağlanabilmesi, çocuk işçiliği ve emeği hususunda toplumsal bilincin artırılması ve herkese sorumluluklarının hatırlatılması için 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği İle Mücadele Günü kutlanmaktadır. 

Çocuk işçiliğinin olmadığı bir geleceğe ulaşmamız mümkündür. Böyle bir gelecek ülkemiz içinde erişilebilir bir hedef haline gelmiştir. Çocuk işçiliği ile mücadele konusunda önemli ilerleme kaydedilmektedir. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından 1994-1999 ve 2006 yıllarında Çocuk İşgücü anketleri gerçekleştirilmiştir. Sonuçlar karşılaştırıldığında, yıllar itibariyle ekonomik işlerde çalışan çocukların oranında büyük düşüşler gözlenmektedir. 06-17 yaş grubunda 1994 yılında ekonomik işlerde çalışan

çocukların oranı yüzde 15.2 iken bu oran 1999 yılında yüzde 10.3'e 2006 yılında ise yüzde 5.9'a düşmüştür. 

12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği İle Mücadele Günü kapsamında çocuk işçiliğine karşı desteği arttırmak amacıyla Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğünce ilk olarak 2008 yılında Çocuk ve Gençlik Merkezi ve Toplum Merkezi bulunan 46 ilde çeşitli etkinlikler düzenlenmiştir. Bu gün çocuk işçiliğine karşı tüm dünyada gittikçe büyüyen hareketi arttırma amacını da taşımaktadır. 2009 yılının temasını uluslararası çalışma örgütü (ILO) 'Kızlara Bir Şans Verelim: Çocuk İşçiliği İle Mücadelede 10 Yıl' olarak belirlenmiştir" ifadelerini kullandı. 

Çocuk işçiliğinin gelişmiş ve gelişmekte olan bir çok ülkede olduğu gibi ülkemizde de ciddi bir sorun olarak kabul edildiğini belirten Konan açıklamasına şöyle devam etti;  "Çocuk işçiliğinin en kötü biçimleri olarak belirlenen sokakta çalıştırılan çocuklara yönelik Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü bünyesinde 36 Çocuk ve Gençlik Merkezi ve bu Merkezlere bağlı 6 Gözlem Evi hizmet vermektedir. Çocuk ve Gençlik Merkezleri aracılığı ile Çocuk, aile ve toplum

odaklı çalışmalar yürütülmektedir. Ülkemizde çocuk işçiliğinin önlenmesi için zamana bağlı politika ve program çerçevesi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın koordinesinde ilgili tüm sektörlerin işbirliği içerisinde hazırlanarak uygulamaya konulmuştur. Zamana bağlı politika ve program çerçevesinin temel hedefi 2015 yılına kadar çocuk işçiliğinin en kötü biçimleri olarak belirlenen sokakta çalışma küçük ve orta ölçekli işletmelerde ağır ve tehlikeli işlerde çalışmak tarımda aile işleri dışında ücret karşılığı gezici ve geçici tarım işlerinde çalışmanın ortadan kaldırılmasıdır.Merkezimiz ekiplerince sokakta yapılan alan taraması sonucu 450 kadar çocuğa ulaşılmış olup halen Merkez hizmetlerinden faydalanan 174 kayıtlı çocuk bulunmaktadır. Sokakta çalıştığı tespit edilen çocuklarımızın aileleri sosyal ve ekonomik yönden desteklenmekte, çocuklarımız sokağın uygunsuz koşullarından alınarak eğitim ve rehabilitasyon çalışması yapılmaktadır" 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız