SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Önlem Alınmalı"

0
Güncellendi - 2015-12-27 14:06:03
A- A+ PAYLAŞ
 
Malatya’da bu yıl kayısı rekoltesinin fazla olması nedeniyle, tedbirler alınıp üreticinin alın terini karşılayacak fiyattan aşağıya düşmemesi için önlem alınması istendi. 
 
Ziraat Odası Başkanı Bayram Polatbaş, kayısı hasat dönemine yaklaşılması nedeniyle yaptığı açıklamada, işçi ücretleri konusuna da temas etti.
 
"Bazı üreticilerimiz, komisyon toplanmadan, fiyat açıklanmadan kayısı işinde çalışan işçilerle anlaşmalar yapıyorlar. Bu da üreticilerimiz arasında ikilik meydan getiriyor. Kayısı işçileri sadece Adıyaman’a bağlı değil. Batman, Diyarbakır, Sivas, Şanlıurfa’dan da işçiler gelecek" diyen Polatbaş, aracı, çavuş denilen insanların fiyat yükseltmeye çalıştığını, komisyonun belirlediği ücret dışında kimsenin fazla ücret ödememesi gerektiğini söyledi. Geçen sene kayısı işçisine günlük ücretin 22 TL olduğunu hatırlatan Polatbaş, "Bu yıl 25 TL’nin üzerine çıkmaması gerekirken, komisyon 28,5 TL olarak belirledi. Bu yıl kayısı rekoltesi de yüksek. Komisyonun açıkladığı fiyattan işçi ücreti ödenmelidir. Bunun dışında da zaten para talep edilemez" diye konuştu.
 
2010 yılında kayısı üreticilerine don parası olarak verilen 94 milyon TL desteğin kayısıda kırılma noktası olduğuna dikkat çeken Polatbaş, "Milletvekillerimizden geçen yıl, sezon bitiminde üreticilere avans şekilde para ödenmesini talep etmiştik. Çünkü avans verilecek üretici, kayısı hasadı bitince kuru kayısıyı hemen piyasaya sürmeyecek. Avans parası ile işçi ücretini ödeyecek ve kayısıyı hemen pazara getirmeyince, fiyat da düşmeyecektir. Bu teklifimize milletvekilleri olumlu bakmışlardı. Bu avans parası daha sonra ödenmesi şartıyla talep ettiğimiz parayı beklerken, bizler de boş durmadık. İlgili bankalarla görüşmelere başlayarak, İş Bankası ile ön anlaşma imzaladık. Diğer bankalarla da teklifler alıyoruz. Ancak faizi ile para aldıktan sonra herkes alır. Biz istiyoruz ki, hükümetimiz avans versin" ifadelerini kullandı.
 
Taze kayısının fazla kalabilmesi, raf ömrünün uzun olması için soğuk hava depolarına ihtiyaç olduğunu kaydeden Polatbaş, "Geçen günler valimizle görüşürken soğuk hava deposu konusunu tekrar gündeme getirdim. Hepimizin elimizi taşın altına koymamız gerektiğini söyledim" dedi.
 
Malatya’dan Ankara’ya giden heyetin, Ankara’da kayısıyla ilgili ve yetkili yerlerle temaslarda bulunduklarını belirten Polatbaş, Ankara temasları sonrasında verilen sözlerin yerine getirilmesini beklediklerini vurguladı.Polatbaş, Türk Hava Yolları’nın uçaklarında ve askeriyede, kuru kayısının tüketilmesini istediklerini de ekledi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız