SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Önlenebilir Bir Hastalık"

0
Güncellendi - 2015-12-27 19:47:45
A- A+ PAYLAŞ

Malatya İl Sağlık Müdürü Doktor Nail Umay, “Önlenebilir bir hastalık olan HIV/AIDS ile mücadelenin en etkili yolu, korunma önlemlerini uygulamaktır” dedi.

İl Sağlık Müdürü Doktor Nail Umay, AIDS hastalığıyla ilgili yaptığı açıklamada, “AIDS ülke ayrımı yapmadan hızla yayılmaya devam etmiştir. 1990’lı yılların başlarından beri bulaşma pek çok ülkede en sık korunmasız yapılan cinsel temasla, ikinci sıklıkta da damar içi madde kullananların ortak paylaştığı enjektör ile olmaktadır. HIV enfeksiyonu sadece erişkinleri değil, bebek, çocuk, genç, yaşlı herkesi tehdit edebilen, henüz virüsü tam olarak vücuttan atmayı sağlayabilecek tedavisinin ve aşısının bulunmadığı bir hastalıktır” diye konuştu.

Umay, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Kullanılan ilaç tedavisi ile HIV/AIDS hastalığından ölümler azalmış, ölümcül bir hastalık olmaktan çıkıp yaşam boyu ilaç kullanımını gerektiren bir tür kronik hastalığa dönüşmüştür. Bütün bu durumlar göz önüne alındığında, önlenebilir bir hastalık olan HIV/AIDS ile mücadelenin en etkili yolu, korunma önlemlerini uygulamaktır. Tek eşliliğin yanı sıra, riskli cinsel temasta doğru kondom kullanımı, hastalığın cinsel yolla bulaşmasına karşı en güvenli ve basit korunma yoludur.

AIDS Birleşmiş Milletler HIV/AIDS Ortak Programı UNAIDS 2013 yılı raporuna göre; dünyada 2012 yılı içerisinde 2 milyon kişinin HIV’ e yakalandığı tahmin edilmektedir.Yine aynı raporda dünyada 35,3 milyon HIV taşıyıcısının bulunduğu ve 2012’de 1,6 milyon kişinin AIDS nedeni ile öldüğü tahmin edilmektedir.

Sağlık Bakanlığına 2012 yılı Haziran ayı itibarı ile toplam 6.802 HIV(+) kişi bildirimi yapılmıştır. Vakaların yüzde 70’ ini erkekler oluşturmaktadır. Ülkemizde bulaşma en sık cinsel yolla olmakta ( yüzde 56 ), ikinci sırada ise damar içi madde kullanımı ( yüzde 1,9 ) gelmektedir.

Virüsün bulaşma yolu temelde vücut sıvıları ile olmaktadır, bu nedenle kan, meni gibi virüsün daha yoğun olduğu vücut sıvılarının iletiminde yeri büyüktür. Ancak tükürük, ter, gözyaşı ve idrar gibi vücut sıvılarında virüs bulunmamaktadır. Bu nedenle öpüşmek, tokalaşmak, ortak-duş-banyo alanlarını ve tuvaletleri kullanmakla bulaşmaz.

HIV enfeksiyonu esas olarak üç önemli yolla bulaşır. Bu yolar; korunmasız cinsel ilişki, kan ve kan ürünleriyle bulaşma, anneden bebeğe bulaşma.

HIV enfeksiyonu önlenebilir bir hastalıktır ve diğer hastalıklarda olduğu gibi korunma önlemleri tedaviden çok daha etkili ve ucuzdur. Cinsel yolla bulaşmaya karşı korunma: En sık görülen bulaşma yolu cinsel temasla olduğu için bu yolla korunma büyük önem taşımaktadır. Kondom ve doğru kondom kullanımı, hastalığın cinsel yolla bulaşmaya karşı en güvenli ve basit korunma yoludur.

Kan ve kan ürünleri ile olan bulaşmaya karşı korunma: 1987 yılından beri de ülkemizde kan ve kan ürünleri HIV yönünden test edilmektedir. Organ ve doku nakilleri öncesinde gerekli testlerin yapılması HIV geçiş riskini en aza indirmektedir.

Damar içi madde kullanımı alışkanlığının önlenmesi, tedavi edilmesi, ortak enjektör kullanımı risklerinin anlatılması bu grup hastalarda HIV bulaşma riskini azaltmaktadır.

Basit korunma yöntemleri ile önlenebilir bir hastalık olan AİDS’e karşı gerekli korunma yöntemlerinin öğrenilmesi ve uygulanmasını Malatya İl Sağlık Müdürlüğü olarak önermekteyiz.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız