SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Onu da Belediyeye mi Yıktılar?

0
Güncellendi - 2015-12-27 19:05:44
Onu da Belediyeye mi Yıktılar?
A- A+ PAYLAŞ

Mart ayında yapılacak yerel seçimlerden sonra fiilen büyükşehir olacak Malatya’nın 2014 yılı tahmini bütçesi 658 milyon 347 bin 70 TL olarak belirlendi. Çarşamba günü yapılan Ekim ayı meclis toplantısında gündeme gelen Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin 658 milyon tutarındaki tahmini bütçesi, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edildi. 

Çakır’a 2 milyon TL borçlanma yetkisi

Belediye Meclisi Ekim ayı toplantısını, Başkan Vekili Mehmet Şehitoğlu başkanlığında gerçekleştirdi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından gündem dışı verilen önergeler ve dairelerden gelen teklifler okunarak gündeme alındı.

Gündemin birinci maddesi olarak Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin 2014 yılı mali bütçesi görüşüldü. 658 milyon 347 bin 70 TL olarak belirlenen tahmini bütçe ile 2014 yılı belediye ücret tarifesi, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edildi.

Şire Pazarı'nda yıkılan caminin yerine "mescit" ve o da Belediyeye mi yıkıldı?

Restorasyon çalışmaları sırasında dükkanların önünü kapattığı gerekçesiyle içinde bulunan caminin yıkılmasıyla gündeme gelen Yenihamam Mahallesi’nde bulunan Şire Pazarı’nın 1. katındaki 13. ve 14 numaralı dükkanların da bölgedeki esnafın sosyal ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik bir hizmette kullanılması amacıyla Malatya Belediyesi tarafından satın alınması kararlaştırıldı. Meclisteki muhalefet ve bağımsız üyelerinin, sosyal hizmetten kastedilen şeyin ne olduğuna ilişkin hiçbir sorusuna yanıt verilmedi. Meclisin AK Parti’li üyeleri ise ‘Yıkılan caminin yerine mescit olarak’ kullanılacak dedi.

‘Arkadaşlar ne amaçla kullanılacağını biliyor mu?

Meclisin bağımsız üyesi Fatma Betül Aksoğan, sosyal ihtiyaçlar kavramına bir çok hizmetin girebileceğini belirterek, ‘Satın alınmak istenen iki adet dükkanda hangi sosyal hizmet veya sosyal ihtiyaçlar karşılanacak? Bunun bir adı yok mu? Neden buna net bir yanıt verilmiyor? Bu maddeyi kabul eden AK Partili arkadaşlar ne amaçla kullanılacağını biliyor mu?’ diye sordu.

Başkan Vekili Şehitoğlu soruları ‘Esnafın ihtiyacına cevap verecek şekilde sosyal hizmetler gerçekleştirilecek’ türündeki yanıtlarla geçiştirdi. Tartışmaların ardından Şire Pazarı’nda 2 adet dükkanın satın alınması için Malatya Belediyesi encümenine yetki verilmesi teklifi, AK Partili üyelerin oylarıyla kabul edildi.

S Plaka tahsis harç ücretlerinin S plaka Yönetmeliğinde belirtilen minübüs ve otobüs tanımlamalarına göre yeniden düzenlenmesine ilişkin talep de görüşülerek kabul edildi.  6495 sayılı Karayolları Trafik Kanununa göre koltuk sayıları 16 + 1 olan araçlardan 13 bin TL, 16 + 1 üstü araçlardan ise 17 bin TL olarak belirlendi.

Çakır’a 2 milyon TL’lik borçlanma yetkisi

Şehir içi yolların asfaltlanmasında harcanması planlanan 2 milyon TL’nin İller Bankası’ndan kredi olarak sağlanması için Belediye Başkanı Ahmet Çakır’a da yetki verildi.

‘Bu kadar borçtan endişeleniyorum’

Önerge üzerine görüşlerini ifade eden Bağımsız Üye Fatma Betül Aksoğan, son dönemlerde belediye meclisi olarak sürekli borçlanma için yetki verildiğini hatırlatarak ‘Son toplantılara baktığımızda daima kredi için borçlanma yetkisi veriyoruz. Bunun geri ödemesi nasıl olacak?  Sanıyorum yeni döneme çok ciddi miktarda borç bırakmış olacağız. Açıkçası bu kadar borçtan endişeleniyorum’ dedi.

CHP’li üye Gülnur Tabel ise görev süresinin dolmasına yaklaşık 6 ay bir süre kalmış belediye yönetiminin, gelecek olan yönetime borç yığını bırakarak gideceğini belirtti.

Meclis çalışmasını yöneten Başkan Vekili Mehmet Şehitoğlu ise ‘2014 yılı için 658 milyon TL’lik büyük bir bütçe hazırladık. Bu kadar bütçe ile her borç ödenir. Bunda endişelenecek bir şey yok’ sözleriyle yanıtladı. 

Yine isim değişiklikleri

Uzunca bir süredir meclis toplantılarının önemli konularından biri olan cadde ve sokaklardaki isim değişikliğine ilişkin talepler, dünkü meclis toplantısında da yer aldı. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü’nün talebi doğrultusunda Beydağı Mahallesi’nin isminin Merkez Beydağı Mahallesi, Fatih Mahallesi’nin isminin de Merkez Fatih Mahallesi olarak değiştirilmesi görüşülerek kabul edildi. 

Bazı mahalle muhtarları ile Kent Konseyi’nin Malatya’nın çeşitli mahallelerinde henüz isimleri olmayan cadde ve sokaklara önerdikleri isimler ile yeni isim verilen bazı sokakların isimlerinin de yeniden değiştirilmesine ilişkin önerileri de gelecek ay görüşülmek üzere komisyona havale edildi.

Eski Doğu Garajı belediyeye tahsis edildi

Ekim ayı meclis toplantısında ayrıca, Yaka Mahallesi’nde bulunan ve mülkiyeti Malatya Belediyesi’ne ait olan parsellerin peyzaj ve fidancılık hizmet gruplarına 10 yıllığına kiraya verilmesi, eski Doğu Garajı’nın toplu taşıma araçlarının sevk ve idaresinde kullanılmak üzere Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü’ne tahsis edilmesi konuları görüşülerek kabul edilirken, Orduzu Pınarbaşı Milli Parkı Çevreyolu girişi ile Dede Korkut Parkı çevre yolu kavşak düzenlemelerinin imar planına işlenmesi ile ilgili konu, İmar Komisyonu’nun çalışmalarının halen devam ettiği belirtilerek bir sonraki toplantıya ertelendi. 

Belediye Meclisi, Kasım ayı toplantısını 6 Kasım 2013 tarihinde gerçekleştirecek. 

HABER-FOTO: Güler HAZAR (yenimalatya.com.tr)

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız