SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Önümüzdeki 10 Yıl Demiryolu Yılı"

0
Güncellendi - 2015-12-27 18:42:01
A- A+ PAYLAŞ

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, önümüzdeki 10 yılın demiryolu yılı olacağını belirterek, “Biz bir hedef koyduk. Bizden sonra gelecekler bu hedefi ıskalamamalıdırlar. Iskalamaları halinde bu millet affetmeyecektir. Türkiye bölgenin bir teminatıdır” dedi.

 

TCDD ile Demiryol-İş Sendikası arasında Toplu İş Sözleşmesi imzalandı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Toplantı Salonu’nda düzenlenen toplantıya katılan Yıldırım, bu tür görüşmelerde her iki tarafı da tatmin eden bir anlaşma sağlanmasının önemli olduğunu belirterek, “Her iki tarafında tatmin eden bir iş yapılmış ise bu bir başarı demektir. İşyeri her zaman ortak mekandır. İşveren, işyeri ve çalışan önemli bir üçgendir. Bunun en önemli ayağını ise çalışanlar oluşturur. Bunun için çalışanların hakkını vermek gerekir. Onun ihtiyaçlarını vermelisiniz ki, işleriniz yürüsün” dedi.

 

Yarım asırdır demiryollarına bir tek çivinin bile çakılmadığını kaydeden Yıldırım, “Ulaşımın bir çok alanında tartışmasız başarıları ortaya çıkardık. Biz milletin demiryolunu çok sevdiğini biliyoruz. Ama 50 yıldır yeterince yatırım yapılmadığı için milletimiz demiryollarını kullanamamaktadır. Demiryolları kaderine terk edilmişti. Diğer ülkeler demiryollarına ağırlık verirken, biz maalesef demiryollarını bir kenara bırakmışız. Güçlü ülkelerin hepsi demiryollarına ağırlık veren ülkeler olmuştur. Hükümet olarak 40 milyar liralık yatırım yaptık. 10 yılda 15 ile hızlı treni götüreceğiz. Nüfusun yüzde 60’ının ulaşabileceği seviyeye geleceğiz. Bu yıl sonu Ankara-İstanbul seferlerini başlatacağız. Daha sonra, Sivas, Bursa, İzmir, Karaman olmak üzere diğer illere götüreceğiz. Önümüzdeki 10 yıl demiryolu yılı olacak” dedi.

 

İstanbul’da gerçekleştirilecek şura ile Bakanlık olarak 2035 yılı hedeflerini ortaya koyacaklarını belirten Yıldırım, “Yerli demiryolu sanayisini kuracağız. Her şeyi dışarıdan getirip yapmak bu ülkeyi kalkındırmaz. Bu ülkeyi kalkındırmak teknolojiyi kullanmakla olur. Bu teknolojiyi kullanacağız. Bölge ülkelerinde kullanacağız. İngiltere’ye ve diğer ülkelere lokomotif üretiyoruz. Bunun alt yapısı daha da gelişecek. Şu an itibariyle demiryolları yatırımlarıyla bağlantılı yaklaşık 500’den fazla yan sanayi kuruluşu bulunmaktadır. Biz bir hedef koyduk. Bizden sonra gelecekler bu hedefi ıskalamamalıdırlar. Iskalamaları halinde bu millet affetmeyecektir. Türkiye bölgenin bir teminatıdır” dedi.

 

Bakan Yıldırım, sözleşmeden doğan farkların ise en geç 15 Eylül tarihine kadar ödeneceğini ifade etti.

 

Törende konuşan TCDD Genel Müdürü Süleyman Kahraman, 25. Dönem Toplu İş Sözleşmesi’nin yaklaşık 15 bin 470 işçinin kapsadığını, sözleşmeye göre, bin 850 TL’nin altıda maaş alan işçilere seyyanen 200 TL’yi geçmemek üzere zam yapıldığını ve birinci yıl için 4+4, ikinci yıl ise 3+3 oranında zam yapılacağını kaydetti.

 

Demiryol-İş Sendikası Genel Başkanı Ergün Altay ise, demiryollarının özellikle son yıllarda bütün yatırımlar gerçekleştirdiğini ifade ederek, “Makinistlerin işçi olmasını istiyoruz. Demiryolu işçileri olarak hızlı tren setlerini yapmaya hazırız. Bu konuda katkı sağlamak istiyoruz” dedi. Yapılan konuşmalardan sonra Toplu İş Sözleşmesi imzalandı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız